Vurige viering van vrijheid op 5 mei
Het vuur, dat op 1 mei werd ontstoken op Juno Beach in Normandië - de plek waar Canadese troepen in 1944 aan land kwamen - bereikte op Bevrijdingsdag na een indrukwekkende estafetteloop eindelijk Harlinger bodem.
Een groep Friese atleten en militairen van landmachtbasis Havelte bracht het vuur in vijf dagen tijd van Frankrijk naar Friesland. Onderweg werd in Wons een bijzondere stop gemaakt bij het monument van de Queen’s Own Rifles of Canada. Tijdens een korte ceremonie werd het vuur daar overgedragen aan de Harlinger loopgroep onder leiding van Marjon Douma, muzikaal begeleid door de Graham Lowlanders Pipes & Drums.
Een parade vol muziek en betekenis
Rond het middaguur begon de feestelijke intocht door Harlingen. Jachthoornkorps Urk (JHK Urk) en showband Takostu Stiens vormden samen met de lopers een kleurrijke en klinkende stoet. De parade trok vanaf muziekgebouw Hosanna via onder andere het Franekereind, de Voorstraat en Zuiderhaven naar de gemeentewerf aan de Westerzeedijk.
Daar startte de officiële Bevrijdingsvuurroute door de stad. Voorop liepen de doedelzakspelers van de Graham Lowlanders, gevolgd door de muzikale korpsen en de fakkeldragers. De tocht voerde door het stadshart naar Milûk aan de Midlumerlaan. Onderweg werden op meerdere locaties in het centrum korte optredens en muzikale shows gegeven, waardoor het publiek langs de route volop kon meegenieten van muziek.
Muziek voor jong en oud
Na de ceremonie splitste de stoet zich op: JHK Urk verzorgde een vrolijke aubade bij woonzorgcentrum De Spiker, terwijl Takostu een muzikaal eerbetoon bracht bij Harlinga. De bewoners genoten zichtbaar van het onverwachte mini-concert voor de deur. Daarna kwamen alle deelnemers weer samen bij Milûk aan de Midlumerlaan voor de afsluiting.
Vredesduiven en het vuur van vrijheid
Bij Milûk werd het Bevrijdingsvuur officieel ontstoken door burgemeester Ina Sjerps, als symbool van vrede, vrijheid en verbondenheid. Tegelijkertijd liet Duivenvereniging Ons Genoegen een zwerm vredesduiven los - een ontroerend en hoopvol gebaar dat veel indruk maakte op het publiek.
High LiberTea als feestelijke afsluiter
Aansluitend startte bij Milûk de feestelijke High LiberTea: een muzikale middag vol lekkernijen, ontmoetingen en sfeer. In het gezelschap van livemuziek en vrolijke gesprekken werd de vrijheid verder gevierd.
De projectgroep 80 jaar vrijheid Harlingen kijkt met trots terug op deze betekenisvolle dag vol muziek, beweging en verbondenheid.
- Foto-impressie door Gea Neijsen – bekijk de beelden en herbeleef de sfeer!