De avond stond in het teken van de persoonlijke impact van oorlog, met indrukwekkende getuigenissen die generaties overstijgen.
Deze bijeenkomst vormde het slotstuk van een tweeluik waarin persoonlijke verhalen centraal stonden. Tijdens beide avonden deelden sprekers indringende familiegeschiedenissen die duidelijk maakten hoe oorlog doorwerkt tot lang na het geweld zelf.
De gespreksavonden sloten aan bij de inmiddels afgelopen expositie Gezicht achter de Steen, waarin Joodse inwoners van Harlingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd, een naam, een verhaal en een gezicht kregen. Door open gesprekken en persoonlijke portretten werd de geschiedenis verbonden met het heden.
Drie aangrijpende verhalen
Fred van Vliet (geboren Alfred Schachner) vertelde hoe hij als baby in 1943 via het studentenverzet uit Amsterdam werd gesmokkeld en liefdevol werd opgevangen in Sneek. Pas op elfjarige leeftijd ontdekte hij zijn ware afkomst en het tragische lot van zijn ouders in Auschwitz. Zijn verhaal laat zien hoe diep oorlog kan doorwerken in een mensenleven.
Rinke Smedinga bracht een ander perspectief: dat van een kind van een dader. Zijn vader was SS’er en bewaakte gevangenen in Kamp Westerbork. Rinke deelde hoe hij zich bewust losmaakte van dit verleden en benadrukte het belang van openheid en zelfreflectie binnen families.
Sue Smeding vertelde het verhaal van haar moeder, Lisl Lichtenstein, die als jong Joods meisje door verzetsvrouw Truus Wijsmuller op een kindertransport naar Engeland werd gezet. Lisl overleefde, maar verloor haar gehele familie. Sue deelde hoe dit verleden ook haar eigen identiteit diep heeft beïnvloed.
Vervolg op komst
De gesprekken, onder leiding van Simone Scheffer, brachten de geschiedenis op indringende wijze dichtbij. De gespreksavonden vormden een krachtig onderdeel van het programma 80 jaar vrijheid en onderstrepen het belang van dialoog en herinnering.
Vanwege de grote impact en positieve reacties zijn er plannen om de reeks ‘In Gesprek met…’ voort te zetten. In de toekomst zullen niet alleen thema’s rond oorlog, vrijheid en verwerking aan bod komen, maar ook andere actuele en maatschappelijke thema’s die uitnodigen tot reflectie en gesprek.
- ‘In Gesprek met Fred van Vliet, Rinke Smedinga en Sue Smeding' werd opgenomen en is hieronder terug te kijken.