Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!

Harlingen door de lens van Ynze Braaksma: Deel 2

15-09-2024

HARLINGEN - In deel twee van de fotoblog neemt Ynze Braaksma ons opnieuw mee door de sfeervolle straten en havens van Harlingen.

Harlingen door de lens van Ynze Braaksma: Deel 2 Beeld Ynze Braaksma©

Welkom op dit inmiddels tweede fotoblog met vastgelegde observaties van allerlei aard die mij inspireerden, uitsluitend gemaakt in onze mooie stad of elders in de gemeente. Hieronder een toelichting op wat foto’s van de serie.

 

Op 6 juli hadden we te maken met een flinke zomerstorm. Het reddingsbootje C.A. den Tex keerde na 82 jaar weer terug naar Harlingen. In een vliegende storm zoals dat past bij een reddingsboot. De KNRM organiseerde de binnenkomst met deelname van historische reddingsboten en waarbij het shantykoor zich de longen uit het lijf zong. Een dirigent tussen de schuifdeuren met de muzikanten binnen en de zangers buiten, da’s lastig dirigeren maar maakte het wel bijzonder. De Witte Swaen helde ondertussen af en toe behoorlijk over in de harde wind.

 

Tekenares Ellen van Putten werkte met houtskool aan haar portrettengalerij in de voormalige houtloods aan de Willemshaven, nu omgedoopt tot Dok 5.  Het moet een bruisende broedplaats en ontmoetingsplek worden waar kunst, educatie en hergebruik samenkomen. Het overdekte containerdorp herbergt een diversiteit aan kunstenaars die er een unit huren. Elke dag vrij toegankelijk.

Sinds 15 juni heeft de iconische oude treinwagon op de Nieuwe Willemshaven een andere bestemming gekregen: BLIK havenbar. Deze wordt gerund door Janet Zandstra. De wagon is sfeervol en nostalgisch ingericht met allerlei snuisterijen uit het verleden. Het is een kleine horecagelegenheid waar je terecht kunt voor o.a. Italiaanse koffie, een lunch of borrelhapje. Je kunt er zowel binnen als buiten met een mooi uitzicht vertoeven. De voorheen wat statische wagon zoals die nu in gebruik is genomen is zeker een aanwinst. Nadat ik een impressie had gemaakt van het bijzondere interieur wilde Janet best wel even voor mij poseren in een wat ongedwongen houding. Open van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Bij RSG Simon Vestdijk stonden de perken en bloembakken volop in bloei, het was een fraaie kleurenpracht. Helaas een beetje buiten het zicht maar toch mooi dat er zorg aan besteed is.


De complementaire kleuren geel en blauw doen het altijd goed in de fotografie zoals dat hier en eveneens te zien is in de avondfoto van het historische pand waarin eetcafé Nooitgedagt gehuisvest is.

 

De kermisattracties met hun uitbundige kleuren komen mooi tot hun recht als die gefotografeerd worden tijdens de avond en dat komt ook zeker de sfeer ten goede. Gewoon met de smartphone vastgelegd wat het een stuk eenvoudiger maakt dan met een camera, zeker in de nabewerking.

 

Blog Ynze Braaksma deel 2

 

Er picknicken wel vaker mensen op de promenade maar zo uitgebreid als dit trok wel mijn aandacht. Stoelen, tafeltje, picknickmand, aan alles was gedacht. De vier dames kenden elkaar als verhalenvertelsters uit de tijd van Vertelgroep de Ster uit Leeuwarden en deden hun verhaal bij theater Romein totdat dit een poppodium werd. Ze zijn inmiddels op leeftijd en op een dame na dragen ze geen verhalen meer voor. Als vrouwen met dezelfde passie is het contact met elkaar gebleven en zijn ze wel eens vaker op pad. Ze wilden best even voor mij poseren.

 

Spijkerstad was ook dit jaar weer een groot succes. Buiten het bouwen van hutten werd er nog van alles georganiseerd tijdens deze dagen waaronder een schuimparty. Fijn dat het weer meezat.

 

De bloembakken aan de Noorder- en Zuiderhaven stonden er mooi bij. Tijdens het vastleggen stapte er iemand onverwacht mijn beeld binnen. Knip. Waar een ander de opname vermoedelijk zou verwijderen was dit voor mij de beste opname en heb ik alle andere verwijderd. Ik hou er wel van; de aanwezigheid van mens(en) op de juiste plaats in mijn beeld. Hetzelfde geldt voor de personen op het ponton bij het strand. Zonder mensen is het voor mij nietszeggend. De mens als maatstaf voor de verhoudingen is ook vaak wel gewenst.

 

Een van de dingen die Harlingen zo’n gezellig en bruisend plaatsje maakt is de toeristische watersport en natuurlijk de thuishaven van de Bruine Zeilvaart. Er is altijd wel wat bedrijvigheid. Vooral tijdens de vakantieperiode liggen de havens vol mooie schepen. ’s Morgens is men op tijd de haven uit en in de loop van de middag keren de meesten weer terug. Vrouwenemancipatie ten spijt, wat mij opviel was dat het nog steeds de man is die het schip de haven binnenloodst. Al met al hebben we in augustus mooie zeildagen gehad. Een kleine sfeerimpressie.

 

Het is weer voorbij die mooie zomer zong Gerard Cox, jammer, maar misschien volgt er nog een mooie nazomer. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

 

Fijn dat u het weer tot hier heeft volgehouden. Geniet van de beelden, sommige hebben verder geen toelichting nodig en spreken voor zich. Tot een volgende ronde!

 

Ynze Braaksma

 

Wil je een keer lekker doelloos meewandelen van de kustlijn tot in de krochten van Harlingen in de hoop een paar leuke en liefst originele plaatjes te schieten met je smartphone, systeemcamera of desnoods pinhole camera, laat het me weten. Dan krijg je onderweg nog wat fotografische tips.

 

Bekijk ook

Algemeen Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Zeerobben doet zichzelf tekort

15-09-2024

HARLINGEN - Zeerobben verloor afgelopen zaterdag met 3-2 van 1e klasser Blauw Wit Leeuwarden.

Fc Harlingen 1 plaatst zich voor het eerst in 10 jaar voor de volgende ronde KNVB-beker!

15-09-2024

HARLINGEN - De wedstrijd tegen SC Terschelling had alle ingrediënten van een echte bekerkraker.

Van Stee Offshore zaalvoetbal competitie 13-09-2024

15-09-2024

HARLINGEN - Doordat er weer een team uit de competitie is gestapt moest er een nieuwe indeling gemaakt worden met 2 poules van 6 teams om zodoende 3 wedstrijden per avond te behouden.

Reacties

Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Firma Sijtsma Firma Sijtsma Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail CZVideoful CZVideoful Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Connexa Connexa Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie-Events Visie-Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Visie-Events Visie-Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur CZVideoful CZVideoful Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Connexa Connexa Milûk Milûk Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen BENG Evenementen BENG Evenementen
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Firma Sijtsma Firma Sijtsma Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Milûk Milûk TeamFRL TeamFRL Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie-Events Visie-Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie-Events Visie-Events Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Firma Sijtsma Firma Sijtsma Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Karsten Wonen Karsten Wonen Connexa Connexa Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Milûk Milûk Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail BENG Evenementen BENG Evenementen CZVideoful CZVideoful Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Karsten Wonen Karsten Wonen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas