Het VWG-bestuur kiest hiermee bewust voor lokale en duurzame producten. Dit linnen wordt gemaakt van lokaal geteelde vlas, een plant die dankzij Wad van Waarde sinds 2021 weer in Noord-Nederland groeit. Alle schakels in de keten, van het telen van vlas, het spinnen, het weven tot aan het maken van colberts gebeurt allemaal bij en door partijen uit het gebied of op korte afstand. Alles binnen één dag rijden.
Duurzame alternatieven
Het bestuur van de Vereniging Waddenzeegemeenten steunt hiermee het project van Wad van Waarde. Dit project maakt duurzame alternatieven voor plastic producten, zoals linnen colberts. Hierdoor wordt er minder plastic gebruikt, wat goed is voor mens en milieu. Stefan van Keijzerswaard, voorzitter van de vereniging en wethouder bij gemeente het Hogeland, zegt: "We waren meteen enthousiast over het project. De plastic vervuiling van het Waddengebied is een groot probleem. Toen we met Eileen Blackmore van Wad van Waarde spraken, vertelde zij ons dat 35% van de microplastics van ons eigen textiel komt en dat we gemiddeld één bankpas aan microplastics per week ‘consumeren’. Als je dat zo tastbaar voorgelegd krijgt, schrik je daar wel van! Een besluit om het te steunen was genomen. Bestuurders in publieke functies dragen vaak pakken en jasjes, daarmee is een linnen colbert voor ons het ideale middel om te laten zien dat we deze beweging als ambassadeurs steunen. Hiermee laten we zien dat je zelf kunt kiezen voor minder plastic!”
Wad van Waarde
Wad van Waarde werkt samen met boeren, ontwerpers, makers en ondernemers uit het Noorden. Samen ontwikkelen ze waardevolle alternatieven voor plastic producten. De linnen colberts zijn hier een goed voorbeeld van.
Voor meer informatie over Wad van Waarde en de linnen colberts: www.wadvanwaarde.nl