Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Column Gijs van Hesteren ~ Coöperatief in Achlum

07-08-2023

HARLINGEN - Op de een of andere manier hoort het dorp bij Harlingen: Achlum.

Column Gijs van Hesteren ~ Coöperatief in Achlum
Mei 2011, de Conventie van Achlum. Bill Clinton sprak er, tegen een honorarium van zes ton. Foto: Inge van Hesteren

Tekst Gijs van Hesteren

 

Al was het maar vanwege de korte afstand. Onderhand woon ik 36 jaar vlakbij, in Harlingen, maar wat weet ik er eigenlijk van? Ja, af en toe rijd ik door het terpdorp aan de Slachtedyk heen, op weg naar een bestemming verderop. Quizmaster Hans van der Togt woonde er een tijdje. En in 2011 hoorden Inge en ik bij de 2500 uitverkoren deelnemers aan de Conventie van Achlum. Bill Clinton sprak er over moderne solidariteit. Ik herinner me vooral nog het parapluverbod tijdens zijn optreden. Het onvolprezen GPTV maakte destijds een reportage en die staat nog altijd online op YouTube (zie onder).

 

Het is dus al twaalf jaar geleden, dat Achmea met deze conventie de tweehonderdste verjaardag herdacht van voorloper de Onderlinge Brand-Assurantie-Sociëteit. Een echt Friese onderlinge verzekering, zoals we ze bijvoorbeeld nog altijd tegenkomen in schippersverzekeringen als de EOC, nu gevestigd in Meppel. Inge en ik hoorden daarbij, met de tjalken en klippers die we in de jaren tachtig en negentig in de vaart hadden. Althans bij ook weer een voorloper: ‘De Eensgezindheid’.

 

In de krant las ik over een rondleiding door het terpdorp aan de Slachtedyk. “Tijdens de wandeling ontdek je waarom een groot deel van dit terpdorp is aangewezen als beschermd dorpsgezicht”, stelde de uitnodiging. “De tocht voert langs de mooiste plekjes en gaat gepaard met bijpassende verhalen, zoals die van de twaalfde-eeuwse Gertrudiskerk, het klooster, de Achlumer dakpannenfabriek en de coöperatieve melkfabriek”. Tijdens de wandeling ontdekte het twintigtal belangstellenden dat dit gebouw nog steeds in gebruik is als chocoladefabriek, compleet met hazelnootpasta-automaat.

 

Roelie Anema (bij de boom) vertelt over de terp van Achlum. Foto: Gijs van Hesteren.

 

Donkere kast

Roelie Anema was die middag onze gids. Ze woont zelf in het dorp en wist veel te vertellen vanuit haar eigen herinneringen. Het gezelschap bestond voor een deel uit oudere ex-Achlumers. Voor hen was het een feest van herkenning; niet altijd met leuke herinneringen. Levendig vertelden sommigen over de donkere kast waarin de onderwijzeres van de Christelijke school stoute kinderen opsloot. “Destijds vonden we dat heel gewoon”, zei er een, “en we hebben er gelukkig niets aan overgehouden.”

 

Roelie is een vlotte prater en bij elke plek had ze wel een anekdote. “Achlum had vroeger een nonnenklooster. Een dependance van het klooster Ludinga bij Harlingen. Het waren heus geen lieverdjes, die broeders en zusters. In de veertiende eeuw vond er tussen Achlum en Arum nog een serieuze veldslag plaats. De aanvallers werden met bebloede koppen afgeslagen, terug naar hun klooster in Tzum. Het Achlumer klooster bestaat sinds de beeldenstorm niet meer. Daarom hebben we nu een heel groot kaatsveld, met de dorpsbebouwing in een vierkant eromheen.”

 

Middenin het dorp een onafzienbaar kaatsveld. Foto: Gijs van Hesteren.

 

Vochtige kerk: vals orgel

In de Gertrudiskerk gaf dominee Marco Roepers zelf een toelichting. Hij vertelde over de kerkgeschiedenis, die je van buiten kon aflezen aan de verschillende soorten steen. Tufsteen uit de Eifel voor de alleroudste stukken bemuring, lokaal geproduceerde baksteen voor de nieuwere. Over de kerkklok, die na allerlei omzwervingen eindelijk terug was gekomen op de plek waar hij ooit was beginnen: in de toren. En over het orgel uit 1854. De Leeuwarder orgelbouwer L. van Dam & Zonen wilde pas tot plaatsing overgaan nadat de terp een halve meter was afgegraven. Anders zou de kerk te vochtig zijn. Een vals orgel was immers slecht voor de goede naam.

 

In augustus geeft Roelie Anema weer een rondleiding. Dan zul je ook horen over haar ouderlijk huis, direct naast de terp. Zelf woont zij er allang niet meer. De gemeente had haar vader uitgekocht. Hij boert nu een stukje buiten het dorp. Tegenwoordig is de achttiende-eeuwse kop-hals-rompboerderij opgedeeld in twee woningen.

 

Kunst & Cultuur Politiek & Maatschappij Regio Columns & Opinie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Sjoerd en Rutger Zwart, Otto Bruinsma en Age Zijlstra bij de zeven snelste duiven van Afdeling Friesland van 12889 duiven

07-08-2023

HARLINGEN - Op zaterdag 5 augustus was er een vlucht van Jonge Duiven vanuit Heusden-Zolder 237 Km.

Duif Gebroeders Kwast & Zoon is buien te snel af

07-08-2023

HARLINGEN - Op zaterdag 5 augustus 2023 vlogen de jonge duiven van de Afdeling Friesland uit het Belgische Heusden-Zolder.

Veelvoorkomende fouten en valkuilen bij droogtrainen en hoe ze te vermijden!

07-08-2023

Droogtrainen is een populaire fitness methode die gericht is op het verlagen van lichaamsvet en het tonen van spierdefinitie.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken CZVideoful CZVideoful Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen
Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis CZVideoful CZVideoful Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Connexa Connexa Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats TeamFRL TeamFRL Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot CZVideoful CZVideoful Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Connexa Connexa Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen CZVideoful CZVideoful Karsten Wonen Karsten Wonen Connexa Connexa Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires TeamFRL TeamFRL Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events
BENG Evenementen BENG Evenementen CZVideoful CZVideoful Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Connexa Connexa Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje