Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Tentoonstelling Match 1 op 1 met het Rijksmuseum

21-06-2023

HARLINGEN - In Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen is van 1 juli t/m 3 september 2023 de expositie Match 1 op 1 met het Rijksmuseum te zien.

Tentoonstelling Match 1 op 1 met het Rijksmuseum
Portret van Isaac Abrahamsz Massa en Beatrix van der Laen, Frans Hals, ca. 1622 - Rijksmuseum

Topstukken ontmoeten elkaar in Match

Wat maakt Match zo bijzonder? Er zijn twaalf absolute toppers uit het Rijksmuseum te zien van het niveau Eregalerij. Twaalf musea in twaalf provincies tonen tegelijkertijd in de periode 1 juli t/m 3 september een topstuk van het Rijksmuseum en combineren dat met een topstuk uit de eigen collectie van het museum tot een perfecte match. Intimiteit is het verbindende thema. Ze raken bij het publiek een gevoelige snaar, want het zijn stuk voor stuk intieme portretten van kinderen, volwassenen, gezelschappen of bijzondere vogels; soms in zichzelf gekeerd, soms op elkaar betrokken. Bezoekers kunnen in stilte en privacy genieten van de perfecte match.

 

Match is een project georganiseerd door de Stichting M6 in samenwerking met het Rijksmuseum.

 

Gemeentemuseum het Hannemahuis ontvangt van het Rijksmuseum het prachtige huwelijksportret dat Frans Hals in 1622 schilderde en combineert dit met een fraaie bokaal gemaakt voor het huwelijk van twee Harlingers.

 

Het bijzondere schilderij van Frans Hals hangt normaalgesproken in de Eregalerij van het Rijksmuseum, samen met onder meer de Nachtwacht van Rembrandt.

 

De Haarlemmer koopman Isaac Massa en zijn kersverse vrouw Beatrix van der Laen zitten lachend en ontspannen in een landschap vol verborgen huwelijkssymboliek. De manier waarop Frans Hals dit echtpaar afbeeldde, is om diverse redenen bijzonder. Allereerst is het een dubbelportret ofwel een portret waarop twee figuren staan afgebeeld. De meeste portretten uit de zeventiende eeuw tonen maar een persoon. In het oeuvre van Frans Hals is een dubbelportret zelfs uniek. Dit schilderij is een huwelijksportret. Wij vinden het tegenwoordig vanzelfsprekend dat twee mensen dicht bij elkaar zitten en lachend zijn afgebeeld. Immers zo zouden wij nu ook een huwelijksfoto maken. In de portretkunst van de zeventiende eeuw is dit echter een zeldzaamheid.

 

Verguld zilveren huwelijksbokaal - foto Tom Haartsen

 

Het wordt in het Hannemahuis in een intieme inrichting en verlichting gecombineerd met een ander topstuk, de verguld zilveren huwelijksbokaal die in 1691 werd gemaakt voor het Harlinger paar Dirk Sickes en Pijtje Jacobs Braam. Deze bokaal bevat, net als het schilderij van Frans Hals, allerlei symbolen van echt en trouw.

 

In de tentoonstelling legt zilversmid Daan Brouwer uit hoe onvoorstelbaar knap de Harlinger zilversmid Willem Anskes Zeestra de bokaal vervaardigde. Ook worden nauwkeurige replica’s van de zeventiende-eeuwse kostuums van Isaac Massa en Beatrix van der Laen getoond. Deze zijn speciaal voor deze expositie vervaardigd door Robes and Cloaks. Isaac Massa kleedde zich volgens de laatste mode, en Beatrix had een kostbaar kledingstuk aan, dat alleen voorbehouden was aan rijke getrouwde vrouwen. Dergelijke kostuums waren en zijn zeer arbeidsintensief om te maken.

 

Een luxe catalogus voor de prijs van € 12,50 is in het museum verkrijgbaar. Een audiotour biedt een inkijkje in andere intieme onderdelen van de collectie van het Hannemahuis.

 

Programma en activiteiten

In en om het Hannemahuis bruist het van de activiteiten. De theatrale opening vindt plaats in het openingsweekend van 1 en 2 juli 2023. Op zaterdag 1 juli klinkt er vanaf 11 uur muziek uit verschillende instrumenten. Isaac Massa en Beatrix van der Laen zijn op die dag live aanwezig en pronken in hun prachtige en kostbare kostuums.

 

17de-eeuws kampement door leden van de Compagnie Grolle.

 

Zowel op zaterdag als zondag 1 en 2 juli bepalen tientallen figuren in zeventiende-eeuwse kleding het straatbeeld in de Harlinger binnenstad. Zij slaan aan de Fabrieksstraat hun kampement op en paraderen door de binnenstad. In de Voorstraat, ter hoogte van museum het Hannemahuis (Voorstraat 56), zitten figuren uit de zeventiende eeuw te eten, het publiek mag een vorkje mee prikken. Daar zijn verschillende beroepen en ambachten uit de zeventiende eeuw te zien.

 

Zeventiende-eeuws kinderspel

Tot en met 3 september kunnen kinderen in de museumtuin een zeventiende-eeuws kinderspel uitproberen. In het museum kunnen zij kanten kragen knippen, zich met speciale hoofddeksels uitdossen als Isaac of Beatrix en hun portret in een schilderijlijst fotografisch laten vastleggen. In de educatieve ruimte in het Hannemahuis is van 1 juli tot 3 september een overzicht van door Frans Hals geïnspireerd werken van 4-HAVO leerlingen van RSG Simon Vestdijk.

 

Wandel met stadsgidsen in zeventiende-eeuws Harlingen

Het Harlinger stadsgidsenteam verzorgt in het openingsweekend 1 en 2 juli drie verschillende thematische rondleidingen door de stad. Duur van de wandelingen is circa 1,5 uur. Deelname is 3 euro per persoon. 

  • ‘Harlingen gevormd door het water’, zaterdag 1 juli 11.00 en 14.00, zondag 2 juli 12.00, start op de Coupure Keermuur (Hoek/Willemskade/Havenplein).
  • ‘Het leven in Oorlog, Politiek en Religie‘, zaterdag 1 juli 12.00 en 15.00, zondag 2 juli 13.00, start voor het Hannemahuis.
  • ‘Harlingen Handel, Mens en Werk’, zaterdag 1 juli 13.00 en 16.00, zondag 2 juli 14.00, start bij VVV/TIP op de Grote Bredeplaats.

Voor meer informatie: www.stadsgidsenharlingen.nl, tel 06-57291538.

 

Tentoonstelling over de handel op Archangelsk

Een bezoek aan de Witte Swaen, het prachtige schip van Willem Barentsz, is op zich al een belevenis. In het gebouw van de Willem Barentszwerf in de Nieuwe Willemshaven is een tentoonstelling te zien over de houthandel op het Russische Archangelsk, waar Isaac Massa, de man op het dubbelportret van Frans Hals onder meer actief was. Geopend vanaf 1 juli tot en met 3 september, zaterdag 12.00-16.00 en zondag 13.00-1600.

 

Intieme foto’s

De Bibliotheek (Voorstraat 54) toont een serie van twaalf foto’s van Fotoclub Kimswerd. De leden van de club haken op het thema van Match in en geven hun eigen interpretatie aan het begrip ‘intimiteit’ (zondags gesloten).

 

Kunstcollectief Harlingen

Iedere inwoner van Harlingen en/of bezoeker van het Hannemahuis kan zich vóór 31 juli aanmelden om een tweedimensionaal kunstwerk te maken, geïnspireerd op het huwelijksportret door Frans Hals en/of de huwelijksbokaal van het Hannemahuis. Het te maken kunstwerk kent geen beperkingen in het gebruik van materiaal of technieken, de verrassing is het succes. De kunstwerken kunnen op 12 en 13 augustus worden ingeleverd bij het Kunstcollectief. Een jury van drie personen, waaronder de directeur van het Hannemahuis, beoordeelt de kunstwerken. De selectie zal na 15 augustus worden geëxposeerd. Op de website van het Kunstcollectief zullen de foto’s van de ingeleverde werken worden getoond.

 

Tijdens de tentoonstelling Match in het Hannemahuis, zijn in juli en augustus in het weekend en af en toe door de week kunstenaars aan het werk in de museumtuin van het Hannemahuis.

 

Uitgaan Kunst & Cultuur

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Razende Roeland raast weer en ontmoet Gilgamesj

21-06-2023

HARLINGEN - Na een weekje geen uitzending is het lekker om jullie weer te voorzien van metal vitamine op de donderdagavond vanaf 21.00 uur bij Omroep RSH.

Column Gijs van Hesteren ~ Vijf treinen, drie metro's en een bus

21-06-2023

HARLINGEN - De reis naar Parijs-Evry verliep met hindernissen.

Uit de schatkamer van… Frank Belt

21-06-2023

HARLINGEN - Donderdag 22 juni van 19.00 tot 20.00 uur bij Omroep RSH: Uit de schatkamer van… met deze uitzending als gast Frank Belt.

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Connexa Connexa Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken CZVideoful CZVideoful Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns
Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen CZVideoful CZVideoful Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns TeamFRL TeamFRL Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Connexa Connexa Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Connexa Connexa Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires TeamFRL TeamFRL Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Connexa Connexa Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje TeamFRL TeamFRL Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Visie Events Visie Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns