Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Toespraak burgemeester Ina Sjerps dodenherdenking 4 mei 2024

04-05-2024

HARLINGEN - Burgemeester Ina Sjerps van de gemeente Harlingen hield op 4 mei tijdens de herdenking op de algemene begraafplaats de volgende toespraak.

Toespraak burgemeester Ina Sjerps dodenherdenking 4 mei 2024 Toespraak burgemeester Ina Sjerps - Foto: Dorus Breidenbach©

We komen hier vandaag samen om de slachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland na de Tweede Wereldoorlog was betrokken.

 

Al bijna tachtig jaar zeggen we op deze dag: ‘nooit weer’.

Nooit meer een wereldoorlog, nooit meer een holocaust.

We herinneren onszelf en elkaar er ieder jaar opnieuw aan dat we dát niet wíllen, niet mógen laten gebeuren.

Maar de realiteit toont een ander gezicht.

 

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog is er weliswaar geen wereldomspannende ‘hete’ oorlog meer geweest, toch was er geen dag zònder oorlogsgevechten, zonder oorlogsmisdaden, ergens op de wereld.

En inmiddels komen de gruwelen van oorlog voor ons weer dichterbij.

In geografische zin, door de oorlog in Oekraïne.

En in emotionele zin, door de actuele oorlog tussen Hamas en Israël.

Want van de vele oorlogen die op dit moment ergens in de wereld worden uitgevochten, denk bijvoorbeeld aan Myanmar of Soedan, raakt de oorlog tussen Israël en Hamas, met al zijn gruwelijkheden, ons extra hard.

En dat heeft alles te maken met de dag van vandaag.

 

In de Harlinger binnenstad liggen overal stolpersteine, de struikelstenen die ons herinneren aan onze Joodse stadgenoten die in de oorlog zijn weggevoerd en vermoord in de vernietigingskampen. Harlingers die zijn vernietigd, omdat ze Joods waren, en door het Nazi regime in Duitsland werden beschouwd als een minderwaardig ras. Een ras waarmee leden van het Arische ras, het zogenaamde ‘Herrenvolk’, kon en mocht doen wat het wilde. Want een ‘Herrenvolk’ is een volk dat zich verheven voelt boven andere volkeren.

 

Hoewel de organisatorische precisie en industriële methoden die het Duitse Nazi regime toepaste van een ongekende schaal waren, was de rechtvaardiging die zij gebruikten voor hun misdaden niet nieuw. Helaas is de gedachte dat mensen met bepaalde kenmerken beter zijn of meer rechten hebben dan anderen met andere kenmerken, van alle tijden.

En voor sommigen rechtvaardigt dit het ontmenselijken van de ander, en daarmee mishandeling, vernedering en moord.

 

De film ‘Mississippi Burning’ uit 1988 gaat over de rassenscheiding in het Zuiden van de Verenigde Staten. Het verhaal, geïnspireerd door ware gebeurtenissen, speelt in de jaren zestig.

Drie jonge burgerrechtenactivisten, reizen naar Mississippi om zwarte inwoners te helpen zich te registreren als kiezers. Ze worden door leden van de Ku Klux Klan vermoord en in het geheim begraven. Twee witte agenten van de FBI komen in de stad om de vermiste activisten te zoeken.

In een cruciale scene vraagt de ene agent aan de ander, waarom er zoveel haat is onder de witte inwoners jegens zwarte mensen.

De andere agent, zelf opgegroeid in Mississippi, vertelt over zijn vader, die ooit het muildier vergiftigde van een zwarte boer.

Deze boer had namelijk meer succes met zijn bedrijf dan zijn vader.

Zijn vader gaf als verklaring voor zijn daad, en ik citeer: “If you ain’t better than a (scheldwoord) who are you better than?”.

 

In gewoon Nederlands: ‘als je niet beter bent dan een zwarte man, ben je dan nog wel beter dan een ander’?

Wie ben je nog, als je dat niet bent?

Als er niet tenminste één groep is die ‘onder’ jou staat op de ladder.

Zodat je er op kunt neerkijken, of zelfs trappen.

 

We kunnen de ‘zwarte man’ rustig vervangen door ‘Jood’, ‘Roma, ‘Sinti’, ‘homo’, ‘moslim’, ‘vrouw’, ‘vreemdeling’.

Zelfwaardering die afhangt van het minderwaardig achten van een ander vanwege diens ras, geslacht, religie, seksuele voorkeur, nationaliteit.

Het is een behoefte die misschien wel in ons allemaal latent aanwezig is.

Een behoefte die, als we niet oppassen, kan groeien naar haat en discriminatie als we maar gefrustreerd genoeg zijn.

 

Dodenherdenking 4 mei 2024

Impressie 4 mei dodenherdenking algemene begraafplaats - Foto's: Dorus Breidenbach

 

De geschiedenis en het heden leren dat er altijd weer demagogen zijn die dergelijke sluimerende gevoelens weten aan te wakkeren tot een beweging van mensen die openlijk uitdragen dat ze meer recht hebben dan de ander.

Het recht om hun land te veroveren, hun bezit af te pakken, hun bevolking te onderdrukken.

Het recht om een ander straffeloos uit te schelden, te kleineren, beroven, mishandelen, doden.

En in een situatie van oorlog, met alle gruwelen die daarbij horen, komt daar de gedachte aan wraak bij, en kunnen mensen nog gemakkelijker vatbaar worden voor het ontmenselijken van hun vijanden.

Dat zagen we tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het lot van de vervolgden. In Nederlands-Indië tijdens de dekolonisatie. We zagen het in Boetsja, Oekraïne. Op 7 oktober, in Israël. En nu ook in Gaza.

We zien het ook in onze samenleving gebeuren, zeker nu het anti-semitisme en de weerstand tegen vreemdelingen toenemen.

En die wetenschap raakt ons en vraagt om houvast.

 

Kan dit ook ons gebeuren? Kunnen ook wij zover komen dat we het ontmenselijken van de ander nodig hebben om zelf iemand te zijn?

 

Vandaag herdenken we niet alleen de mensen die werden vervolgd of door oorlogsgeweld om het leven kwamen, maar ook de mensen die opstonden tegen onrecht.

 

Die een sterk moreel kompas hadden, het goede deden, vaak ten koste van hun eigen leven.

Moge de gedachte aan hun voorbeeld ons inspireren.

Omdat ieder mens van waarde is.

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Column Tiede Dijkstra ~ Bootdromen

04-05-2024

HARLINGEN - Tiede's column over muziek: Vandaag, het verhaal van 3 mei 2024!

Vrienden en Lions schenken mobiele tovertafel aan De Spiker

04-05-2024

HARLINGEN - De Stichting Vrienden van de Spiker en Lionsclub Franeker Harlingen hebben vorige week een opmerkelijke schenking gedaan aan De Spiker: een mobiele "tovertafel".

Reacties

Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Milûk Milûk Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen TeamFRL TeamFRL Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie-Events Visie-Events Firma Sijtsma Firma Sijtsma Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Connexa Connexa Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis
Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Firma Sijtsma Firma Sijtsma Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Connexa Connexa Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur TeamFRL TeamFRL Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda Connexa Connexa Visie-Events Visie-Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Milûk Milûk Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Firma Sijtsma Firma Sijtsma Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats
Copini Opticiëns Copini Opticiëns Connexa Connexa Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Firma Sijtsma Firma Sijtsma Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Milûk Milûk Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Visie-Events Visie-Events Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Milûk Milûk Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires