Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

HMHC Jubileumweekend

30-06-2023

HARLINGEN - In 2023 viert de Harlinger Mixed Hockey Club het vijfenvijftigjarig bestaan.

Meer dan een halve eeuw hockey in onze havenstad. In die periode, met ups en downs, werd HMHC een vereniging die niet meer weg te denken is uit het sportleven in Harlingen. Van het vaak drassige grasveld aan de Vierkantsdijk naar het prachtige hockeycomplex aan de Westerzeedijk. Hoewel het bord nog niet hangt, heeft het intussen de naam ‘Geert Alberda hockeypark’ gekregen als eerbetoon aan de oprichter en eerste voorzitter van de club.

 

Een korte historie

In 1968 is HMHC opgericht door Pem Meindersma en Geert Alberda. Een aantal meisjes van de HBS (nu RSG Simon Vestdijk) wilde graag hockeyen en zo ontstond HMHC. Op het veld van de HBS (Vierkantsdijk, nu een van de velden van FC Harlingen) werd gespeeld op een grasveld. De club groeide maar het veld bleef een probleem. Pas begin jaren ’90 werd er als een van de laatste clubs in Nederland een kunstgrasveld aangelegd op het Balkland. Intussen zijn dat er twee en heeft de vereniging alle voorzieningen prima op orde. Een eigen clubhuis was lang niet vanzelfsprekend maar is er uiteindelijk wel gekomen, eerst op de Vierkantsdijk (samen met RKVV Robur) en nu aan de Westerzeedijk. Dit jaar wordt de nieuwe ingang in het Balklandpark geopend en er wordt gewerkt aan verdere verduurzaming van de verlichting van de velden, dus HMHC kan voorlopig prima vooruit.

 

Op sportief vlak is er natuurlijk ook veel te melden. Gezelligheid, plezier en sportiviteit zijn daarbij altijd belangrijk geweest. Met de groei van de club de laatste 15 jaar groeide zowel het aantal teams (jongens en meisjes, dames en heren, van 4 jaar tot 70+) als het niveau. De laatste jaren hebben er zelfs teams op landelijk niveau gespeeld. Met natuurlijk ook het hoogtepunt van deze week dat de Heren voor het eerst in de historie zijn gepromoveerd naar de 3e klasse. Maar bij HMHC draait het natuurlijk vooral om hockey voor iedereen. Zoek je een leuke sport voor jezelf of voor je kind, je bent van harte welkom aan de Westerzeedijk!

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over de historie van de club. Ter gelegenheid van het 55-jarig jubileum is daarom een boekje uitgegeven dat voor iedereen klaarligt op de club.

 

Grondleggers van hockey in Harlingen

In 1968 werd HMHC opgericht. Wietse Boomsma en Don Hoffman waren erbij en zijn (ere)lid vanaf dat moment. Don speelt nog steeds in de Veteranen, en is het oudste spelende lid, Wietse volgt hockey vanaf de zijlijn. In dit interview blikken ze terug op 55 jaar HMHC.

 

Jullie zijn lid vanaf de oprichting. Hoe is dat zo gekomen?

"Ik zat in de 4e op de RSG in de klas bij Pem Meindersma. Hij was gymleraar en een van de oprichters en vroeg mij om te komen hockeyen. Ik hield van sport en hockey leek me leuk om te doen”, aldus Wietse. Don zat in Leeuwarden op school, ook in de 4e, en kwam via Wietse in contact met HMHC. Don vult aan: “Mijn moeder vond het geen goed idee, veel te gevaarlijk voor je gebit. De training was op vrijdagavond dus de eerste weken zei ik dat ik trein uit Leeuwarden had gemist en daarom laat thuis was… Totdat onze moeders, die bevriend waren  elkaar spraken en uitkwam dat ik was gaan hockeyen. Gelukkig mocht ik blijven hockeyen”. “Tijdens en na onze studies in Groningen zijn we in Harlingen blijven hockeyen, naast onze andere sporten als volleybal en voetbal”.

 

Is er veel veranderd in de loop der jaren?

Don: “Natuurlijk zijn er veel regels in het hockey veranderd. Wij hebben nog de bal ingerold met de hand, zonder bitje gespeeld, buitenspel (in de 23 meter) bestond nog. En je mocht de bal bij een strafcorner en als deze te hoog was, met je hand stoppen. Hockey is veel sneller geworden, ook door het kunstgras”. Wietse vertelt over zijn broer, die keeper was: “Hij was de eerste keeper met een ijshockeyhelm op, keepers hadden alleen een gezichtsmasker. Maar die helm mocht niet van de scheidsrechter, die vond dat te gevaarlijk…

 

Harlingen is wel altijd een gewone club geweest, zonder ‘kak’ imago. Natuurlijk waren er ook dokters en tandartsen die hockeyden, maar ook fietsenmakers, PTT medewerkers, vrachtwagenchauffeurs en barkeepers”. Don: “En er is in Friesland natuurlijk ook veel veranderd. Toen was er nog een hockeyclub in Bolsward, bij de Zuivelschool. En drie clubs in Leeuwarden: Hurry-up, Rap en LHC. Clubs als Joure, Lemmer en Dokkum bestonden nog niet”.

 

Jullie hebben vast veel beleefd op en rond het hockeyveld. Kom maar op met die anekdotes!

Beiden “Nou… niet alles kan een plekje krijgen in een jubileumboek… Maar we speelden een keer uit in Bolsward bij Martinus, die club bestaat niet meer. We dronken bier tot we een stapel kratjes tot het plafond hadden. En daarna naar huis, met de auto… Gelukkig zijn de tijden op dat gebied veranderd”. Wietse: “We hebben ook competitie gespeeld in Noord-Holland. In plaats van ruim twee uur rijden naar Hardenberg, dat vonden we toch wat ver, hadden we over de Afsluitdijk alles op een uur rijden. Het niveau daar was wel wat hoger, volgens mij hebben we geen enkele wedstrijd gewonnen. Maar wel erg leuk: Den Helder, Hoorn, Schagen, Schoorl. Maar ook Hilversum, waar mijn broer woonde, die kon mooi even meedoen. We zijn trouwens ook nog een tijdje uitgeleend aan Bolsward, toen hadden we hier geen team bij elkaar”.

 

Don: “Vroeger speelden we met houten sticks. Je had toen Ties Kruize, die kon ontzettend hard slaan. Dat wilden wij ook, dus er waren spelers (we zullen geen namen noemen) die holden de haak van hun houten stick uit en vulden die met lood. Vloeibaar hout erover en klaar. Reken maar dat je dan hard kon slaan! Schiet me ook nog een verhaal te binnen over toernooien in België, misschien ook maar niet vertellen….”.

 

Veel jonge hockeyers kunnen zich niet meer voorstellen dat er ooit hockey op gewoon gras werd gespeeld. Hoe was dat, is er een groot verschil met kunstgras?

“We hadden in Harlingen echt het slechtste veld van Nederland, vol hobbels en vaak met te lang gras. Ieder jaar keurde de KNHB het veld af, ieder jaar kregen we weer dispensatie omdat er geen andere optie was. Je moest natuurlijk harder slaan en een techniek als ‘slice’ was erg handig. Soms was het veld zo drassig dat je erin weg zakte. Er is een verhaal van een keeper die op een bal ging staan, die later niet meer werd teruggevonden”.

 

Don: “In 1993 kregen we het eerste kunstgras, we waren nog net niet de laatsten van Nederland. Daar hoorde wel bij dat we geen kantine mochten openen, dat moest van de gemeente in de Waddenhal. Na een jaar bleek dat toch geen goed idee (de beheerder wilde niet meer op zondagochtend de kantine openen) en zijn we zelf een kleine bar begonnen. In 2005 – 2006 werd dat uiteindelijk een clubhuis in de oude kleedkamers van vv Harlingen. Belangrijk voor de club, want toen kon je elkaar ontmoeten voor en na de wedstrijden. Sinds die tijd groeit ook het hockey voor de jeugd, dat was er vroeger veel minder”.

 

Als we vooruit kijken, hoe zien jullie dan het hockey in Harlingen?

"We zeiden het al, hockey in Harlingen is een sport voor iedereen. Juist het familie-aspect en de gezelligheid zijn belangrijk, elkaar ontmoeten en bijpraten tijdens het Slapstick-toernooi of een hockey-hap. Juist in deze tijd is dat wat hockey uit zou moeten dragen: plezier hebben en samen sporten, en natuurlijk gezelligheid na afloop!’.

 

Dank voor het interview heren! We zien jullie graag op en om het veld en natuurlijk bij het Jubileumweekend (30 juni en 1 juli) in het kader van 55 jaar HMHC.

 

Programma komend weekend

Komend weekend organiseert HMHC het traditionele familieweekend, dat deze keer dus in het teken van 55 jaar HMHC staat. Op vrijdagavond staat de club stil bij het 55-jarig bestaan en op zaterdag is en een en al gezelligheid op en rond de velden. Natuurlijk is er dan ook aandacht voor mensen die afscheid nemen en jeugdteams die kampioen zijn geworden. De dag wordt afgesloten met een feestavond met DJ, waar ook de Heren gehuldigd worden die gepromoveerd zijn naar de 3e klasse.

 

Vrijdag 30 juni

 • 19.00 uur          Inloop
 • 19.30 uur          Receptie 55 jaar HMHC
 • 20.00 uur          Borrel, spreker en gezellige avond om bij te praten

 

Zaterdag 1 juli

 • 09.30 uur          Inloop
 • 10.00 uur          Slapstick-hockeytoernooi voor familie en vrienden (met lunch en huldiging kampioensteams jeugd)
 • 14.00 uur          Shootouts
 • 15.00 uur          Jeu-de-hockey
 • 15.30 uur          Oude Hollandse spelen voor de jeugd
 • 15.30 uur          Borrel (oud) Dames en (oud) Veteranen
 • 16.00 uur          Wedstrijdjes Dames en Veteranen
 • 17.00 uur          Barbecue
 • 19.00 uur          Quiz Dames: wist je dat…?
 • 20.00 uur          Feestavond met DJ (en huldiging Herenteam promotie naar 3e klasse)

 

 

 

 

Sport & Recreatie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Sprookje onthult logo en start voorbereidingen 54e editie

30-06-2023

HARLINGEN - In aanloop naar de 54e editie van het Harlinger Sprookje, in november van dit jaar, zijn de voorbereidingen weer in volle gang.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 26 - 2023

30-06-2023

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 26 t/m 30 juni 2023.

HMS journaal juni 2023

30-06-2023

HARLINGEN - Flitsend in foto’s en video een terugblik op de afgelopen weken van Harlingen Mien Stadsje.

Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Milûk Milûk Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Firma Sijtsma Firma Sijtsma Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur BENG Evenementen BENG Evenementen
Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Firma Sijtsma Firma Sijtsma Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Milûk Milûk Visie-Events Visie-Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie-Events Visie-Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Karsten Wonen Karsten Wonen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor CZVideoful CZVideoful Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Milûk Milûk Firma Sijtsma Firma Sijtsma Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
Copini Opticiëns Copini Opticiëns Milûk Milûk Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen CZVideoful CZVideoful Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie-Events Visie-Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen
Firma Sijtsma Firma Sijtsma Milûk Milûk Connexa Connexa Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot CZVideoful CZVideoful Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Visie-Events Visie-Events Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail