Met cofinanciering van de betrokken partijen in de regio's wordt er in totaal 80 miljoen euro geïnvesteerd om klaar te zijn voor actuele en toekomstbestendige manier van werken met vis. Naar verwachting kunnen de regio’s vanaf het najaar 2024 aan de slag met de uitvoering van het ontwikkelplan.
Vorig jaar stelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 30 miljoen euro beschikbaar voor de visserijsector om de keten en gemeenschappen te ondersteunen bij de transitie van de visserij. Dit geld moet ten goede komen van vis gerelateerd bedrijfsleven en gemeenschappen die geraakt worden door de ingrijpende veranderingen in de Noodzeevisserij. Het Bestuurlijk Platform Visserij heeft in samenwerking met vijf visserijregio’s het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) opgesteld.
Jo-Annes de Bat, voorzitter Bestuurlijk Platform Visserij en gedeputeerde Provincie Zeeland: “De veranderingen in de sector hebben verstrekkende gevolgen voor de visserijgemeenschap. De impact is groot. Op vissers en hun gezinnen. Op afnemers, transporteurs, winkels, restaurants en consumenten: de hele keten wordt getroffen.”
Het VOP geeft een impuls richting een gezonde en duurzame visserijsector. Met het geld dat vanuit het ministerie beschikbaar is gesteld, kunnen stappen gezet worden om de lokale economie en werkgelegenheid binnen de visclusters te steunen. De visserijsector is een van de meest oude sectoren van Nederland, het is in ieders belang deze sociaal-cultureel belangrijke economie te behouden.
Wat staat er in het Visserij Ontwikkel Plan?
In het plan wordt beschreven op welke manier de miljoenen in de vijf visserijregio’s worden besteed. Elke regio heeft een eigen deelplan met specifieke ambities en kansrijke perspectieven voor dat gebied. Daarnaast worden er twee bovenregionale deelplannen ontwikkeld rond vernieuwing in visserij-onderwijs en de beleving van de Nederlandse visserijcultuur.
In het plan speelt ook de toenemende vraag naar diverse, verse en regionale producten van zee een grote rol. Net als de groeiende interesse en waardering voor het maritieme en culturele erfgoed rond de visserij.
Regio Noord-Nederland
Voor de regio Noord-Nederland, als één van de vijf regio’s, bestaande uit Gemeente Harlingen, Gemeente Noardeast-Fryslân, Gemeente Het Hogeland, Provincie Groningen en Provincie Fryslân is het plan onder de bestuurlijke regie van Gemeente Het Hogeland opgesteld. In samenspraak met ondernemers in de visclusters en met maatschappelijk betrokken burgers, middenstand, stichtingen en verenigingen in de visserijgemeenschappen is gezamenlijk een zorgvuldig proces doorlopen om een samenhangend pakket van initiatieven samen te stellen.
Wethouder Paul Schoute is blij met deze initiatieven: “In Harlingen, Zoutkamp en Lauwersoog wordt gewerkt aan de duurzame toekomst voor de visserij. We willen de visserij nog dichter bij het publiek brengen. Door de vangst dichterbij te verwerken, te bewaren en te verkopen en door in de visserijmusea óók het verhaal van de hedendaagse visserij te delen."
Het Noord-Nederlandse Visserij Ontwikkel Plan richt zich op drie speerpunten:
1. Innovatie en ontwikkeling visclusters. De havens van Harlingen en Lauwersoog krijgen een impuls zodat bestaanszekerheid wordt vergroot. Dit wordt gerealiseerd door:
- Het oprichten van een Shrimp Innovation Centre in Harlingen dat zich richt op innovatie in garnalenverwerking zoals het verbeteren van de conservering van garnalen.
- Het verbeteren van de opslag in Lauwersoog door het uitbreiden van koel- en vriescapaciteit en het realiseren van opslag voor het levend bewaren van schelp- en schaaldieren.
- Het oprichten van een marktplaats in Lauwersoog voor de directe verkoop van vis.
2. Beleving hedendaagse visserij. De maritieme binnenstad en havens van Harlingen wordt gebruikt om het verhaal van de visserij beter te vertellen door:
- Het realiseren van een Visserij Experience middels een vispad dat loopt door de historische binnenstad langs allerlei visserij gerelateerd erfgoed, musea en activiteiten. Dit Harlingse Vispad sluit aan bij andere maritieme functies in de stad en bij de andere noordelijke initiatieven.
3. Verzilveren en verbinden visserij-erfgoed. Het erfgoed in Gemeente Noardeast-Fryslân en Het Hogeland wordt behouden, verduurzaamd en nog beter opengesteld voor publiek door:
- Het versterken van het visserijerfgoed in de gemeente Noardeast-Fryslân, met name het opwaarderen van het garnalenfabriekje en het museum ’t Firskerhûske te Moddergat en de realisatie van een varend erfgoedcentrum te Dokkumer Nieuwe Zijlen.
- Het vernieuwen en versterken van het visserijmuseum te Zoutkamp met aandacht voor het cultuurhistorische verhaal van Zoutkamp.
Vervolg
De komende maanden worden de afspraken in het VOP geformaliseerd en zal het Ministerie de rijksmiddelen via de regionale partners beschikbaar stellen voor de uitvoering van de (visserij-) projecten.
Over het Bestuurlijk Platform Visserij
Het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) is een samenwerkingsverband van 18 gemeenten en 6 provincies waarbinnen de Nederlandse visserijgemeenschappen, met daaraan verbonden visclusters van bedrijvigheid, zijn geconcentreerd. Voorzitter van BPV is gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland.