Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Stadstuin Harlingen

08-09-2023

HARLINGEN - In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen.

Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 4 weken en wordt geschreven door de Túnfrou.
 
Harlingen… mien stadsje en mien tuuntsje… Welkom!
 

Activiteiten in de Stadstuin

De Tùnfrou heeft een heerlijk vakantie gehad en bij terugkomst zo blij als wat met de tuin. De boerenkool staat al huizenhoog en er is genoeg te genieten. Zoals we al eerder hebben gemeld organiseren we deze zomer verschillende activiteiten in de Stadstuin. Er zijn in juli Yoga-sessies geweest en een middag botanisch tekenen, in augustus was er op een zonnige zondag een luistermiddag met verhalen en muziek. 10 september is er een oogstfeest maar daarover straks
meer.
 

Luistermiddag

De zon scheen stralend en er stond een heerlijk windje. Kortom aangenaam weer om in de Stadstuin te vertoeven. De aanwezige bezoekers vonden een plekje op de bankjes die in theateropstelling voor de optredende solisten stonden die beschermd werden door een baldakijn tegen de brandende zon.
 
Sietske Ypenga vertelde prachtige verhalen, waaronder een paar waar de appel een centrale rol in speelde. De appel is het beeldmerk van de Stadstuin dus dat sprak aan. Sietske werd afgewisseld door Theo van de Logt, die prachtige liederen ten gehoor bracht en zichzelf ondersteunde met zijn gitaar. Met de laatste refreinen bracht Theo de aanwezigen tot zingen. Zingen verbindt en dat is ook ons doel. Stadstuin voor en door Harlingers. We kunnen terugkijken op een gezellige verhalende en muzikale middag en zeker voor herhaling vatbaar.
 

Oogsfeest in september... wie zaait zal oogsten

Oogsten in het binnenhalen van landbouwproducten. Als het zware werk gedaan is dan is er tijd voor feest met lekkernijen vanuit de oogst met drankjes en muziek. Even met elkaar stil staan en dankbaar zijn dat het allemaal weer gelukt is en wat het opgebracht heeft. Wie zaait zal oogsten... en laten we zeggen dat de liefde die in de tuin gestopt is zich uitbetaalt in bloei, zaden, fruit en groenten.
 

Hoe weet je nu wanneer je kan oogsten?

Doperwten oogst je als de peulen bol staan. Op watermeloenen moet je kloppen. Als je dan een hol en dof geluid hoort, kun je oogsten. Bij uien, sjalotjes en knoflook kun je kijken of de blaadjes al geel worden, dan zijn ze klaar om te oogsten. Als je aardappelen oogst kun je ze gelijk eten, wel de uitlopers goed verwijder want aardappel is een schadeplant en bevat bij de uitloper wat Solanine en dat is gif. Fruit oogsten is altijd spannend want voor je het weet gaan insecten en vogels ermee vandoor. We delen graag maar willen ook wel iets voor onszelf.
 

Programma Oogstfeest

We gaan op 10 september vanaf 11.00 uur een ‘oogstfeest’ houden op ons cultuur-en ontmoetingsplein waar we onze moestuin- en voedselbosproducten tegen een kleine vergoeding verkopen. De opbrengst is voor de Stadstuin zodat er nieuwe zaden, gereedschap ed. gekocht kan worden. We hebben geen pin dus als u komt en iets wilt kopen dan graag contanten meenemen.
 

Maar er is meer…

Gedurende het oogstfeest speelt Gerrie Tigchelaar op haar accordeon vrolijke melodieën tussen de kramen door. Janet Plantinga heeft een grote diversiteit aan kleurige kunstwerken te bieden en Tjipke’s zijn vogelhuisjes zijn bekend in Harlingen. We laten u deelnemen aan de theeproeverij en aan het proeven van brandnetelsoep. De pannenkoekenkraam kunt u niet zonder te proeven voorbijlopen. Bij de tafel van de bijen kunt u hun heerlijke honing kopen en er zijn volop zaden en plantjes/stekjes uit onze tuin te koop. Voor de kinderen ligt er een hele bonk klei om iets moois te maken. Tegen een kleine vergoeding is er drinken te krijgen en iets lekkers.
 
  • Het oogstfeest start om 11.00 uur en eindigt wanneer de laatste bezoeker weg is. De stadstuin is aan de Kimswerderweg (naast de pomp) onze vlag met appel hangt uit.
 
WEES WELKOM OP ONS OOGSTFEEST EN GENIET
 

Agenda Stadstuin

  • 10-09-2023 Oogstfeest met allerlei activiteiten en lekkers uit de tuin en meer...

 

Als u zin heeft kunt u een wandelingetje door de Stadstuin maken, er bloeit en groeit van alles en er staan heerlijke bankjes om even lekker op te zitten. De Stadstuin is GEEN pluktuin. We vragen nog steeds vrijwilligers die een uurtje in de week komen helpen.

  • De Túnfrou ziet u heel graag in de Stadstuin of kijk op Instagram: destadstuinharlingen

Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Het Alternatief 139 bij Omroep RSH

08-09-2023

HARLINGEN - De scholen zijn in september weer begonnen in het noorden.

Rabo ClubSupport: stem op Toneelgezelschap Midlum!

08-09-2023

MIDLUM - Van 4 t/m 26 september kunnen leden van Rabobank stemmen op hun favoriete club.

Oproep aan mensen met een beperking om deel te nemen aan Stuurgroep “Toegankelijk Harlingen”

08-09-2023

HARLINGEN - De stuurgroep “Toegankelijk Harlingen” zet zich in voor een inclusieve en toegankelijke samenleving voor alle inwoners van de gemeente Harlingen.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie-Events Visie-Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Connexa Connexa Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL Copini Opticiëns Copini Opticiëns Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE CZVideoful CZVideoful Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Connexa Connexa Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie-Events Visie-Events Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Milûk Milûk
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Milûk Milûk Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot CZVideoful CZVideoful Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie-Events Visie-Events TeamFRL TeamFRL Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
CZVideoful CZVideoful Visie-Events Visie-Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Connexa Connexa Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Copini Opticiëns Copini Opticiëns TeamFRL TeamFRL Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Milûk Milûk Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad CZVideoful CZVideoful Connexa Connexa Zensa Moda Zensa Moda Milûk Milûk Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen