Op zaterdag 5 oktober geeft wethouder Hendrik Sijtsma in Harlingen het startsein aan boord van het wachtschip ‘Di Adventure’ van de waterscoutinggroep Caspar di Robles. Henk Prins komt op zijn juttersfiets en brengt gejutte afvalzakken die hij aan de kinderen van de scouting overhandigd. Vervolgens gaan zij en HWSV, Zeekadetkorps Harlingen, Rommelrinners, Strandploeg Harlingen, Stichting Skoonseun en COA aan de slag.
Tijdens de Skjin Wetter week gaan ook Connexa Nieuw Zuid, Maritieme Academie Harlingen, RSG Simon Vestdijk en Stjoer helpen met opruimen. Voor inwoners is het mogelijk om bij verschillende groepen aan te sluiten, zodat iedereen die dit wil kan helpen het zwerfafval op te ruimen. Deze acties zijn te vinden op samenfryslanschoon.frl/skjinwetter.
Bewustwording over schoon oppervlaktewater
Onze Friese wateren lijken schoon, maar is het water eigenlijk wel zo schoon? Als je het aan de projectleider van Skjin Wetter vraagt niet. Lemke Statema van de FMF, legt uit: “Er zitten veel stoffen in het water die er niet thuishoren. Wat wij thuis met ons water doen, beïnvloedt de kwaliteit van het oppervlaktewater. De waterzuivering kan niet alles zuiveren wat we door het riool spoelen. Hoe minder vervuiling er in het water terechtkomt, hoe schoner het blijft.” Skjin Wetter heeft als doel zowel het water als de omgeving zwerfafvalvrij te maken. Wetterskip Fryslân zet zich in voor een goede kwaliteit van het water in Friese meren, sloten en vaarten en wil graag vervuiling van het water voorkomen; “Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit te worden gehaald”.
Meer dan 2000 vrijwilligers zetten zich in
Skjin Wetter is een jaarlijks schoonmaakevenement, wat mogelijk wordt gemaakt door de Friese Milieu Federatie (FMF), Wetterskip Fryslân en Omrin. Ook dit jaar vindt Skjin Wetter plaats in 9 Friese gemeenten: Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke. Skjin Wetter heeft als doel om Fryslân schoner te maken én te houden. Naast de opruimacties organiseert Wetterskip Fryslân in samenwerking met Theater Smoar interactieve theaterlessen voor middelbare scholieren, waarbij ze op een humoristische wijze leren over de impact van zichtbare en onzichtbare vervuiling van ons oppervlaktewater.