De driemaster heeft daarmee haar eerste oceaanoversteek als zeilschip succesvol volbracht.
Voor reder Jan Bruinsma een bijzonder moment. Samen met zijn broer Jelle kocht hij in 2000 het historische schip en bouwde het om tot een imposante driemastbark. “We hebben het schip zo gebouwd, dat het de oceaan over kon steken. Dat dat nu dan ook echt gebeurd is, is natuurlijk fantastisch”, zegt Jan Bruinsma.
Schoolprogramma aan boord van een Tall Ship
28 middelbare scholieren staan uitbundig aan dek te zwaaien naar hun ouders op de kade. Zij hebben de afgelopen tijd het Masterskip programma gevolgd. Dit traineeprogramma koppelt theorie en praktijk op een unieke manier aan elkaar. Om dit mogelijk te maken varen er vier docenten en een achtkoppige bemanning mee.
Een van de trainees is Jet (17) uit Maassluis. Zij heeft een geweldige tijd op de Artemis gehad. “Het zeilen op een driemastbark is echt heel mooi. Er zijn heel veel zeilen, dus het is best wel ingewikkeld. Verder vond ik het heel bijzonder om zo lang op zee te zijn. De tijd wordt een soort van blur, heel apart.”
Lockdown aan boord
Voor de bemanning is er ook genoeg uitdaging geweest tijdens de eerste oversteek met de Artemis. Zo kwam het schip vlak voor de Azoren in een storm terecht. Kapitein Joshua vertelt tijdens zijn speech over wat dat inhoudt: “Dat betekent voor de trainees afwassen in een hoek van 60 graden en je schoolwerk doen terwijl je met kussen en al van de bank glijdt.” Er was zelfs een moment waarop de trainees niet meer buiten mochten. “En hoe noemen we dat, jongens?” vraagt Joshua de jeugd aan boord. “Lockdown”, klinkt het in koor.
Jan Bruinsma stapt als eerste aan boord als de loopplank uitgelegd wordt. Hij is trots op zijn schip, maar niet minder op de bemanning: “Zo’n oceaanoversteek is best een hele uitdaging. Natuurlijk moet er veilig gevaren worden, maar het begeleiden van de jongeren is ook een hele taak.”
Van walvisvaarder naar Masterskip
Over het Masterskip project is Bruinsma enthousiast. “Op deze manier komt er een nieuwe generatie in aanraking met dit soort historische schepen en dat is natuurlijk mooi.” De Artemis heeft een lange historie. Het schip is in 1926 gebouwd in Noorwegen voor de walvisvaart en heeft intussen al heel wat zeemijlen op haar naam staan.
In 2026 zal de Artemis haar honderdste verjaardag vieren. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het eeuwfeest al begonnen. Maar vooreerst geniet Jan Bruinsma van de thuiskomst van zijn schip vanuit de Caribische Zee: “Het is fantastisch dat iedereen gezond en wel weer in Harlingen is.”