De 26 panelen belichten de geschiedenis van de Harlinger aardewerk- en tegelindustrie, die inmiddels ruim 425 jaar omspant en daarmee de bakermat van Fries Aardewerk is (start Fries Aardewerk ligt vast in document Tresoar: 1598, Schritsen- Harlingen). Rondom Harlingen ligt klei van een gunstige kwaliteit. Deze werd afgegraven en met pramen naar de stad gebracht. Miljoenen tegeltjes en vele duizenden schotels werden daarvan in Harlingen gefabriceerd en deze vonden niet alleen hun weg naar Harlinger huizen, maar ook naar het buitenland. Ook het fabricatie proces van klei tot tegels wordt getoond en verteld. Aan de andere kant van de fotopanelen staan oude foto’s van de panden rondom de Noorderhaven. De foto’s zijn zo gekozen dat als je er voor staat, de foto beziet en daarna om je heen kijkt kunt waarnemen hoeveel er gelukkig van deze prachtige panden is behouden.
Oswald
Bij de onthulling waren de familie Oswald, wethouder Eric de Groot, directeur van het Hannemanhuis Hugo ter Avest en het bestuur van Vereniging Oud Harlingen aanwezig. Voorafgaand aan de onthulling werd door de voorzitter van Vereniging Oud Harlingen, Jean Feikema, een klein welkomstwoord gehouden. Hierin belichtte hij het proces van het idee tot de realisatie van de panelen van deze fototentoonstelling en werden de familie Oswald en alle andere bij het proces betrokken personen, bedrijven en sponsoren bedankt.
Dit werd gevolgd door een speech van Rikus Oswald, directeur Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek. Hij ging in op de geschiedenis van de productie van het Harlinger Aardewerk en Tegels. Hij benadrukte het belang van de bekendheid daarover voor het Harlinger cultureel erfgoed en het Toerisme. Hij betreurde het dat zijn vader Henk Oswald, grondlegger van de fabriek, deze tentoonstelling niet meer mocht meemaken.
Na nog een kort woordje van wethouder Erik de Groot, die het belang van de historie van de tegels en de bekendheid daarvan onderstreepte, werd door de onthulling van een paneel de tentoonstelling door de Familie Oswald geopend.