De afgelopen jaren werd de organisatie van het avondprogramma de Visserijdagen steeds moeilijker. De overheid verlangt steeds meer van de organisatie. Met als gevolg dat er elk jaar meer tijd én geld in de organisatie ging zitten.
De SEH zorgde dat het avondprogramma kon draaien, denk daarbij aan het faciliteren voor de muziekoptredens van de deelnemende horeca zoals beveiliging, EHBO, verkeersregelaars, afvalverwerking, muntverkoop én het vergunningentraject. De kosten voor de optredens, zoals podia, geluid en de gage van de bands zijn daar niet inbegrepen, dit regelt de horecaondernemer zelf.
Voorzitter SEH Bram Visser: "De kosten rijzen de pan uit en die kan de Stichting Evenementen Harlingen (SEH) niet voor haar rekening nemen".
De LC bericht het volgende:
Muziek, een biertje of twee (of meer), het treffen van bekenden, voor veel Harlingers draaien de jaarlijkse Visserijdagen eind augustus vooral om de gezelligheid in de avonduren. Op vijf podia regelen de horecaondernemers de muziekoptredens, terwijl de SEH zorgt voor de beveiliging, de EHBO, de verkeersregelaars en de afvalverwerking.
Maar die stichting ziet de prijzen nu zodanig oplopen, dat ze na goed overleg met de horecaondernemers de stekker uit dat avondprogramma trekt. "Sinds 2019 zijn onze kosten verviervoudigd", aldus voorzitter Bram Visser. "Dit kunnen we niet meer voor onze rekening nemen en de horeca doet dit ook niet."
Een groot gemis
Het besluit van de SEH heeft geen gevolg voor het dagprogramma van de Visserijdagen en het vuurwerk. Dat gaat wel door, zegt voorzitter Jules Dutrieux van de Stichting Visserijdagen Harlingen die verantwoordelijk is voor het dagprogramma. Hij is woensdagavond geïnformeerd over het besluit van de collega-stichting. "Ik betreur het heel erg, dat wordt een groot gemis", aldus Dutrieux die ook begrip toont. "De kosten voor de beveiliging zijn volledig ontspoord. In 2023 was dat voor ons dagprogramma 86 procent hoger dan in 2022."
Zelf heeft hij de begroting voor het dagprogramma rond. "Hierin houden we rekening met stijging, maar baseren we ons op de begroting van afgelopen zomer. Als de kosten toch oplopen, snijden we in de programmering, maar dat is nu niet aan de orde."
De Stichting Evenementen Harlingen van Bram Visser werkte tot enkele jaren terug altijd met een budget van rond de 15.000 euro. Sinds vorig jaar heeft de gemeente de vergunningsaanvraag voor zowel het dag- als avondprogramma uitbesteed aan een extern bureau. "De kosten kwamen toen uit op 40.000 euro." Op creatieve wijze is dat bedrag nog op tafel gekomen.
Maar nu ligt de zaak er anders voor. "Het externe bureau vindt op basis van de regels die de gemeente en veiligheidsregio bepalen, dat er meer beveiliging en meer EHBO’ers op straat moeten. De kosten voor ons komen dan op bijna 65.000 euro. Dat hebben we niet en dus hebben we de gemeente vorige week laten weten de stekker eruit te trekken." Secretaris Gerben Dijkstra van de stichting bevestigt dit en zegt dat de stichting de opdracht voor het avondprogramma heeft teruggeven aan de gemeente.
- Lees het volledige artikel op LC.nl