Niet aan de buitenkant, maar wel aan de binnenkant. Het schip is LNG hybride geworden, doordat er onder andere een groot accupakket (900 kWh) is geplaatst.
Een eigen idee, uitgevoerd door technische specialisten
De verbouwing werd door Rederij Doeksen in opdracht gegeven bij Werft Shipbuilding uit Urk en de klus werd uitgevoerd op de scheepswerf van Damen Shiprepair in Harlingen. Deze operatie was een samenwerking van een groot aantal technische specialisten, waaronder die van Piet Brouwer Elektrotechniek en VCU, beide uit Urk. “Het leuke aan het project was, dat onze eigen medewerkers het technische concept hebben bedacht. ” vertelt senior vlootinspecteur Jitze Landman trots.
Verbeteringen
Hoe zit het precies?
- Door het plaatsen van permanent-magneetgeneratoren op de krukassen van de hoofdmotoren, wordt de restcapaciteit van deze motoren omgezet in elektriciteit. De energie die de hoofdmotoren produceren, wordt op deze manier efficiënter benut en de hulpmotoren hoeven veel minder te draaien.
- Deze stroom wordt opgeslagen in een nieuw geïnstalleerd accupakket van 900 kWh.
- Die energie wordt vervolgens benut voor het voeden van het hotelbedrijf (horeca-apparatuur, verlichting, navigatieapparatuur) en de boegschroeven van het schip.
- Er zijn twee extra boegschroeven geplaatst, waardoor het schip nog beter kan manoeuvreren bij harde wind.
- Het in- en ontschepen kan door de grotere accupakketten voortaan volledig elektrisch (zero emissie) plaatsvinden.
- De batterijpakketten worden ’s nachts met walstroom bijgeladen, wat zorgt voor een lager brandstofverbruik. Als er in de toekomst meer walstroom beschikbaar komt, zal het schip steeds minder LNG nodig hebben.
Klaar voor de toekomst
Vorige week woensdag vond de proefvaart na intensieve maanden op de werf plaats. “Een spannend moment,” bekent Jitze. Onder zijn leiding werd het project succesvol afgerond. “Vooral het varen met de nieuwe generatoren op de krukassen van de hoofdmotoren! Een beetje technisch misschien, maar dit was nog nergens ter wereld gedaan op een gasmotor.” De testen verliepen soepel en naar volle tevredenheid. Wij willen graag een zero emissie-veerdienst worden en dit project is weer een mooie en leerzame stap in die richting.
De Willem de Vlamingh heeft vandaag haar eerste dienstreis weer uitgevoerd, mooi op tijd voor de paasdrukte. Zusterschip Willem Barentsz ondergaat in de eerste maanden van 2026 dezelfde verbouwing.