Harlingen kende via de Reclamebelasting voor de ondernemers in de binnenstad een vorm van niet vrijblijvende en gespreide financiering voor gezamenlijke activiteiten die het ondernemersklimaat en het rendement van de ondernemers ten goede kwamen. Helaas is de reclamebelasting in een juridische procedure een voor Harlingen niet passende oplossing gebleken.
De gemeente heeft voor enige tijd de financiering van een aantal ondernemersactiviteiten overgenomen, maar dat is geen houdbare situatie. Eind 2022 heeft Ondernemend Harlingen, met steun van de Ondernemersvereniging Oostpoort en Harlingen Seaport Business Association het college verzocht om een onderzoek in te stellen naar een gemeentebreed fonds volgens ‘Leids Model’. Dit model functioneert in onze directe omgeving al jaren in onder meer Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Heerenveen en Terschelling en op circa 40 andere plekken in het land. Inmiddels vertegenwoordigen de fondsen in deze gemeenten een vaste en breed gewaardeerde waarde in de lokale economie.
Wat is een Ondernemersfonds
Een Ondernemersfonds is een gezamenlijke financiële positie voor en door ondernemers. Het is een krachtig middel om de slagkracht van georganiseerde ondernemers te versterken. Met een fonds worden ondernemers in staat gesteld gezamenlijk te investeren in hun lokale omgeving.
Aanleidingen om over een fonds te beginnen:
- een lage organisatiegraad van ondernemers, weinig onderling contact, geen duidelijke woordvoerders
- bestrijden van freeriders: ondernemers die niet meebetalen, maar wel meeprofiteren van collectieve investeringen
- activiteiten en voorzieningen worden niet gerealiseerd of staan onder druk: sfeerverlichting in de winkelcentra, parkmanagement en beveiliging op de bedrijventerreinen, evenementen, en andere zaken
- wens tot eigen agenda van ondernemers, eigen lobby organiseren, afhankelijkheid van overheid doorbreken
Met een ondernemersfonds beschikken ondernemers over een vrij besteedbaar, collectief budget waar iedereen aan meebetaalt via een verplichte belastingafdracht. Per gebied en/of sector kan geld worden aangewend voor zaken die ten goede komen aan het ondernemersklimaat.
Voorstel college aan de gemeenteraad van Harlingen
Om genoemde redenen, de onhoudbaarheid van de huidige situatie in de binnenstad, heeft het college spoed betracht met het onderzoek. Er zijn nog werkzaamheden gaande, maar we achten de huidige voorstellen voldoende om een start te maken per 1 januari 2024. Het college overweegt dat, naast gebiedsgerichte economische belangen, ook Harlingen als geheel zeer gebaat is met een stabiele en goed gestructureerde financiële positie voor het bedrijfsleven. Zo stelt de uitvoering van de regiodeal die Harlingen en Waadhoeke met de rijksoverheid hebben gesloten, behoorlijke eisen aan meedenken van en coproductie door het bedrijfsleven. Het college wil een ondernemersfonds in de volle breedte mogelijk maken, inclusief een zo regelarm mogelijke inrichting, zodat de ondernemers optimaal hun eigen koers kunnen inzetten.
Lees meer
- Bijlage - Voorstel Ondernemersfonds oprichten gemeente Harlingen(PDF)
- Bijlage - Contourennotitie Ondernemersfonds Harlingen(PDF)