Uit het monitoringsonderzoek over het jaar 2023 bleek dat er geen kwalijke stoffen uit de centrale zijn neergedaald op de gewassen op landbouwpercelen. Sinds de start van de REC loopt er in opdracht van LTO Noord een biomonitoringprogramma, uitgevoerd door Wageningen UR. LTO Noord is blij dat agrariërs zich geen zorgen hoeven te maken over luchtkwaliteit.
Onderzoek verspreiding mogelijke stoffen
In het monitoringsonderzoek wordt gekeken naar de verspreiding van diverse stoffen die in potentie uit de schoorsteen van de vuilverbrandingscentrale kunnen komen.
Het voorkomen van die stoffen in speciaal hiervoor geteelde spinazie en boerenkool dient als graadmeter. Tevens wordt gras en koemelk bemonsterd en wordt met kalkpapier een bepaling gedaan. Met die verschillende methoden wordt gemeten aan concentraties van stoffen als cadmium, kwik, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), dioxinen en fluoriden.
Voor deze stoffen geldt dat de resultaten van de biomonitoring laten zien dat de gemeten waarden rond de REC overeenkomen met achtergrondwaarden of referentiewaarden.
LTO Noord tevreden, maar houdt vinger aan de pols
LTO Noord afdeling Noardwest Fryslân is tevreden met de resultaten. De afdeling vindt het belangrijk om als sector van jaar tot jaar de vinger aan de pols te houden. Bestuurder Ane de Witte: ”Als voedselproducent streven wij naar hoge kwaliteit van onze producten. Het onderzoek heeft aangetoond dat de REC niet van invloed is geweest op deze kwaliteit. Uiteraard zijn we daar erg blij mee”. Ook in 2024 zal de Wageningen UR, in opdracht van LTO Noord en OMRIN, een biomonitoring uitvoeren.
Uitkomsten onderzoek REC
Het definitieve onderzoeksrapport van 2023 is te lezen via ►de website van de REC.