In de aanloop daarvan staan we ook stil bij wie hun leven gaven voor onze vrijheid. Op woensdag 16 april a.s. ontvangen B & W van de gemeente Harlingen en de Initiatiefgroep Struikelstenen Harlinger Verzetslieden in Milûk een grote groep nabestaanden van 16 Harlinger verzetsstrijders, die deel uitmaakten van het georganiseerde verzet. Zij zijn na hun arrestatie nooit meer in de stad teruggekeerd, doordat zij de dood vonden door het geweld van de nazi’s, de meesten in concentratiekamp Neuengamme.
Acht maanden voorbereiding
Aan de komende plechtigheid zijn acht maanden van voorbereiding vooraf gegaan. Wij hebben inmiddels de aanmelding van een grote groep nabestaanden ontvangen. De initiatiefgroep bestaat uit: Jan Norg, Anneke Visser, Willem Visser en Teunard van der Linden.
Struikelstenen
Tijdens het middagprogramma worden op 16 plekken in de binnenstad struikelstenen gelegd voor het laatste woonverblijf van de omgebrachte verzetslieden, in aanwezigheid van de nabestaanden, de initiatiefgroep en leden van de Harlinger gemeenteraad. Jan Norg, zelf een van de nabestaanden, schreef een boekje voor deze gelegenheid met achtergronden over de oorlogstijd en het verzet in Harlingen en omstreken. Het boekje bevat ook een profiel met foto van alle 16 mannen, die in georganiseerd verband opkwamen tegen het onrecht in hun dagen en hiervoor de hoogste prijs betaalden. Het boekje is na 16 april publiek verkrijgbaar bij Oud Harlingen.
Initiatief
Het initiatief tot het leggen van struikelstenen (‘Stolpersteine’) is afkomstig van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en is vooral bekend van de struikelstenen voor Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, die niet terugkeerden uit de vernietigingskampen. In Harlingen werden eerder (in 2014) op 16 plaatsen 45 struikelstenen voor omgekomen Joodse inwoners gelegd. Er liggen inmiddels in totaal meer dan 110.000 struikelstenen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in 30 Europese landen. Daarmee vormen zij het grootste oorlogsmemorial in de openlucht.
Hamburg
De struikelstenen voor de Harlinger verzetslieden worden gelegd op initiatief van de Lagerhaus ‘G’ Foundation in Hamburg, waar een unieke gedachtenisplek is voor slachtoffers van het naziregiem in KZ Neuengamme. Het centrum aan de Elbe, het laatst overgebleven buitenkamp van Neuengamme, wil de herinnering aan de slachtoffers levend houden, ook in het land en in de plaats van herkomst. Zodat de naam genoemd blijft worden van wie, opkomend voor recht en gerechtigheid, slachtoffer werden van extreem geweld. Wij houden hun namen in ere en leven mee met de nabestaanden en hun familieverhaal.