“In het hart van het gebouw bevindt zich... een open keuken met kookgelegenheid... Rondom deze keuken bevindt zich het ‘werkcafé’... In of nabij deze ruimte bevinden zich ook diverse ontspanningsattributen zoals een tennistafel, hangmatten en een flipperkast.”
Bovenstaande citaten komen uit het tien pagina’s omvattende Werkplekconcept Harlingen 2024 om een beeld te geven van wat er qua huisvesting zoal wordt beloofd aan de ambtenaren. Dit document is een van de zes bijlagen bij het onlangs bij de Raad (commissie) ingediende plan voor de ambtelijke huisvesting (portefeuille wethouder E. de Groot).
De kern van het voorstel is om de panden Groenlandsvaarder en de Waddenpromenade daartoe te verbouwen. Dit terwijl de gemeenteraad in maart 2023 al heeft besloten dat de centrumlocatie onvoldoende geschikt is voor de huisvesting van de ambtelijke organisatie. Deze discussie loopt inmiddels al een jaar of vijf en heeft naar schatting tussen de 500.000 en 1 miljoen euro gekost aan onderzoeken, dure adviezen, ontwerpen en dergelijke. Exacte cijfers zijn moeilijk te achterhalen, want bij dit college is veel geheim, en er wordt steeds vaker gebruikgemaakt van de nieuwe truc: interne besprekingen.
Niettegenstaande dat besluit uit 2023 komt dit college opnieuw met een dergelijk plan. De conclusie destijds was kort samengevat: onhaalbaar en onbetaalbaar. Sindsdien zijn de eisen rondom klimaatdoelstellingen, energieneutraliteit en duurzaamheid alleen maar strenger en duurder geworden.
Eerder had de centrumlocatie de focus van het college (en coalitie), en daar is alles voor uit de kast gehaald. Uiteindelijk zag de raad de onmogelijkheid hiervan in, en vandaar de conclusie: ongeschikt. Toch blijft dit college vasthouden aan verbouwing in het centrum. Waarom? Prestige? Grote ego’s?
Behalve de kosten die met de verbouwing gemoeid zijn, spelen ook praktische bezwaren een rol. Denk aan het parkeerongemak in de binnenstad voor bezoekers en ambtenaren, en de langdurige overlast door bouwactiviteiten. Ook voor ondernemers in de binnenstad zal dit niet gunstig uitpakken.
Tijdens de raadscommissie van januari jongstleden stond dit onderwerp op de agenda. Toen bleek dat er maar voor één optie gekozen kon worden: verbouwing. De raad voelde zich terecht overvallen. Alleen de heer Wildeboer trok de juiste conclusie en stapte op. Uiteindelijk werd het hele voorstel van de agenda gehaald, waarbij raadsleden het advies kregen hierover niet met de pers te spreken.
In het voorstel zijn twee scenario’s globaal beschreven:
- Nieuwbouw
- Verbouw
Het financiële plaatje stelt dat verbouw qua netto huisvestingslasten zo’n 200.000 euro per jaar goedkoper zou uitpakken dan nieuwbouw. Dit is echter een geconstrueerde conclusie. De aanname dat de geschatte kosten voor verbouwing 9,3 miljoen euro zullen zijn, vinden wij dubieus. Renovaties van oude panden vallen altijd duurder uit dan verwacht, en een preciezere schatting vergt uitvoerig onderzoek. De raad trapte hier niet in, maar in de onderhandeling tussen raad en college kwam een gedrocht van een compromis tot stand.
Dankzij de coalitiepartij PvdA, die vooral aan de kant van het college staat en kennelijk niet zelfstandig kan denken en beslissen, werd besloten om een duur bureau in te huren. Over de procedure en de invloed van de ambtenaren – vooral die van gemeentesecretaris mevrouw Van Gent – wordt nog gesteggeld. Wij zeggen: de raad moet hier zelf de leiding nemen, het gaat tenslotte om gemeenschapsgeld.
Echter, wat echt kwalijk is in het voorstel, is dat naast een doorrekening van de verbouwvariant in de binnenstad slechts één nieuwbouwoptie mag worden doorgerekend. Waarom maar één? Dit geeft ruimte voor manipulatie richting een gewenste uitkomst en lijkt precies de bedoeling. Het college lijkt zich te hebben vastgepind op de binnenstad, de opmaat voor een nieuw financieel debacle.
Een nieuwe huisvesting of stadhuis kost al gauw per inwoner tussen de 1.000 en 1.500 euro. Inzicht in de werkelijke kosten per inwoner en structureel voor de gemeente is noodzakelijk, want geld kan maar één keer worden uitgegeven. Burgers vergeten vaak dat het om hun centen gaat!
Wat dan wel?
Stop met deze geldverspillende soap. Stop met de verbouwoptie in de binnenstad. College en raad: neem de tijd voor een goed plan op de middellange termijn en beslis niet overhaast. Stel een commissie samen van raadsleden, aangevuld met enkele onafhankelijke deskundigen en begeleid door een onafhankelijk bureau. Onderzoek meerdere alternatieven en niet alleen die welke het college wenselijk acht of juist niet wil.
Wij denken zelf aan nieuwbouw op het oude Aldi-terrein of vernieuwbouw van het Vierkant. Beide locaties zijn eigendom van de gemeente, goed bereikbaar per fiets en auto en niet ver van het centrum. Het Vierkant heeft bovendien als voordeel dat het centraal gelegen is voor bewoners van Oosterpark, Byniastate en Ludinga.
Harlingers, let op uw zaak! Wij houden u op de hoogte.
Bestuur Harlinger Belang