Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Visserij Ontwikkel Plan vastgelegd

21-03-2024

HARLINGEN - Het plan beschrijft voor elk van de vijf regio’s concrete initiatieven vanuit de sector en hoe de financiële middelen daarvoor ingezet kunnen worden.

Visserij Ontwikkel Plan vastgelegd Foto: Ynze Braaksma©

Met cofinanciering van de betrokken partijen in de regio's wordt er in totaal 80 miljoen euro geïnvesteerd om klaar te zijn voor actuele en toekomstbestendige manier van werken met vis. Naar verwachting kunnen de regio’s vanaf het najaar 2024 aan de slag met de uitvoering van het ontwikkelplan.

 

Vorig jaar stelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 30 miljoen euro beschikbaar voor de visserijsector om de keten en gemeenschappen te ondersteunen bij de transitie van de visserij. Dit geld moet ten goede komen van vis gerelateerd bedrijfsleven en gemeenschappen die geraakt worden door de ingrijpende veranderingen in de Noodzeevisserij. Het Bestuurlijk Platform Visserij heeft in samenwerking met vijf visserijregio’s het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) opgesteld.

 

Jo-Annes de Bat, voorzitter Bestuurlijk Platform Visserij en gedeputeerde Provincie Zeeland: “De veranderingen in de sector hebben verstrekkende gevolgen voor de visserijgemeenschap. De impact is groot. Op vissers en hun gezinnen. Op afnemers, transporteurs, winkels, restaurants en consumenten: de hele keten wordt getroffen.”

 

Het VOP geeft een impuls richting een gezonde en duurzame visserijsector. Met het geld dat vanuit het ministerie beschikbaar is gesteld, kunnen stappen gezet worden om de lokale economie en werkgelegenheid binnen de visclusters te steunen. De visserijsector is een van de meest oude sectoren van Nederland, het is in ieders belang deze sociaal-cultureel belangrijke economie te behouden.

 

Wat staat er in het Visserij Ontwikkel Plan?

In het plan wordt beschreven op welke manier de miljoenen in de vijf visserijregio’s worden besteed. Elke regio heeft een eigen deelplan met specifieke ambities en kansrijke perspectieven voor dat gebied. Daarnaast worden er twee bovenregionale deelplannen ontwikkeld rond vernieuwing in visserij-onderwijs en de beleving van de Nederlandse visserijcultuur.

 

In het plan speelt ook de toenemende vraag naar diverse, verse en regionale producten van zee een grote rol. Net als de groeiende interesse en waardering voor het maritieme en culturele erfgoed rond de visserij.

 

Regio Noord-Nederland

Voor de regio Noord-Nederland, als één van de vijf regio’s, bestaande uit Gemeente Harlingen, Gemeente Noardeast-Fryslân, Gemeente Het Hogeland, Provincie Groningen en Provincie Fryslân is het plan onder de bestuurlijke regie van Gemeente Het Hogeland opgesteld. In samenspraak met ondernemers in de visclusters en met maatschappelijk betrokken burgers, middenstand, stichtingen en verenigingen in de visserijgemeenschappen is gezamenlijk een zorgvuldig proces doorlopen om een samenhangend pakket van initiatieven samen te stellen.

 

Wethouder Paul Schoute is blij met deze initiatieven: “In Harlingen, Zoutkamp en Lauwersoog wordt gewerkt aan de duurzame toekomst voor de visserij. We willen de visserij nog dichter bij het publiek brengen. Door de vangst dichterbij te verwerken, te bewaren en te verkopen en door in de visserijmusea óók het verhaal van de hedendaagse visserij te delen."

 

Het Noord-Nederlandse Visserij Ontwikkel Plan richt zich op drie speerpunten:

1. Innovatie en ontwikkeling visclusters. De havens van Harlingen en Lauwersoog krijgen een impuls zodat bestaanszekerheid wordt vergroot. Dit wordt gerealiseerd door:

  • Het oprichten van een Shrimp Innovation Centre in Harlingen dat zich richt op innovatie in garnalenverwerking zoals het verbeteren van de conservering van garnalen.
  • Het verbeteren van de opslag in Lauwersoog door het uitbreiden van koel- en vriescapaciteit en het realiseren van opslag voor het levend bewaren van schelp- en schaaldieren.
  • Het oprichten van een marktplaats in Lauwersoog voor de directe verkoop van vis.

2. Beleving hedendaagse visserij. De maritieme binnenstad en havens van Harlingen wordt gebruikt om het verhaal van de visserij beter te vertellen door:

  • Het realiseren van een Visserij Experience middels een vispad dat loopt door de historische binnenstad langs allerlei visserij gerelateerd erfgoed, musea en activiteiten. Dit Harlingse Vispad sluit aan bij andere maritieme functies in de stad en bij de andere noordelijke initiatieven.

3. Verzilveren en verbinden visserij-erfgoed. Het erfgoed in Gemeente Noardeast-Fryslân en Het Hogeland wordt behouden, verduurzaamd en nog beter opengesteld voor publiek door:

  • Het versterken van het visserijerfgoed in de gemeente Noardeast-Fryslân, met name het opwaarderen van het garnalenfabriekje en het museum ’t Firskerhûske te Moddergat en de realisatie van een varend erfgoedcentrum te Dokkumer Nieuwe Zijlen.
  • Het vernieuwen en versterken van het visserijmuseum te Zoutkamp met aandacht voor het cultuurhistorische verhaal van Zoutkamp.

 

Vervolg

De komende maanden worden de afspraken in het VOP geformaliseerd en zal het Ministerie de rijksmiddelen via de regionale partners beschikbaar stellen voor de uitvoering van de (visserij-) projecten.

 

Over het Bestuurlijk Platform Visserij

Het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) is een samenwerkingsverband van 18 gemeenten en 6 provincies waarbinnen de Nederlandse visserijgemeenschappen, met daaraan verbonden visclusters van bedrijvigheid, zijn geconcentreerd. Voorzitter van BPV is gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland.

Bedrijfsleven Gemeente Kunst & Cultuur Politiek & Maatschappij

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Van Stee Offshore zaalvoetbal competitie 15-3-2024

21-03-2024

HARLINGEN - Verslag van de afgelopen vrijdag gespeelde wedstrijden.

Het Alternatief 153

21-03-2024

HARLINGEN - Vrijdag 22 maart is er bij omroep Zilt weer een aflevering van het Alternatief gepresenteerd door Bert, Tiede en Peter.

Opening Deelstation Oosterpark Oost

21-03-2024

HARLINGEN - Op 16 maart 2024 heeft Buurtkamer Voor Mekaar een deelstation geopend.

Reacties

Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie-Events Visie-Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Milûk Milûk Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Visie-Events Visie-Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Milûk Milûk Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns CZVideoful CZVideoful Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Connexa Connexa Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Connexa Connexa Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen CZVideoful CZVideoful Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Karsten Wonen Karsten Wonen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie-Events Visie-Events Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Milûk Milûk Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Milûk Milûk Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats TeamFRL TeamFRL Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Visie-Events Visie-Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Connexa Connexa Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful
Connexa Connexa Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Karsten Wonen Karsten Wonen Visie-Events Visie-Events Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Milûk Milûk Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda