Deze herdenking eert de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Zuidoost-Azië, evenals die van latere oorlogssituaties en vredesoperaties waar Nederland bij betrokken was. Het is van groot belang om samen te herdenken, aangezien dit helpt om de verhalen en geschiedenis levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties. Iedereen is van harte uitgenodigd om de herdenkingen en kransleggingen bij te wonen.
Openbare herdenkingen en kransleggingen in Harlingen
Om 16.00 uur vindt een herdenking en kranslegging plaats bij het Zeeliedenmonument op de Waddenpromenade te Harlingen. Burgemeester Ina Sjerps en dhr. Hans Elling van de politie infra zullen de krans leggen. Ook zullen bij deze herdenking Het Leger Des Heils, De Skúmkoppen, Port of Harlingen, het Zeekadetkorps en de bemanning van de P85 aanwezig zijn.
Om 19:35 uur vindt de herdenking plaats op de Algemene Begraafplaats aan de Begraafplaatslaan 1 te Harlingen. Hier zullen kransen worden gelegd bij het Neuengamme monument, het Indië monument en het Joods monument. Burgemeester Ina Sjerps en wijkagent Cathy Groenewegen zullen een krans leggen op het Militair Ereveld.
Om 19:55 uur zullen leden van de scoutingroep St. Michiel & Lioba bloemen strooien bij de graven op het militair ereveld. De Stedelijke Muziekvereniging Harlingen zal muzikale medewerking verlenen. Om 19:58 uur zal de last post worden gespeeld, gevolgd door 2 minuten stilte om 20.00 uur. Na de stilte zal Lana, een leerling van IKC Middelstein, een gedicht voordragen. Burgemeester Ina Sjerps zal een afsluitende toespraak houden.
Herdenking op de algemene begraafplaats ook te volgen via Omroep Zilt
De herdenking op de algemene begraafplaats is te volgen via een livestream op de website van
Omroep Zilt of via de app van Omroep Zilt. Het programma begint om 19:00 uur. Er zal geen radio-uitzending zijn.
Op de volgende locaties vinden openbare kransleggingen plaats:
-
Neuengamme monument, met wethouder H. Sijtsma en dhr. J. Norg
-
Monument Avro Lancaster, met dhr. W. Stienstra
-
Indië monument, met mevr. A. Visser en dhr. W. de Graaf
-
Joods monument, met mevr. E. Miedema en mevr. D. Damstra
-
Cross of Sacrifice, militair ereveld, met burgemeester Ina Sjerps en mevr. C. Groenewegen, wijkagent
Openbare herdenking en kranslegging in Wijnaldum
Om 19.35 uur vindt er een herdenking plaats, startend bij het dorpsplein. Hier zullen kransen worden gelegd bij de Gemenebest graven door wethouder Erik de Groot en bij het herdenkingsmonument door dorpsbelang. Amber Hauser zal twee gedichten voordragen, gevolgd door een toespraak van wethouder Erik de Groot. Om 19.58 uur zal de last post worden gespeeld, gevolgd door 2 minuten stilte om 20.00 uur.
Vlagprotocol 4 en 5 mei
Op 4 mei kunnen burgers de Nederlandse vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang halfstok hangen ter nagedachtenis van alle oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kunnen burgers de Nederlandse vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top hangen.
Vlaginstructie
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
In de vlaginstructie van de Rijksoverheid staan regels voor het vlaggen vanaf rijksgebouwen. In deze vlaginstructie wordt opgeroepen om de vlag op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen. Tijdens de herdenking kunnen andere vlaggen, zoals de gemeentevlag, eveneens halfstok worden gehangen.
-
Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.