Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Gijs van Hesteren ~ Slag in de Rondte bij De Friezinn

14-12-2023

WESTHOEK - Het is alweer een paar weken geleden, die avond in Westhoek, maar het verhaal zat aldoor in mijn hoofd en nu moet het er uit.

Column Gijs van Hesteren ~ Slag in de Rondte bij De Friezinn Dolf Siere legt het spel uit aan de eters. Foto: Gijs van Hesteren

Tekst en beeld Gijs van Hesteren

 

Twee mensen maakten dit tot een bijzonder moment. De eerste was kroegeigenaar Douwe Gerlof Heeringa, de tweede was spelontwerper Dolf Siere.

 

Douwe Gerlof organiseert regelmatig thema-avonden met maaltijd in zijn Waddenherberg De Friezinn. Ze staan open voor iedereen. Alleen is ook maar alleen, dus ik had me ervoor aangemeld. Deze keer was Dolf Siere uitgenodigd als spreker. Heel toevallig! Dolf ken ik al heel lang als collega in de traditionele zeilvaart. Toen Inge en ik in 1993 onze tjalk ‘Courage’ verkochten aan Dirk en Carola Bruin werd Dolf daarvan de schipper. Dat was hij jarenlang. Later had hij zijn eigen schip, de klipper ‘Hoop op Welvaart’. In 2016 schreven Inge en ik een portret van Dolf voor de Harlinger Courant en weekblad Schuttevaer. Dat is terug te lezen in mijn weblog.

 

In 2004 verkochten Inge en ik voor de laatste keer een schip. Dat was de ‘Klipper Anna’. Ray Veth heeft er tot aan zijn pensioen nog achttien jaar mee gezeild. Sindsdien was ik niet meer actief geweest als schipper. Zo rond 2018, niet lang na het overlijden van Inge, was ik – op zoek naar nieuwe betekenis in mijn leven – weer actief geworden als schipper in de bruine vloot. Ik maakte een paar reizen aan het roer van de snelle klipper Willem Jacob. Eeuwige dank voor het vertrouwen Tsjerk! Een volgende grote opdracht kreeg ik van Dolf. Drie weken varen met zijn  ‘Hoop op Welvaart’. Heerlijk was dat. Dat ik dat op mijn oude dag nog mocht meemaken.

 

Stamtafel in De Friezinn

Enfin, terug naar De Friezinn in de Westhoek. Samen met Dolf, zijn partner Hanneke en nog zes mensen zaten we er om de stamtafel. Inleidend vertelde Douwe Gerlof over de filosofie van zijn herberg. “We zijn een plek als géén ander. En onze visie op horeca is totaal anders. We gaan uit van gelijkwaardigheid, vrede, lokaal, werelderfgoed, boeren, vissers en jagers, seizoen.”

 

Eigenzinnig, deze herberg, net zoals Douwe Gerlof dat is. Harlingers kennen hem wellicht nog als de grote netwerker en voorvechter van Bestemming Noardwest en van de website ‘Het Fryslân dat is geïnspireerd door een oude zee’. Hij maakte een uitstapje naar België, maar keerde uiteindelijk terug naar Westhoek in het Heitelân.

 

De uitgangspunten van Douwe Gerlof vertaalden zich in een verrassende programmering, met muziek, theater en met Dolf natuurlijk. Want waarom zat die daar aan tafel? Voor ‘Slag in de Rondte’. Vanuit zijn ervaring als waddenschipper ontwikkelde Dolf dit bordspel, verwijzend naar de gelijknamige zeilrace over het wad. Deze vindt al jarenlang iedere herfst plaats vanuit Harlingen, met als uiterste keerpunten De Cocksdorp (Texel) en Noordpolderzijl (Groningen). Ook hierover kan je teruglezen in mijn weblog

 

Daverend succes

Lang verhaal kort, mijn kleinzoon Beau en ik behoorden tot de eerste proefpersonen die het spel mochten uittesten. Het bordspel werd een daverend succes. Aanvankelijk deden Dolf en Hanneke alles zelf. Drukken, vouwen, sorteren, naar de boekhandel brengen, enzovoort. Het liep boven verwachting en al snel schoot deze zelfwerkzaamheid tekort. Ze namen een professioneel bordspelbedrijf in de arm en de rest is geschiedenis. De spellen gaan intussen landelijk bij honderden over de toonbank en er wordt gewerkt aan een Duitstalige versie.

 

Dat alles legde Dolf uit aan zijn belangstellende toehoorders in De Friezinn. Het spel is volledig gebaseerd op de werkelijke race over het wad, compleet met tjalken, getij, wind, stroming, vuurtorens en zeehonden. Heel grappig. Als je het spel speelt, ‘klopt’ het allemaal gewoon. Dit is geweldig om te ervaren. Voor mensen als ik, die zelf ook een beetje de weg kennen tussen geulen en zandbanken, maar net zo goed voor degenen die nog nooit op het wad gevaren hebben.

Daarna vielen we aan op de met lokale producten bereide stamppot.

 

 

 

Bedrijfsleven Kunst & Cultuur Sport & Recreatie Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Centrum Harlingen in sprankelende kerstsfeer!

14-12-2023

HARLINGEN - Ho, ho, hoogste tijd om kerstinkopen te doen, in het sfeervolle en gezellige centrum van Harlingen vind je alles wat je nodig hebt om de feestdagen optimaal door te brengen.

Van Stee Offshore zaalvoetbal competitie 8-12-2023

14-12-2023

HARLINGEN - Verslag van de afgelopen vrijdag gespeelde wedstrijden.

Fc Harlingen nieuws week 49 - 2023

14-12-2023

HARLINGEN - Met deze week: Jeugd, Meisjes en Vrouwen overzicht, Het pogramma, Dromen worden werkelijkheid. Algemene ledenvergadering fc Harlingen verloopt soepel.

Reacties

Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail BENG Evenementen BENG Evenementen CZVideoful CZVideoful Connexa Connexa Milûk Milûk Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda
Visie-Events Visie-Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Milûk Milûk Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Connexa Connexa TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie-Events Visie-Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Connexa Connexa Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis TeamFRL TeamFRL Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Milûk Milûk Hubo-Faber Hubo-Faber Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Connexa Connexa Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje CZVideoful CZVideoful Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Milûk Milûk Karsten Wonen Karsten Wonen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda TeamFRL TeamFRL Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Connexa Connexa Visie-Events Visie-Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen CZVideoful CZVideoful Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen