Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Toespraak burgemeester Ina Sjerps dodenherdenking 4 mei 2024

04-05-2024

HARLINGEN - Burgemeester Ina Sjerps van de gemeente Harlingen hield op 4 mei tijdens de herdenking op de algemene begraafplaats de volgende toespraak.

Toespraak burgemeester Ina Sjerps dodenherdenking 4 mei 2024 Toespraak burgemeester Ina Sjerps - Foto: Dorus Breidenbach©

We komen hier vandaag samen om de slachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland na de Tweede Wereldoorlog was betrokken.

 

Al bijna tachtig jaar zeggen we op deze dag: ‘nooit weer’.

Nooit meer een wereldoorlog, nooit meer een holocaust.

We herinneren onszelf en elkaar er ieder jaar opnieuw aan dat we dát niet wíllen, niet mógen laten gebeuren.

Maar de realiteit toont een ander gezicht.

 

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog is er weliswaar geen wereldomspannende ‘hete’ oorlog meer geweest, toch was er geen dag zònder oorlogsgevechten, zonder oorlogsmisdaden, ergens op de wereld.

En inmiddels komen de gruwelen van oorlog voor ons weer dichterbij.

In geografische zin, door de oorlog in Oekraïne.

En in emotionele zin, door de actuele oorlog tussen Hamas en Israël.

Want van de vele oorlogen die op dit moment ergens in de wereld worden uitgevochten, denk bijvoorbeeld aan Myanmar of Soedan, raakt de oorlog tussen Israël en Hamas, met al zijn gruwelijkheden, ons extra hard.

En dat heeft alles te maken met de dag van vandaag.

 

In de Harlinger binnenstad liggen overal stolpersteine, de struikelstenen die ons herinneren aan onze Joodse stadgenoten die in de oorlog zijn weggevoerd en vermoord in de vernietigingskampen. Harlingers die zijn vernietigd, omdat ze Joods waren, en door het Nazi regime in Duitsland werden beschouwd als een minderwaardig ras. Een ras waarmee leden van het Arische ras, het zogenaamde ‘Herrenvolk’, kon en mocht doen wat het wilde. Want een ‘Herrenvolk’ is een volk dat zich verheven voelt boven andere volkeren.

 

Hoewel de organisatorische precisie en industriële methoden die het Duitse Nazi regime toepaste van een ongekende schaal waren, was de rechtvaardiging die zij gebruikten voor hun misdaden niet nieuw. Helaas is de gedachte dat mensen met bepaalde kenmerken beter zijn of meer rechten hebben dan anderen met andere kenmerken, van alle tijden.

En voor sommigen rechtvaardigt dit het ontmenselijken van de ander, en daarmee mishandeling, vernedering en moord.

 

De film ‘Mississippi Burning’ uit 1988 gaat over de rassenscheiding in het Zuiden van de Verenigde Staten. Het verhaal, geïnspireerd door ware gebeurtenissen, speelt in de jaren zestig.

Drie jonge burgerrechtenactivisten, reizen naar Mississippi om zwarte inwoners te helpen zich te registreren als kiezers. Ze worden door leden van de Ku Klux Klan vermoord en in het geheim begraven. Twee witte agenten van de FBI komen in de stad om de vermiste activisten te zoeken.

In een cruciale scene vraagt de ene agent aan de ander, waarom er zoveel haat is onder de witte inwoners jegens zwarte mensen.

De andere agent, zelf opgegroeid in Mississippi, vertelt over zijn vader, die ooit het muildier vergiftigde van een zwarte boer.

Deze boer had namelijk meer succes met zijn bedrijf dan zijn vader.

Zijn vader gaf als verklaring voor zijn daad, en ik citeer: “If you ain’t better than a (scheldwoord) who are you better than?”.

 

In gewoon Nederlands: ‘als je niet beter bent dan een zwarte man, ben je dan nog wel beter dan een ander’?

Wie ben je nog, als je dat niet bent?

Als er niet tenminste één groep is die ‘onder’ jou staat op de ladder.

Zodat je er op kunt neerkijken, of zelfs trappen.

 

We kunnen de ‘zwarte man’ rustig vervangen door ‘Jood’, ‘Roma, ‘Sinti’, ‘homo’, ‘moslim’, ‘vrouw’, ‘vreemdeling’.

Zelfwaardering die afhangt van het minderwaardig achten van een ander vanwege diens ras, geslacht, religie, seksuele voorkeur, nationaliteit.

Het is een behoefte die misschien wel in ons allemaal latent aanwezig is.

Een behoefte die, als we niet oppassen, kan groeien naar haat en discriminatie als we maar gefrustreerd genoeg zijn.

 

Dodenherdenking 4 mei 2024

Impressie 4 mei dodenherdenking algemene begraafplaats - Foto's: Dorus Breidenbach

 

De geschiedenis en het heden leren dat er altijd weer demagogen zijn die dergelijke sluimerende gevoelens weten aan te wakkeren tot een beweging van mensen die openlijk uitdragen dat ze meer recht hebben dan de ander.

Het recht om hun land te veroveren, hun bezit af te pakken, hun bevolking te onderdrukken.

Het recht om een ander straffeloos uit te schelden, te kleineren, beroven, mishandelen, doden.

En in een situatie van oorlog, met alle gruwelen die daarbij horen, komt daar de gedachte aan wraak bij, en kunnen mensen nog gemakkelijker vatbaar worden voor het ontmenselijken van hun vijanden.

Dat zagen we tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het lot van de vervolgden. In Nederlands-Indië tijdens de dekolonisatie. We zagen het in Boetsja, Oekraïne. Op 7 oktober, in Israël. En nu ook in Gaza.

We zien het ook in onze samenleving gebeuren, zeker nu het anti-semitisme en de weerstand tegen vreemdelingen toenemen.

En die wetenschap raakt ons en vraagt om houvast.

 

Kan dit ook ons gebeuren? Kunnen ook wij zover komen dat we het ontmenselijken van de ander nodig hebben om zelf iemand te zijn?

 

Vandaag herdenken we niet alleen de mensen die werden vervolgd of door oorlogsgeweld om het leven kwamen, maar ook de mensen die opstonden tegen onrecht.

 

Die een sterk moreel kompas hadden, het goede deden, vaak ten koste van hun eigen leven.

Moge de gedachte aan hun voorbeeld ons inspireren.

Omdat ieder mens van waarde is.

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Column Tiede Dijkstra ~ Bootdromen

04-05-2024

HARLINGEN - Tiede's column over muziek: Vandaag, het verhaal van 3 mei 2024!

Vrienden en Lions schenken mobiele tovertafel aan De Spiker

04-05-2024

HARLINGEN - De Stichting Vrienden van de Spiker en Lionsclub Franeker Harlingen hebben vorige week een opmerkelijke schenking gedaan aan De Spiker: een mobiele "tovertafel".

Reacties

Visie-Events Visie-Events Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen TeamFRL TeamFRL Firma Sijtsma Firma Sijtsma Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Connexa Connexa Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Milûk Milûk Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur BENG Evenementen BENG Evenementen CZVideoful CZVideoful
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Firma Sijtsma Firma Sijtsma BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot CZVideoful CZVideoful Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Visie-Events Visie-Events Connexa Connexa Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Milûk Milûk Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires TeamFRL TeamFRL Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Milûk Milûk Visie-Events Visie-Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Firma Sijtsma Firma Sijtsma TeamFRL TeamFRL Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Firma Sijtsma Firma Sijtsma Connexa Connexa Milûk Milûk Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Visie-Events Visie-Events Karsten Wonen Karsten Wonen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE CZVideoful CZVideoful
Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Visie-Events Visie-Events Hubo-Faber Hubo-Faber