De projectgroep achter het programma - gevormd door betrokken Harlingers met hart voor erfgoed, educatie en ontmoeting - kijkt met trots terug op een reeks drukbezochte en succesvolle activiteiten.
De basis voor het programma werd al in 2018 en 2019 gelegd. Het toenmalige Centraal Comité 1945 werkte aan de voorbereiding van de viering van 75 jaar bevrijding. De plannen lagen klaar, maar de pandemie gooide roet in het eten - het programma belandde noodgedwongen in de koelkast. In 2020 werd het CC’45 opgeheven.
In 2022 werden de oude plannen opnieuw opgepakt. De projectgroep 80 jaar vrijheid Harlingen, bestaande uit oud-leden van het CC’45, leden van Stichting BENG en de Stichting Veteranen Harlingen, ging aan de slag. Met steun van de gemeente Harlingen kon het programma worden uitgevoerd - uitgebreid en in een eigentijdse vorm, met ruimte voor verdieping, herinnering en ontmoeting.
De projectgroep, die speciaal voor het programma rondom 80 jaar vrijheid werd samengesteld, bestond uit: Henk Jan Cornelisse, Hilde de Jong-Bolman, Willem Visser, Joop van der Heide, Sue Smeding, Karen Brugman, Willard van Grootveld, Ron Veenstra en Freddy Helvrich.
Wat was er te beleven?
In maart en april lag de focus op educatie en verdieping. Leerlingen van basisscholen en RSG Simon Vestdijk namen deel aan gastlessen, lezingen en de Kazemattentoer naar Vrijheid. In Milûk draaide een reeks films met vrijheid als thema. Op 4 en 29 april vond in Milûk de tweeluik ‘In Gesprek met…’ plaats, waarin Frits Barend, Arjen Miedema, Hans Burkels, Rinke Smedinga, Fred van Vliet en Sue Smeding, onder leiding van Simone Scheffer, openhartige gesprekken voerden over oorlog, verzet, de Holocaust en morele keuzes - gesprekken die veel losmaakten bij het publiek. Ook op het gebied van beeld en verbeelding was er volop ruimte voor reflectie.
In Milûk was de aangrijpende expositie ‘Gezicht achter de Steen’ te zien, terwijl ook het Hannemahuis, de Spiker en de Batting indrukwekkende tentoonstellingen toonden. Met het project ‘Brug naar Vrijheid’ werd het stationsgebouw feestelijk verlicht in rood-wit-blauw en werden verschillende bruggen in de stad voorzien van historisch beeldmateriaal van de feestelijk versierde poorten van vlak na de bevrijding in 1945.
De hoogtepunten in de stad
De festiviteiten bereikten hun hoogtepunt in de laatste weken van april en op Bevrijdingsdag zelf. Op 19 april trok een indrukwekkend bevrijdingsdefilé door het centrum van Harlingen, gevolgd door de sfeervolle avondvoorstelling Happy Days Are Here Again in Milûk. Een week later, op 26 april, bracht de Swing the Mood Bevrijdingstour muziek, fotomomenten en nostalgie naar de binnenstad met zang en een authentieke legervoertuig-photobooth. Op 5 mei vormden het Bevrijdingsconcert in de Grote Kerk, het defilé met historische voertuigen, de aankomst van het Bevrijdingsvuur en het oplaten van vredesduiven een indrukwekkende opening van de dag.
De middag stond in het teken van ontmoeting tijdens de High LiberTea, met nostalgische muziek van Hot & Toasty en verhalen. De feestelijke afsluiter volgde aansluitend met de After DansparTea, waar jong en oud samen dansten op muziek uit de jaren ’40 tot en met ’70.
Van herdenken tot samenzijn
Met indrukwekkende opkomst en warme reacties kijkt de projectgroep tevreden terug. De programmering rond 80 jaar vrijheid raakte vele mensen en onderstreepte hoe belangrijk het is om vrijheid te blijven vieren en doorgeven.