Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!

Plannen voor herinrichting centrum Harlingen bekend

11-06-2024

HARLINGEN - Centrum van Harlingen moet transformeren tot fijne verblijfplaats.

Gemeente Harlingen heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een plan voor de herinrichting van het centrum van Harlingen. Zij heeft dit samengedaan met diverse belanghebbenden zoals omwonenden en ondernemers. Deze visie is een uitwerking van het akkoord op hoofdlijnen van de gemeenteraad over de toekomstplannen van het Harlinger centrum. Hiermee wil de gemeente een forse impuls geven aan de centrumbeleving van Harlingen. Vandaag heeft het college van B&W ingestemd om het plan (centrumvisie) ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad van Harlingen. Zij zal hier op 10 juli definitief over besluiten. De centrumvisie bevat onder meer belangrijke uitgangspunten voor de herinrichting van de Voorstraat en Grote Bredeplaats. 

 

Voorstraat

Met deze centrumvisie wordt onder meer voorgesteld om de Voorstraat autoluw te maken om zo een aangename ruimte te creëren waarin voetgangers en fietser centraal staan. Dit gebeurt door enerzijds gemotoriseerd verkeer te verbieden tijdens de drukste, toeristische maanden van juni t/m september van 12.00 uur tot 22.00 uur. Anderzijds worden er maatregelen genomen om de overlast in te perken, bijvoorbeeld door de parkeercapaciteit in de Voorstraat met de helft te verminderen. De vrijgekomen ruimte kan ingezet worden voor een andere functie. Voorstelbaar zijn groenvakken en verblijfsmogelijkheden (zoals spel en zitgelegenheden). Er blijft ruimte voor de markt, die we gericht willen versterken. De Voorstraat moet hiermee transformeren tot een fijne plek om te verblijven.  

 

De Grote Bredeplaats

Met deze centrumvisie transformeren we de Grote Bredeplaats tot huiskamer van Harlingen. Hier willen we een prettige verblijfplaats creëren waar Harlingers in de toekomst graag samenkomen. Uitgangspunten die hierbij horen, zijn: permanent autovrij, meer groen, meer verblijf, meer spel voor jeugd, eenheid in terras en een duidelijke focus op voetgangers. Uitgangspunt bij de nieuwe inrichting is om een klein deel van de terrassen aan de gevel te situeren en een groter deel midden op het plein. Bij deze richting moet fietsen over het plein ook worden ontmoedigd. Dit kan door onder andere fiets-parkeren te faciliteren aan de randen van het plein.

 

Centrumgebied

Buiten de Voorstraat en Grote Bredeplaats bevat de centrumvisie tal van andere (deel)projecten en acties voor het gehele centrumgebied van Harlingen. Hierbij wordt ook goed gekeken naar leefbaarheid, algehele uitstraling en economisch functioneren van het centrumgebied. Hierbij kun je denken aan het vergroenen van aanloopstraten, terugdringen van de leegstand, verbeteren van uitstraling van monumentale panden, aanpakken van stegen, benoemen van locaties voor fietsparkeren en een duidelijke ‘’routing’’ van en naar het centrum.

 

Wethouder Paul Schoute is blij met de plannen voor het centrum: ‘’We hebben een intensief proces doorlopen met ondernemers en inwoners en hebben met deze centrumvisie een stevig fundament neergelegd voor de naderende veranderingen in het centrum. Via diverse vragenlijsten en bijeenkomsten hebben we inwoners en ondernemers bevraagd naar ideeën en voorstellen voor de herinrichting van ons centrum. Samen met de begeleidingsgroep, bestaande uit een afvaardiging van verschillende groepen belanghebbenden, hebben we alle opbrengsten afgewogen en zijn we tot deze visie gekomen. Er is werk aan de winkel; de komende jaren willen we alle resultaten zichtbaar maken om Harlingen beter en mooier te maken.”

 

Vergaderingen van de gemeenteraad

De gemeenteraad vergadert op 19 juni, 27 juni en 10 juli over de centrumvisie. Op 10 juli zal zij een besluit nemen over deze visie. Heeft u interesse, kijk dan op de agenda van de gemeenteraad op www.harlingen.nl/vergaderingen-gemeenteraad. Wilt u inspreken over de centrumvisie? Dat kan alleen op de woensdag 19 juni tijdens de beeldvormende commissievergadering. Hiervoor kunt u zich aanmelden via griffie@harlingen.nl.

 

Ontwerpfase

Na vaststelling van de centrumvisie door de gemeenteraad op 10 juli, zal het ontwerpproces worden opgestart. In deze fase wordt gewerkt aan de werkelijke inrichting van onder andere de Voorstraat en de Grote Bredeplaats. Ook in deze fase zullen belanghebbenden zoals inwoners en ondernemers weer betrokken worden. De centrumvisie met alle acties en plannen is te raadplegen via de website van de gemeente op harlingen.nl/centrum.

 

Agenda en vergaderstukken

Alle agenda's en stukken van de vergadering zijn digitaal te raadplegen. In onderstaand overzicht staan alle geplande vergaderingen van de Raadscommissie en de Raadsvergaderingen. De agenda en vergaderstukken worden uiterlijk 10 dagen voor de vergadering gepubliceerd. Als u op de datum klikt komt u bij de vergaderstukken. Wilt u de stukken lezen op uw mobiel of tablet, maak dan gebruik van het iBabs burgeraccount. U bent van harte welkom om de vergaderingen van de raad bij te wonen in het Stadhuis of mee te kijken via de livestream.

 

Hoe werkt iBabs?

Volg ►deze link of ga met een smartphone of tablet naar de App Store (Apple) of Google Play (Android) en kunt u iBabs-pro gratis downloaden.

Met de volgende gegevens logt u in:

  • Site: Harlingen
  • E-mailadres: burger (alleen dit woord, e-mailadres is niet nodig)
  • Wachtwoord: burger

Gemeente

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Bouwers en bewoners vieren hoogste punt fase 1 Toekomstig Almenum

11-06-2024

HARLINGEN - Na de sloop van het eerste deel van Almenum werden in januari de eerste palen voor de fundering geboord.

Ontdek Harlingen: Harlinger Lanenkaatsen 75 jaar deel 2

11-06-2024

HARLINGEN - Ubbo Posthuma en Rein Visser van de Facebookpagina ‘Ontdek Harlingen’ brengen deze week dagelijks een videobijdrage over het Lanenkaatsen.

Evenementenvisie gemeente Harlingen

11-06-2024

HARLINGEN - Elk jaar wordt er met de inzet van vrijwilligers, ondernemers, verenigingen en stichtingen een verrassend groot aanbod aan evenementen in de gemeente Harlingen georganiseerd.

Reacties

Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Visie-Events Visie-Events BENG Evenementen BENG Evenementen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Karsten Wonen Karsten Wonen Firma Sijtsma Firma Sijtsma Connexa Connexa Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Milûk Milûk Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber
Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful TeamFRL TeamFRL Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Milûk Milûk Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Connexa Connexa Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie-Events Visie-Events
Firma Sijtsma Firma Sijtsma Zensa Moda Zensa Moda Visie-Events Visie-Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats CZVideoful CZVideoful Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail CZVideoful CZVideoful Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Connexa Connexa Milûk Milûk Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE TeamFRL TeamFRL Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats
Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Milûk Milûk Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Connexa Connexa Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie-Events Visie-Events CZVideoful CZVideoful Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires