Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Bubble Barrier Harlingen vangt plasticvervuiling voordat het terecht komt in de Waddenzee

18-04-2024

HARLINGEN - Vandaag, op UNESCO Werelderfgoeddag, wordt in Harlingen een innovatieve oplossing onthuld om de Waddenzee te beschermen tegen plastic.

De Bubble Barrier Harlingen is de eerste Bubble Barrier die plasticvervuiling tegenhoudt in dit beschermde Werelderfgoedgebied en daarmee helpt de Wadden- en Noordzee schoon te houden.

 

Inwoners en overheden komen samen

Plasticvervuiling is een groeiend wereldwijd probleem, dat een ernstige bedreiging vormt voor ecosystemen en het leven in zee. De Waddenzee is één van de laatst overgebleven grootschalige intergetijden-ecosystemen waar natuurlijke processen grotendeels ongestoord blijven. In het gebied leven talloze plant- en diersoorten, waaronder talloze Rode Lijst soorten als de grutto, strandplevier en bruinvis. Deze dieren lopen gezondheidsrisico’s door in plastic verstrikt te raken, of door zich erin te verslikken en verstikken.

 

Harlingen, de enige zeehaven van Friesland en de toegangspoort tot de Waddenzee, speelt een centrale rol in de bescherming van dit zeldzame UNESCO Werelderfgoed. Henk Prins, een betrokken inwoner van Harlingen, is al jaren bezig met het schoonmaken van de Harlinger oevers en vestigde daarmee de aandacht op de urgentie van het probleem. De

gemeente Harlingen erkent de ernst van de situatie en startte in samenwerking met Provincie Fryslân en Rijkswaterstaat, gesponsord door het Waddenfonds, het initiatief om een Bubble Barrier in Harlingen te plaatsen.

 

Gerben Huisman, directeur van het Waddenfonds zegt: "Vandaag zijn we met de opening van Bubble Barrier Harlingen weer een stap dichterbij ons doel gekomen om te investeren in de juiste initiatieven die doelgericht bijdragen aan de bescherming van het Waddenzeemilieu."

 

Hendrik Sijtsma, wethouder van Harlingen voegt toe: "Samen optrekken om ons milieu te beschermen en te werken aan een schone en gezonde leefomgeving is één van onze hoofdprioriteiten als stad. Zo zijn er zo’n 30 inwoners die wekelijks op pad gaan om zwerfafval in de buurt op te ruimen. Ik ben dankbaar voor de inzet van onze inwoners en de steun van onze partners die de Bubble Barrier mogelijk hebben gemaakt."

 

Een slimme oplossing voor plasticvervuiling

De Bubble Barrier, ontwikkeld door The Great Bubble Barrier, vangt plastic vervuiling in waterwegen af met luchtbellen. Francis Zoet, medeoprichter en operationeel directeur legt uit: "Het systeem werkt dag en nacht zonder de reguliere activiteiten van de waterweg te belemmeren, waardoor het een langdurige en effectieve oplossing is om plasticvervuiling dicht bij de bron te bestrijden." Uitgebreide tests tonen aan dat het Bubble Barrier systeem deeltjes opvangt vanaf 1 millimeter en 86% van het drijvende testmateriaal onderschept.

 

De eerste Bubble Barrier is in 2019 geïnstalleerd in Amsterdam, gevolgd door Katwijk in 2022 en Vila do Conde, Portugal in 2023. De Bubble Barrier in Harlingen wordt de derde Bubble Barrier in Nederland en de vierde in Europa. Het systeem wordt strategisch geplaatst in het Van Harinxmakanaal om zoveel mogelijk plasticvervuiling op te vangen voor het de Waddenzee kan bereiken.

 

Gedeputeerde Matthijs de Vries van de Provincie Fryslân: "Als provincie grenzend aan de Waddenzee weten we hoe belangrijk een gezonde diverse leefomgeving voor de planten en dieren in de Waddenzee is. Bubble Barrier Harlingen draagt op een innovatieve manier daaraan bij door plastic op, maar ook onder het wateroppervlak weg te vangen. Zo blijft het Waddengebied schoner en daar profiteren onder andere vogels en vissen van."

 

Hoe werkt het? 

Een Bubble Barrier bestaat uit een bellenscherm, een opvangsysteem en een luchttoevoer. Het bellenscherm wordt gecreëerd door lucht door een geperforeerde buis te pompen die op de bodem van het kanaal ligt. Dit genereert een opwaartse stroming die plastic naar het oppervlak leidt. Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, duwt de natuurlijke stroming van het kanaal het plastic afval naar de zijkant en in het opvangsysteem. Het opvangsysteem kan gemakkelijk door de gemeente worden geleegd.

 

Blik op de toekomst

Bubble Barrier Harlingen wordt onthuld op 23 mei 2024 tijdens het officiële lanceringsevenement. De komende tijd voert de Wageningen University & Research (WUR) een monitoringsonderzoek uit naar het gevangen plastic door en zal ATKB onderzoek doen naar de vismigratie rondom de Bubble Barrier. "We zijn blij dat de Bubble Barrier in Harlingen er is en een positieve bijdrage kan leveren. Nu het systeem operationeel is hopen we tegelijkertijd ook inzicht te krijgen in en kennis op te bouwen over de effecten van dit systeem op de vismigratie" aldus Floris van Bentum, projectleider Plasticvrije Wadden bij Rijkswaterstaat.

 

Nu het project echt van start is kijken alle projectpartners uit naar de blijvende impact die de Bubble Barrier Harlingen zal maken in het afvangen van plasticvervuiling en het schoonhouden van het Van Harinxmakanaal, de Waddenzee en onze oceanen.

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Voorbeschouwing: GAVC – Zeerobben

18-04-2024

HARLINGEN - Voor GAVC zal hoogst waarschijnlijk een periodetitel het hoogst haalbare zijn.

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep Zilt

18-04-2024

HARLINGEN - Zaterdag 20 April is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep Zilt een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Fc Harlingen nieuws week 16 - 2024

18-04-2024

HARLINGEN - Al het nieuws van fc Harlingen op 1 pagina.

Reacties

Visie-Events Visie-Events Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis BENG Evenementen BENG Evenementen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur CZVideoful CZVideoful Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Firma Sijtsma Firma Sijtsma Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Connexa Connexa Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats TeamFRL TeamFRL Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie-Events Visie-Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Connexa Connexa Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Firma Sijtsma Firma Sijtsma Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Connexa Connexa Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen CZVideoful CZVideoful Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie-Events Visie-Events BENG Evenementen BENG Evenementen Milûk Milûk Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Milûk Milûk Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie-Events Visie-Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Milûk Milûk Connexa Connexa Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Firma Sijtsma Firma Sijtsma Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen