Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 4 weken en wordt geschreven door de Túnfrou.
Harlingen… mien stadsje en mien tuuntsje… Welkom!
De tuin lijkt in winterslaap
In januari en februari doen we niet zo heel veel op de tuin. Het is op dit moment te nat en buiten dat is de tuin in winterslaap. Soms als de zon een paar dagen schijnt zie je de eerste krokussen al bovenkomen en spruiten er al takken uit. Maar die trekken snel hun kopjes in als de sneeuw en vorst weer de overhand krijgen. De tuin is mooi met sneeuw en vorst. De bloemen die er nog zijn krijgen een mooie witte kroon alsof ze geprezen worden voor het feit dat ze nog steeds overeind staan in de kou. De zonnehoed is zo'n plant. Trouwens, er is genoeg leven in de tuin als je goed kijkt. In deze tijd van het jaar kan je best in de tuin gaan werken door bijvoorbeeld het bouwen van muurtjes, het graven van geulen voor de afwatering of het aanleggen van een plek voor de compost. We inventariseren de tuin op aanwezige planten, de indeling en wat we teveel hebben. Wat hebben we allemaal al en wat willen we nog? Een plan maken voor het nieuwe seizoen is heel leuk om samen aan te werken. Onze coördinator heeft genoeg ideeën.
Een plan maken is iets wat je dan weer heerlijk binnen kunt doen. Een tuin schetsen en inkleuren. Dat is een leuk werkje. En naast het tuinplan bedenken we weer activiteiten voor de tuin. Onze vrijwilligers maken op dit moment vlaggetjes zodat we onze festiviteiten op het cultuurplein kunnen opvrolijken.
Er zijn planten die ook in de winter bloeien, bijvoorbeeld de Camellia, de Japanse kers, de Mahoniestruik en de Kerstroos kennen we allemaal wel. Maar ook het peperboompje, Sneeuwbal of de Winterjasmijn. Op internet vind je genoeg inspiratie.
Vogels in de tuin
Gelukkig hebben we trouwe bewoners in de tuin die de tuin ook nodig hebben om de winter door te komen. Vogels doen zich tegoed aan zaden en bessen en vinden plekjes om te schuilen. Met dit weer kunnen ze best en beetje hulp gebruiken dus zet in je eigen tuin vetbollen en strooi zaden. Een feest om het roodborstje, koolmees of de mus in je tuin te zien scharrelen. En vergeet de egels niet. Die hebben het zwaar, veel van de egels zijn ondervoed omdat ze te weinig voedsel
vinden. Een schuilplaats van wat hout en blad is al genoeg voor hun en ze halen 's nachts hun kostje op.
De uitdaging
We krijgen regelmatig groene donaties en onlangs ook weer een mooi bankje en tuingereedschap. Dus denk aan ons als u verhuist of uw tuin opruimt en 'tuinzaken' kwijt wil. We werken allen met vrijwilligers. De Stadstùn is voor en door Harlingers. De vrijwilligers steken hun tijd, energie en persoonlijke giften in de Stadstuin en daarmee vinden wij dat we een klein paradijsje laten ontstaan op de Kimswerderweg. Het is een hele mooie plek om te tuinieren, stil te zijn en al je zintuigen de ruimte te geven. De tùnfrou komt er altijd weer zen vandaan. Dus dank voor alle giften. We wensen iedereen een groen en vruchtbaar tuinjaar toe.
Agenda Stadstuin
GROENE DONATIES: u kunt overtollig groen uit uw eigen tuin doneren. Neem hiervoor contact op
met onze coördinator Nora Hougee, mail info@stadstuinharlingen.nl. De Túnfrou ziet u heel graag in de Stadstuin of kijk op Instagram: destadstuinharlingen - of www.stadstuinharlingen.nl
Vacatures: vrijwilliger voor het onderhoud en ontwikkeling van ideeën voor de kruidentuin en een begeleider voor de kindertuin.