Het Alternatief is een programma van Bert Erents, Tiede Dijkstra en Peter Wierda. Drie muziekliefhebbers die het tijdslot op de vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 uur vullen op omroepzilt.nl. Een vast onderdeel van dit programma is de plaat en zijn verhaal. Iedere uitzending heeft Tiede een filosofisch, politiek of muzikaal verhaal gekoppeld aan een plaat. Het verhaal wordt na de uitzending op Harlingenboeit.nl gepubliceerd.
Tekst Tiede Dijkstra
Bert,
Bootdromen. Ooit van gehoord? Ik ook niet. Is ook geen woord, althans nog niet. Want daar wordt het wel tijd voor. Ik heb afgelopen week gezeild met Sybolt, m’n neef. En naast het feit dat het een epic zeiltochtje was, leverde het me ook de inspiratie op voor het verhaal van vanavond. Deed een tocht van 4 jaar geleden overigens ook. Toen ging m’n verhaal over Sailing van Christopher Cross.
Het verhaal van vanavond kwam tot me op dinsdagnacht, we lagen toen in Sneek. Ik werd ’s nachts wakker en herinnerde me een hele vage droom. Onsamenhangend. Misschien wel een nachtmerrie. Ging over veel te grote spinnen die spraken en mij vertelden niet bang te zijn. Dat het normaal was dat ze in m’n slaapkamer waren en dat ze konden praten. Die me aanraden weer te gaan slapen omdat ik droomde. En misschien door het wiegen van de boot en de aanwezige violen op de achtergrond (ik zei toch dat het een vage droom was) ging ik weer slapen. In m’n droom dan. Want ik was natuurlijk niet wakker.
In voorbereiding op dit verhaal ben ik eens gaan Googelen om te kijken of er zoiets bestaat als bootdromen. In de zin van: droom je anders en vreemder op een boot? En wat denk je? Nada. Ja, wel resultaten over droomboten of wat het betekent als je over boten droomt, maar niets over het daadwerkelijk dromen op een boot. En da’s vreemd, want normaal gesproken kun je het zo gek niet bedenken of er is ooit al eens iets over op internet gepost. Zou zo maar eens kunnen zijn dat dit verhaal op Fb en HB morgen de eerste post ever wordt.
Nu wil het toeval dat het nummer van vanavond 35 jaar precies voor mijn vage droom verscheen; op het achtste album van de band. Ik herinner me de clip nog heel goed. Een doffe snaar die het hele nummer slaat op het ritme van de seconden van een té grote klok op de achtergrond. Een roerloze man, verlamd door angst en diep in bed weggezakt. Hij realiseert zich dat hij het naderende niet kan tegenhouden en kijkt angstig om zich heen. Hij hoopt dat het snel weer voorbij is.
En waar de 11-jarige Tiede in 1989 dit een mooi nummer vond met een ietwat enge clip, kwam de 46-jarige Tiede er afgelopen week achter dat de betekenis van de tekst veel enger is. En te veel herkenbaar is door te veel mensen.
Het vertelt het verhaal van die nét iets te vrijpostige oom, de handtastelijke vader, de lijfelijke tenniscoach, de docent die je dacht te kunnen vertrouwen, de oppas die je als grote broer zag, de coole scoutingoudere die niet zo cool bleek te zijn of welk schrijnend en abject voorbeeld van dan ook.
Want daar gaat het nummer over. Het monster onder je bed of in de hoek van de kamer, de zalvende woorden ‘dat je je niet ongerust hoeft te maken’, ‘dat dit helemaal normaal is’, dat dit ‘ons geheim’ is, ‘je vertrouwt me toch’? Maar de knoop in je maag, het knagende gevoel: je vindt het niet leuk, niet fijn, ongemakkelijk en eng. Je huilt stiekem, maar je durft er niet over te praten. Je wou dat het een droom was. Maar dat is het niet.
En ineens zijn er onvoldoendes, je bent ziek of doet alsof. Je sluit je op in je kamer. Je bent boos, ongeïnteresseerd. Misschien doen drugs hun intrede, hulpverleners. Je maakt ruzie met iedereen. Je vrienden herkennen je niet meer. Je wilt met rust gelaten worden als iemand je vraagt wat er aan de hand is. Je bubbel is veilig en niemand komt er nog in. Je wilt niet dat jij de oorzaak bent van ruzies tussen andere mensen en daarom zeg je maar niets. Misschien ben je niet duidelijk geweest? Heb je wel hardop ‘nee’ gezegd, of was het in je hoofd? Weet je zeker dat je zelf niet de aanleiding hebt gegeven?
Inderdaad, het nummer van vanavond gaat over misbruik. In al z’n gestoorde, verknipte en verdraaide gedaantes. En waar vormen en situaties verschillen, is de schuldvraag duidelijk: NIET DE JOUWE. Nooit de jouwe. Heeft te maken met machtsposities. En degene met macht, i.e. de ‘oudere’ is altijd de schuldige. Altijd. Laat ik dit herhalen. Altijd, altijd, ALTIJD!! Jij hebt niets fout gedaan, hoe ongeloofwaardig en moeilijk dit ook is om te geloven.
Weet dat je -jammer genoeg- niet de enige bent, ook niet de eerste en helaas ook niet de laatste. Besef je dat dit stopt wanneer jij dat wilt. Ook al denk je dat de ander de macht heeft, niets is minder waar. The Power Is Yours. Vertrouw op jezelf en vertrouw in ieder geval in een iemand anders. Vind je het lastig om hulp te zoeken, laat een ander dat voor je doen. Laat je niet onzeker maken door verbazing, twijfel of vragen. Jouw verhaal is jouw verhaal. Acht cijfers: 0800-2000. Het is gratis en anoniem. Maar je kunt ook chatten als je je thuis niet veilig voelt. Als je naar www.huiselijkgeweld.nl gaat vind je alle antwoorden en hulp die je zoekt.
Dit zijn The Cure met Lullaby.