Datalekken en cyberaanvallen zijn geen zeldzaamheid meer. Dagelijks worden bedrijven, groot of klein, geconfronteerd met de gevaren van het internet. Iedere ondernemer is wettelijk verplicht om de nodige maatregelen te treffen voor het beveiligen van persoonlijke gegevens. Ook is het natuurlijk cruciaal om de eigen bedrijfsgegevens te behoeden voor diefstal en misbruik. Dit is alleen mogelijk als de neuzen van zowel leidinggevenden als werknemers dezelfde richting op wijzen.
Voorkomen is beter dan genezen
Een datalek kan flinke schade toebrengen aan een bedrijf. Slachtoffers kunnen een claim tot schadevergoeding indienen en er kan een boete opgelegd worden door de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast loopt het bedrijf ook flinke reputatieschade op. Kunnen klanten er niet op vertrouwen dat er zorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan? Dan zullen ze snel overstappen naar een concurrent die dat vertrouwen wel biedt. Voor een gezond voortbestaan van een onderneming is het dus essentieel om de beveiliging goed op orde te houden. Daarbij is het bedrijf voor een groot deel afhankelijk van de inzet van de eigen werknemers.
1. Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Gooi werknemers niet in het diepe, maar investeer in een gedegen training op het gebied van cyberveiligheid. Hou daarbij rekening met verschillende achtergronden en kennisniveaus. Niet iedereen loopt meteen warm voor een verplichte cyberveiligheidscursus. Zorg voor voldoende humor en luchtigheid, zodat iedereen de aandacht erbij kan houden. Informeer werknemers over mogelijke gevaren en hoe ze moeten handelen als de cyberveiligheid in het geding komt.
2. Laat thuiswerkers niet zitten
Thuiswerkers zijn vaak productiever dan hun collega’s op kantoor. Wel is het belangrijk om hen voortdurend te blijven betrekken bij het bedrijf. Zo blijven ze gemotiveerd om zich ook vanuit huis in te blijven zetten voor het bedrijf. Daarbij maken thuiswerkers gebruik van hun eigen thuisnetwerk en in sommige gevallen ook van hun privélaptop, -computer of -telefoon. Als werkgever heb je dan weinig of geen controle over deze internetverbinding en daarmee verbonden apparaten. Laat thuiswerkers daarom altijd een VPN inschakelen voor ze aan het werk gaan.
3. Simuleer een cyberaanval
Als je bedrijf ineens getroffen wordt door een cyberaanval of datalek, kan dit resulteren in paniek op de werkvloer. Dit kun je voorkomen door een dergelijke situatie te simuleren, net zoals bij een brandoefening. Zo is iedereen goed voorbereid en op de hoogte van wat hen te doen staat als het een keer echt gebeurt. Kondig de simulatie tijdig aan om de nodige rust te bewaren.
4. Belonen in plaats van straffen
Cyberveiligheid mag geen droge en verplichte kost zijn. Zet er dus wat tegenover als je ziet dat werknemers het serieus oppakken. Geef bijvoorbeeld een beloning in de vorm van een bonus als iemand een veiligheidsprobleem meldt. Mensen zijn daarnaast sneller gemotiveerd als ze inzien dat het hen ook in hun persoonlijke leven kan helpen. Want ook thuis hebben ze veel baat bij een goede cyberhygiëne.