Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Lanenkaatsen beleeft topavond in Entrepotgebouw

13-12-2023

HARLINGEN - December, niet echt een maand waarin je nieuws over het Lanenkaatsen verwacht.

Lanenkaatsen beleeft topavond in Entrepotgebouw Foto's: Dorus Breidenbach.

Door 

 

Toch was er afgelopen vrijdag veel mooi nieuws te vermelden over het Lanenkaatsen aan de ruim 200 bezoekers in het Entrepotgebouw in Harlingen. Centraal deze avond stond de presentatie van het jubileumboek 75 jaar Lanenkaatsen. Op een groot scherm werd het prachtige multimediaboek voor het eerst gepresenteerd aan een breed publiek. Tijdens een interactieve sessie nam schrijver en ontwerper van het boek, Niels Outhuijse, het publiek mee in de rijke historie van het Lanenkaatsen. Met de QR codes in het boek kunnen lezers direct het bijbehorende Youtube filmpje bekijken vanaf hun device.

 

De afgelopen twee jaar hebben Clemens van der Zwet en Doede van der Hoek veel opnames gemaakt rondom de Lanen met Deelnemende kaatsers, publiek en vrijwilligers. Deze opnames zijn toegevoegd aan de al bestaande collectie van filmpjes en nu voor een ieder openbaar te bewonderen op ons Youtube kanaal. Daarnaast heeft Clemens een prachtige jubileumfilm geproduceerd van al deze mooie beelden door de jaren heen. Hulde!

 

Digitaliseren

Al sinds 2000 zijn we gestart met het digitaliseren van alle uitslagen, deelnames, kaatsers, fotomateriaal en andere stukken. Dit is de basis geweest voor het jubileumboek dat je meeneemt door 75 jaar rijke geschiedenis. Van opa en of oma, naar vader en of moeder naar de kinderen. Allen komen gebroederlijk samen op de Lanen en ook in het boek. Vanaf 2016 zijn hier tot nu toe 75 verhalen van de “kaatsers van de Lanen” bijgekomen waarvan vele terug komen in het boek. In 2020 is er een jubileumcommissie in het leven geroepen, die actief van start is gegaan met de ontwikkeling van het jubileumboek. Het plan was gesmeed. De uitwerking vond veelal in 2023 plaats in samenwerking met partner Flevodruk Harlingen. Eind november konden we dan eindelijk het prachtige eindresultaat bewonderen.

 

Vrijwilligers

Voorzitter Hilko Mulder bedankte alle vrijwilligers, die belangeloos een bijdrage hebben geleverd aan het jubileumboek. Daarnaast benadrukte hij in zijn speech het belang van het Lanenkaatsen voor gemeenschap in Harlingen en omstreken. Mooi bruggetje naar het volgende item van de avond, waarin bekend werd gemaakt dat het Lanenkaatsen officieel is opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Theo Outhuijse, adviseur en oud voorzitter, introduceerde deze verrassing, die voor een aantal al geen verrassing meer was. De afgelopen jaren heeft een delegatie van het Lanenkaatsen, waaronder hoofdsponsor Wim Kroon, adviseur Theo Outhuijse, voorzitter Hilko Mulder en comitélid Niels Outhuijse veel werk hebben verzet in de voordracht en uitwerking van een borgingsplan voor het Lanenkaatsen. In 2023 hebben we tijdens 3 sessies onder begeleiding van Kelly Boender van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, actief gewerkt aan dit plan, waarbij we hebben gekeken naar wat is het Lanenkaatsen, wat zijn de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Het plan is eind November goedgekeurd door de toetsingscommissie. Hendrik Henrichs kwam het blijde nieuws bekend maken tijdens de presentatieavond en er werd een officieel certificaat getekend door de genoemde delegatie inclusief burgemeester Ina Sjerps. De gemeente Harlingen heeft het initiatief actief ondersteund!

 

Harlinger Draagspeld

Als kers op de taart mocht Age Tichelaar uit handen van Burgemeester Ina Sjerps de “Harlinger Draagspeld” ontvangen voor al zijn vrijwilligerswerk bij de verschillende clubs en sportactiviteiten in Harlingen. Age is volgens jaar naar verwachting 50 jaar betrokken bij het Lanenkaatsen als vrijwilliger. Age was zichtbaar ontroerd en bedankte alle aanwezigen!

 

Vervolgens was de eer aan de gebroeders Simon en Wiebe van Dijk om het eerste jubileumboek te ontvangen. Wiebe die zelf ook een bijdrage heeft geleverd aan de inhoud van het boek, was hier zeer content mee evenals Simon van Dijk, die ook al sinds mensenheugenis, vrijwilliger is geweest bij het Lanenkaatsen. Een grote periode als hoofdscheidsrechter.

 

Tot slot nam Penningmeester Ludwig Seerden ons even aan de hand bij de verkoopprocedure. Bezoekers die in de voorverkoop het boek hadden besteld konden deze afhalen na de presentatie. Ook werden er nog eens 40 nieuwe boeken verkocht. Het boek is per zaterdag 9 december verkrijgbaar voor € 25,- bij de boekhandels Bruna, de Jong en van der Velde in Harlingen. Ook kun je het boek kopen bij speciale verkooppunten Visit Harlingen op de Grote Bredeplaats, bij Hein van den Oever op de Kleine Bredeplaats en in Franeker bij Seerden Sportprijzen. Meer infromatie vind je op www.lanenkaatsen.nl. Ook op de Kersmarkt hebben we ondanks het slechte weer nog leuke reacties gehad en toch ook een aantal boeken verkocht.

 

Heb je het boek al gekocht in de voorverkoop en nog niet opgehaald. Deze liggen klaar bij Kamsma Schoenen

Tot in het jubileumjaar 2024, waarin het Lanenkaatsen wordt gehouden van maandag 10 tot en met zaterdag 15 juni. Het zou wel eens erg druk kunnen worden en we gaan een aantal oude elementen uit de historie van 75 jaar Lanenkaatsen (eenmalig) terughalen voor dit unieke jubileum. We houden jullie op de hoogte de komende maanden!

Lanenkaatsen beleeft topavond in Entrepotgebouw

Kunst & Cultuur Sport & Recreatie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Schaken in de Bibliotheek

13-12-2023

HARLINGEN – In de bibliotheek van Harlingen wordt elke vrijdagmiddag geschaakt.

Razende Roeland ontmoet Ron 'Brew' Brouwer

13-12-2023

HARLINGEN - Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine, bij Omroep Zilt en Shine Radio.

Column Gijs van Hesteren ~ Klare taal in Nieuw Zuid

13-12-2023

HARLINGEN - Elf procent van de volwassen Harlinger inwoners is volgens domeinspecialist Floor Banning min of meer ‘laaggeletterd’.

Reacties

Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie-Events Visie-Events Milûk Milûk Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns CZVideoful CZVideoful Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Milûk Milûk Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Connexa Connexa Haarmode Cats Haarmode Cats CZVideoful CZVideoful Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail
Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen BENG Evenementen BENG Evenementen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Connexa Connexa Milûk Milûk Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen
Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen TeamFRL TeamFRL Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Connexa Connexa
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Milûk Milûk Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken TeamFRL TeamFRL Visie-Events Visie-Events BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen