Het bezoek stond in het teken van 80 jaar vrijheid en was een eerbetoon aan de Canadese troepen die in 1945 betrokken waren bij de bevrijding van Noord-Nederland.
Het programma begon bij het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk, waar ambassadeur Adsett samen met wethouder Michel Rietman van de gemeente Súdwest-Fryslân een nieuw monument onthulde dat deel uitmaakt van de Liberation Route Europe. De onthulling vond plaats onder begeleiding van gastheer Kees Terwischa van Scheltinga. Gedeputeerde Eke Folkerts legde een krans namens de provincie Fryslân. Aansluitend bracht het gezelschap een bezoek aan een originele commandokazemat, met toelichting van een Engelstalige gids.
Na de plechtigheid op de Afsluitdijk volgde een ceremonie bij het monument in Wons, ter nagedachtenis aan de gesneuvelde leden van het Canadese regiment Queen’s Own Rifles. Ambassadeur Adsett hield een korte toespraak en legde een krans, gevolgd door wethouder Rietman die een bloemstuk plaatste namens de lokale gemeenschap.
Het middagprogramma begon met een ontvangst in het Wadden Informatie Centrum, waar burgemeester Ina Sjerps de ambassadeur toesprak. Tijdens een gezamenlijke lunch werd gesproken over het belang van watermanagement en de toekomst van de Afsluitdijk, waarna ambassadeur Adsett een rondleiding kreeg langs de ontwikkelingen op het gebied van vismigratie. Als blijk van waardering werd hem een symbolisch geschenk overhandigd door de heer Terwischa.
In de middag vervolgde het programma zich in Harlingen. Op de begraafplaats aan de Begraafplaatslaan vond een indrukwekkende kranslegging plaats bij het monument Sacrifice, waar 13 Canadese soldaten hun laatste rustplaats vonden. De plechtigheid werd afgesloten met de Last Post, gespeeld door trompettist Pelle van der Zee.
Het bezoek eindigde in cultureel centrum Milûk, waar ambassadeur Adsett een rondleiding kreeg door de tentoonstelling Gezicht achter de Steen. Deze indrukwekkende expositie brengt de verhalen achter de Stolpersteine in Harlingen tot leven en werpt een licht op de huizen en Joodse inwoners van de stad. Gezicht achter de Steen laat zien hoe de Joodse gemeenschap in Harlingen leefde vóór de Tweede Wereldoorlog en toont unieke objecten en persoonlijke verhalen die de herinnering levend houden. Tijdens dit samenzijn was er ook gelegenheid om kennis te maken met de projectgroep 80 jaar vrijheid Harlingen, de organisatie achter de expositie. Onder het genot van een hapje en een drankje werd gezamenlijk teruggeblikt op een indrukwekkende herdenkingsdag.
- Bekijk hieronder de video van deze bijzondere dag, gemaakt door CZVideoful – Clemens van der Zwet.