Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Tentoonstelling Match 1 op 1 met het Rijksmuseum

21-06-2023

HARLINGEN - In Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen is van 1 juli t/m 3 september 2023 de expositie Match 1 op 1 met het Rijksmuseum te zien.

Tentoonstelling Match 1 op 1 met het Rijksmuseum Portret van Isaac Abrahamsz Massa en Beatrix van der Laen, Frans Hals, ca. 1622 - Rijksmuseum

Topstukken ontmoeten elkaar in Match

Wat maakt Match zo bijzonder? Er zijn twaalf absolute toppers uit het Rijksmuseum te zien van het niveau Eregalerij. Twaalf musea in twaalf provincies tonen tegelijkertijd in de periode 1 juli t/m 3 september een topstuk van het Rijksmuseum en combineren dat met een topstuk uit de eigen collectie van het museum tot een perfecte match. Intimiteit is het verbindende thema. Ze raken bij het publiek een gevoelige snaar, want het zijn stuk voor stuk intieme portretten van kinderen, volwassenen, gezelschappen of bijzondere vogels; soms in zichzelf gekeerd, soms op elkaar betrokken. Bezoekers kunnen in stilte en privacy genieten van de perfecte match.

 

Match is een project georganiseerd door de Stichting M6 in samenwerking met het Rijksmuseum.

 

Gemeentemuseum het Hannemahuis ontvangt van het Rijksmuseum het prachtige huwelijksportret dat Frans Hals in 1622 schilderde en combineert dit met een fraaie bokaal gemaakt voor het huwelijk van twee Harlingers.

 

Het bijzondere schilderij van Frans Hals hangt normaalgesproken in de Eregalerij van het Rijksmuseum, samen met onder meer de Nachtwacht van Rembrandt.

 

De Haarlemmer koopman Isaac Massa en zijn kersverse vrouw Beatrix van der Laen zitten lachend en ontspannen in een landschap vol verborgen huwelijkssymboliek. De manier waarop Frans Hals dit echtpaar afbeeldde, is om diverse redenen bijzonder. Allereerst is het een dubbelportret ofwel een portret waarop twee figuren staan afgebeeld. De meeste portretten uit de zeventiende eeuw tonen maar een persoon. In het oeuvre van Frans Hals is een dubbelportret zelfs uniek. Dit schilderij is een huwelijksportret. Wij vinden het tegenwoordig vanzelfsprekend dat twee mensen dicht bij elkaar zitten en lachend zijn afgebeeld. Immers zo zouden wij nu ook een huwelijksfoto maken. In de portretkunst van de zeventiende eeuw is dit echter een zeldzaamheid.

 

Verguld zilveren huwelijksbokaal - foto Tom Haartsen

 

Het wordt in het Hannemahuis in een intieme inrichting en verlichting gecombineerd met een ander topstuk, de verguld zilveren huwelijksbokaal die in 1691 werd gemaakt voor het Harlinger paar Dirk Sickes en Pijtje Jacobs Braam. Deze bokaal bevat, net als het schilderij van Frans Hals, allerlei symbolen van echt en trouw.

 

In de tentoonstelling legt zilversmid Daan Brouwer uit hoe onvoorstelbaar knap de Harlinger zilversmid Willem Anskes Zeestra de bokaal vervaardigde. Ook worden nauwkeurige replica’s van de zeventiende-eeuwse kostuums van Isaac Massa en Beatrix van der Laen getoond. Deze zijn speciaal voor deze expositie vervaardigd door Robes and Cloaks. Isaac Massa kleedde zich volgens de laatste mode, en Beatrix had een kostbaar kledingstuk aan, dat alleen voorbehouden was aan rijke getrouwde vrouwen. Dergelijke kostuums waren en zijn zeer arbeidsintensief om te maken.

 

Een luxe catalogus voor de prijs van € 12,50 is in het museum verkrijgbaar. Een audiotour biedt een inkijkje in andere intieme onderdelen van de collectie van het Hannemahuis.

 

Programma en activiteiten

In en om het Hannemahuis bruist het van de activiteiten. De theatrale opening vindt plaats in het openingsweekend van 1 en 2 juli 2023. Op zaterdag 1 juli klinkt er vanaf 11 uur muziek uit verschillende instrumenten. Isaac Massa en Beatrix van der Laen zijn op die dag live aanwezig en pronken in hun prachtige en kostbare kostuums.

 

17de-eeuws kampement door leden van de Compagnie Grolle.

 

Zowel op zaterdag als zondag 1 en 2 juli bepalen tientallen figuren in zeventiende-eeuwse kleding het straatbeeld in de Harlinger binnenstad. Zij slaan aan de Fabrieksstraat hun kampement op en paraderen door de binnenstad. In de Voorstraat, ter hoogte van museum het Hannemahuis (Voorstraat 56), zitten figuren uit de zeventiende eeuw te eten, het publiek mag een vorkje mee prikken. Daar zijn verschillende beroepen en ambachten uit de zeventiende eeuw te zien.

 

Zeventiende-eeuws kinderspel

Tot en met 3 september kunnen kinderen in de museumtuin een zeventiende-eeuws kinderspel uitproberen. In het museum kunnen zij kanten kragen knippen, zich met speciale hoofddeksels uitdossen als Isaac of Beatrix en hun portret in een schilderijlijst fotografisch laten vastleggen. In de educatieve ruimte in het Hannemahuis is van 1 juli tot 3 september een overzicht van door Frans Hals geïnspireerd werken van 4-HAVO leerlingen van RSG Simon Vestdijk.

 

Wandel met stadsgidsen in zeventiende-eeuws Harlingen

Het Harlinger stadsgidsenteam verzorgt in het openingsweekend 1 en 2 juli drie verschillende thematische rondleidingen door de stad. Duur van de wandelingen is circa 1,5 uur. Deelname is 3 euro per persoon. 

  • ‘Harlingen gevormd door het water’, zaterdag 1 juli 11.00 en 14.00, zondag 2 juli 12.00, start op de Coupure Keermuur (Hoek/Willemskade/Havenplein).
  • ‘Het leven in Oorlog, Politiek en Religie‘, zaterdag 1 juli 12.00 en 15.00, zondag 2 juli 13.00, start voor het Hannemahuis.
  • ‘Harlingen Handel, Mens en Werk’, zaterdag 1 juli 13.00 en 16.00, zondag 2 juli 14.00, start bij VVV/TIP op de Grote Bredeplaats.

Voor meer informatie: www.stadsgidsenharlingen.nl, tel 06-57291538.

 

Tentoonstelling over de handel op Archangelsk

Een bezoek aan de Witte Swaen, het prachtige schip van Willem Barentsz, is op zich al een belevenis. In het gebouw van de Willem Barentszwerf in de Nieuwe Willemshaven is een tentoonstelling te zien over de houthandel op het Russische Archangelsk, waar Isaac Massa, de man op het dubbelportret van Frans Hals onder meer actief was. Geopend vanaf 1 juli tot en met 3 september, zaterdag 12.00-16.00 en zondag 13.00-1600.

 

Intieme foto’s

De Bibliotheek (Voorstraat 54) toont een serie van twaalf foto’s van Fotoclub Kimswerd. De leden van de club haken op het thema van Match in en geven hun eigen interpretatie aan het begrip ‘intimiteit’ (zondags gesloten).

 

Kunstcollectief Harlingen

Iedere inwoner van Harlingen en/of bezoeker van het Hannemahuis kan zich vóór 31 juli aanmelden om een tweedimensionaal kunstwerk te maken, geïnspireerd op het huwelijksportret door Frans Hals en/of de huwelijksbokaal van het Hannemahuis. Het te maken kunstwerk kent geen beperkingen in het gebruik van materiaal of technieken, de verrassing is het succes. De kunstwerken kunnen op 12 en 13 augustus worden ingeleverd bij het Kunstcollectief. Een jury van drie personen, waaronder de directeur van het Hannemahuis, beoordeelt de kunstwerken. De selectie zal na 15 augustus worden geëxposeerd. Op de website van het Kunstcollectief zullen de foto’s van de ingeleverde werken worden getoond.

 

Tijdens de tentoonstelling Match in het Hannemahuis, zijn in juli en augustus in het weekend en af en toe door de week kunstenaars aan het werk in de museumtuin van het Hannemahuis.

 

Uitgaan Kunst & Cultuur

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Razende Roeland raast weer en ontmoet Gilgamesj

21-06-2023

HARLINGEN - Na een weekje geen uitzending is het lekker om jullie weer te voorzien van metal vitamine op de donderdagavond vanaf 21.00 uur bij Omroep RSH.

Column Gijs van Hesteren ~ Vijf treinen, drie metro's en een bus

21-06-2023

HARLINGEN - De reis naar Parijs-Evry verliep met hindernissen.

Uit de schatkamer van… Frank Belt

21-06-2023

HARLINGEN - Donderdag 22 juni van 19.00 tot 20.00 uur bij Omroep RSH: Uit de schatkamer van… met deze uitzending als gast Frank Belt.

Reacties

Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur CZVideoful CZVideoful Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Connexa Connexa Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Milûk Milûk Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie-Events Visie-Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Karsten Wonen Karsten Wonen
Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Milûk Milûk Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Visie-Events Visie-Events Connexa Connexa Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
Zensa Moda Zensa Moda Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen TeamFRL TeamFRL Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Milûk Milûk
BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Milûk Milûk Connexa Connexa Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken CZVideoful CZVideoful Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie-Events Visie-Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen
TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE CZVideoful CZVideoful Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Connexa Connexa Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen