Met de Waddenzee op de achtergrond, verzamelt hij verhalen van mensen die hij onderweg ontmoet. Lokale bewoners, ondernemers en passanten worden uitgenodigd om met hem in gesprek te gaan over het verleden, heden en de toekomst van het kustlandschap.
Met dit project, genaamd BAAK, wil Sijas ontdekken welke verhalen de aandacht verdienen om in dit landschap gemarkeerd te worden. Hiervoor werd hij geïnspireerd door het bedrijf van zijn overgrootvader, H. De Groot & Zonen in Harlingen. Het aannemersbedrijf maakt bouwwerken van beton, staal en hout die in het landschap geplaatst worden. Dit zijn bijvoorbeeld kustverdedigingswerken en haveninfrastructuur. Maar naast het praktische nut dat deze werken hebben, zijn het ook herkenningspunten voor de gemeenschap. Deze niet-natuurlijke elementen worden als het ware ‘kunstwerken’ in het landschap, waaraan mensen persoonlijke verhalen kunnen relateren. De relatie die Sijas heeft met deze werken deelde hij eerder al tijdens de voorstelling KAAP, die hij onder andere opvoerde op Oerol, Koehool en op de Terp van de Takomst in Blije.
Tussenland zoekt naar mensen die hun verhaal over het landschap met hem willen delen. Over persoonlijke ervaringen langs de kust, maar ook over het steeds veranderende decor waartegen deze ervaringen zich hebben afgespeeld. Elk verhaal is welkom. De verhalen die Sijas onderweg verzamelt, zal hij volgend jaar in een nieuwe voorstelling verwerken. Waarin hij samen met de gemeenschap een baken bouwt aan de grens van land en water. Dit baken symboliseert de markering van een gemeenschap en het helpt mensen om zich letterlijk en figuurlijk te oriënteren, zowel nu als in de toekomst.
Wil je een verhaal delen of mee wandelen met Sijas? Kijk dan op tussenland.net/baak.