Deze avond staat in het teken van de persoonlijke gevolgen van oorlog, verteld door mensen met indrukwekkende familiegeschiedenissen.
De bijeenkomst ondersteunt de expositie 'Gezicht achter de Steen', die de verhalen vertelt van Joodse inwoners van Harlingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Door gesprekken en portretten krijgen deze inwoners een gezicht en wordt hun geschiedenis verbonden met het heden.
Sprekers:
-
Fred van Vliet (geboren Alfred Schachner) vertelt zijn aangrijpende verhaal. Als baby werd hij in 1943 via het studentenverzet uit Amsterdam gesmokkeld en liefdevol opgevangen in Sneek. Pas op elfjarige leeftijd ontdekte hij zijn Joodse afkomst en de tragische dood van zijn ouders in Auschwitz. Zijn levensverhaal laat zien hoe diep oorlog doorwerkt in identiteit en generaties.
-
Rinke Smedinga deelt zijn confronterende familiegeschiedenis. Zijn vader was actief in het nazi-regime, als SS'er en bewaker in Kamp Westerbork. De manier waarop Rinke zich hiervan heeft weten los te maken en er open over spreekt, biedt een belangrijk perspectief op leren van het verleden.
-
Sue Smeding vertelt het verhaal van haar moeder, Lisl Lichtenstein, die als zevenjarig Joods meisje door verzetsvrouw Truus Wijsmuller naar Engeland werd gebracht. Lisl verloor haar hele familie in de Holocaust. Sue deelt hoe dit verleden haar eigen leven en identiteit heeft gevormd.
De gesprekken worden geleid door Simone Scheffer, die de sprekers bevraagt en verdieping aanbrengt. Tijdens deze avond brengen persoonlijke verhalen de geschiedenis dichtbij en wordt de betekenis van vrijheid voelbaar, toen én nu.
Meer informatie
-
Datum: dinsdag 29 april 2025
-
Tijd: 19:30 uur (zaal open vanaf 19:00 uur)
-
Locatie: Milûk, Harlingen
-
Toegang: €7,50 (incl. koffie) – Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, reserveer je tickets bij Milûk.