Met meer dan 50 veteranen uit Harlingen en omgeving, werd de bijeenkomst een geslaagde viering van de verbondenheid tussen de veteranen en de lokale gemeenschap. "Wat een toplocatie, wat kunnen de Harlingers hier trots op zijn", klonk het unaniem onder de aanwezigen.
De middag werd geopend door Ron Veenstra, een van de initiatiefnemers, die de grote opkomst hartelijk verwelkomde. Onder de aanwezigen bevonden zich burgemeester Ina Sjerps, enkele gemeentelijke vertegenwoordigers, spreker Rein Faber en Joop van der Heide, die was uitgenodigd om een lezing te geven over de bevrijding van Harlingen. Een belangrijk onderdeel van de middag was de stemming onder de veteranen om een stichting op te richten, wat met een meerderheid van stemmen werd besloten. "Saamhorigheid en kameraadschap zijn onschatbare waarden," benadrukte Veenstra in zijn openingswoord. "Door het oprichten van een stichting kunnen we de continuïteit van de jaarlijkse Veteranendag waarborgen en onze gezamenlijke belangen behartigen."
De kracht van de 'Warrior Mindset'
Burgemeester Sjerps sloot zich in haar welkomstwoord aan bij Veenstra’s boodschap. Ze benadrukte de rol van de gemeente in het ondersteunen van veteraneninitiatieven en de noodzaak van een officiële rechtsvorm, onder andere om in aanmerking te komen voor subsidies. Haar aanwezigheid en betrokkenheid werden door de aanwezigen zeer gewaardeerd.
Rein Faber, voormalig overste binnen Defensie, inspireerde de aanwezigen met een indrukwekkend verhaal. Hij benadrukte het belang van de 'warrior mindset'—een houding die volgens hem niet alleen bij militairen, maar bij alle Nederlanders zou moeten worden aangemoedigd, om ons weerbaar te maken tegen mogelijke bedreigingen. Zijn lezing gaf stof tot nadenken en werd met grote belangstelling gevolgd.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend
Joop van der Heide nam het gezelschap mee terug naar de bevrijding van Harlingen en de cruciale rol die het Canadese leger speelde. Hij vertelde hoe het leger op 6 juni 1944 in Normandië landde en zich elf maanden later aan de stadsgrenzen van Harlingen meldde. Van der Heide benadrukte dat de inzet van duizenden jonge soldaten, die hun leven gaven voor onze vrijheid, jaarlijks herdacht en benoemd moet worden. Daarnaast gaf hij een voorproefje van het programma rondom de herdenking van de bevrijding in april en mei 2025, waarbij ook een samenwerking met de gemeente Waadhoeke op de planning staat.
De middag werd afgesloten met een dankwoord van Ron Veenstra en bloemen voor de sprekers en de burgemeester. De traditionele 'Blauwe Hap', een Indonesische rijstmaaltijd, zorgde voor een gezellige afsluiting van deze betekenisvolle dag.
- Voor meer informatie kunt u terecht op www.veteranen-harlingen.nl.