Het schip had er toen een tweedaagse sleepreis van Rotterdam af opzitten.
Zendschip
Een groep radio-enthousiastelingen uit onder andere Harlingen had het schip gekocht met de bedoeling om er een zendschip van te maken. Zij hadden voor hun radiostations wel een middengolffrequentie gekregen, maar moesten vervolgens zelf maar uitzoeken waar ze de benodigde mast en zenders konden plaatsen. Nadat een zoektocht naar een locatie rond Leeuwarden vruchteloos was gebleken werd besloten om terug te vallen op een oud concept. Een zendmast op een schip, naar het voorbeeld van Radio Veronica en Radio Caroline.
Tijdens de zoektocht naar een passend schip werd nadrukkelijk niet om een kotter of een coaster gezocht, immers was het budget van de mannen zeer bescheiden en daardoor het assortiment aan beschikbare schepen beperkt tot uitsluitend sloopwaardige wrakken. Daar zat de haven van Harlingen, de beoogde ligplaats, natuurlijk niet op te wachten. Daarom werd de zoektocht beperkt tot voormalige lichtschepen. Ten eerste zou het om een schip gaan waar er in de Haven van Harlingen geen tweede van was en daarnaast is een lichtschip gebouwd voor mensen in plaats van voor vracht.
Nummer 8
De zoektocht begon in Amsterdam en Rotterdam waar in totaal drie voormalige Engelse lichtschepen te koop lagen. Nummer 94 in Amsterdam en de nummers 11 en 8 in Rotterdam. In Liverpool lag nummer 23. Het werd nummer 8, dat na 40 jaar afzien in de monding van de Theems een jaar of 10 in Rotterdam als discoboot had dienstgedaan. Het schip zag er weliswaar na jaren van verwaarlozing en vandalisme niet bepaald representatief uit, maar het was als enige betaalbaar. En zo kon het dat het bijzondere konvooi 20 jaar geleden de haven van Harlingen binnenvoer.
Wat voor het schip het einde was van een reis, was voor de betrokken radiomakers het begin van een heel ander traject, namelijk het bruikbaar maken van het schip. Omdat het er door de jarenlange verwaarlozing erg slecht uitzag werd besloten om het schip voorlopig in een opvaart van het Van Harinxma-kanaal te parkeren waar in alle rust en uit het zicht gewerkt kon worden om het toonbaar te maken en natuurlijk zo langzamerhand geschikt te maken voor het uiteindelijke doel, uitzenden.
Radio Waddenzee
De beide radiostations, Radio Waddenzee en Radio Seagull, waren inmiddels al in de lucht vanaf een landlocatie zodat in alle rust de studio’s in gereedheid konden worden gebracht en de naam van Radio Waddenzee in grote letters op de zijkant werd gezet. In 2006 was het schip zodanig opgeknapt dat het verplaatst kon worden naar de nieuwe ligplaats aan het einde van de Zuiderpiersteiger. Dat zou bijna 15 jaar de plek zijn waar duizenden mensen vanaf de kade of de veerboot het beeldbepalende schip hebben zien liggen. In 2007 werd tijdelijk in het Dok afgemeerd om de grote zendmast te plaatsen. Toen was de metamorfose naar radioschip compleet.
Het betekende echter allerminst dat het werk gedaan was, in tegendeel. Jaar in jaar uit klonk elke zaterdag vanaf het schip het gebik, gehamer en geslijp vanaf de Jenni Baynton, het bewijs dat er hard gewerkt werd. En zelfs nu wanneer het lijkt dat alles toch wel een keer af is, wordt er nog elke zaterdag door de vele vrijwilligers geklust.
Er is echter in vergelijking met de eerste 15 jaar wel iets veranderd. Konden in de eerste jaren de hoge kosten om het schip te beheren door uitzendingen van de radiostations betaald worden, die inkomstenbron is inmiddels nagenoeg opgedroogd. Het bestuur van de stichting heeft, zonder geweld te doen aan de status van zendschip, besloten langzamerhand de grote ruimtes in het schip die niet voor radio nodig zijn te gaan inrichten voor gebruik door derden. Inmiddels is er gelegenheid om aan boord te vergaderen, akoestische concerten te geven, workshops te houden en zelfs exposities te organiseren. Tijdens de dagen dat het schip open is voor bezoekers heeft al menige gast die werd rondgeleid door een van de gastvrouwen of,- heren verbaasd geroepen dat men dat er aan de buitenkant niet aan heeft af kunnen zien.
Nu, in 2025 kijken de vrijwilligers die betrokken zijn bij de stichting Vrienden van het Lichtschip terug op 20 jaar Harlingen. Maar dat willen ze ook graag delen! Er wordt het komende seizoen een groot aantal activiteiten georganiseerd. Het seizoen wordt afgetrapt met een tentoonstelling van foto’s gemaakt door de leden van de plaatselijke fotoclub Focus. Zij zijn uitgedaagd om het thema Wad/Haven van Harlingen op de gevoelige plaat vast te leggen. Tijdens het weekend van 9, 10 en 11 mei en het weekend van 16, 17 en 18 mei kunnen de resultaten van Focus bewonderd worden.
Open dagen
Ook in 2025 zijn er open dagen, traditioneel op de vrijdag en zaterdag na Hemelvaart (30 en 31 mei). Iedereen kan dan het schip bezoeken. In dit seizoen van het 20 jarig jubileum in Harlingen zijn er nog meer activiteiten te verwachten. Muzikaal wordt er enerzijds aan concerten gewerkt van solisten en ensembles met klassiek repertoire, maar ook de popmuziek wordt niet vergeten. Met de Fryske kunstroute wordt overlegd over een expositie van schilderijen terwijl de voorbereidingen voor activiteiten in de laatste week van augustus (visserijdagen) ook in volle gang zijn.
Het schip wordt uitsluitend door vrijwilligers onderhouden en in de vaart gehouden. Allemaal, zowel de mensen van onderhoud en vernieuwing als die van gastvrijheid en faciliteiten nodigen u van harte uit om een kijkje te komen nemen.