Als geboren en getogen Harlinger – een echte "ouwe seun" – voelt hij zich sterk verbonden met de stad en haar inwoners. Met een achtergrond in de zeevaart, de dagbladwereld en als zelfstandig bedrijfsadviseur, brengt hij een brede ervaring mee naar de gemeentepolitiek.
"Gemeentepolitiek staat het dichtst bij de inwoners. Hier kunnen we écht iets betekenen," zegt De Graaf. Hij maakt zich hard voor sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen voor iedereen. In deze eerste maanden heeft hij ervaren hoe samenwerking tussen verschillende partijen kan leiden tot verandering. "We zijn met 17 raadsleden en 9 partijen, maar uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: het beste voor Harlingen en haar inwoners."
Benieuwd naar zijn visie, ervaringen en oproep aan jongere generaties om zich in te zetten voor de lokale politiek? Lees verder!
Over mij
Mijn naam is Willem de Graaf, een echte ouwe seun, geboren in 1950. Ik ben gepensioneerd, vader van twee dochters en een zoon, schoonvader en trotse opa van acht kleinkinderen.
Na de zeevaartschool heb ik ruim elf jaar gevaren als scheepswerktuigkundige en in de tussentijd de vereiste diploma’s behaald. Na deze mooie periode heb ik 23 jaar in de dagbladwereld gewerkt, zowel als hoofd van het grafisch bedrijf als projectleider bij drie nieuwbouwprojecten.
In 2003 ben ik begonnen aan de studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en in 2005 afgestudeerd op verandermanagement. Van 2005 tot 2018 was ik werkzaam als zelfstandig bedrijfsadviseur. Daarnaast heb ik van 2003 tot 2014 als vrijwilliger buurtbemiddeling ondersteund in Hellevoetsluis en Rotterdam, een waardevolle ervaring. En nu ben ik dus politiek actief als raadslid.
Waarom ben ik politiek actief?
Ik heb mij aangesloten bij de PvdA Harlingen omdat de beginselen van de partij bij mij passen. Eerst als voorzitter van de PvdA Harlingen en nu als raadslid. Gemeentepolitiek is iets heel anders dan landelijke of provinciale politiek; hier kan ik echt iets betekenen voor Harlingen en haar inwoners. Ik begrijp dat wij als partij op de landelijke politiek worden aangesproken en zal de laatste zijn die beweert dat wij alles goed doen. Maar onze taak ligt hier: ervoor zorgen dat we het gemeentelijk goed regelen. Harlingen kent sociale achterstanden en velen hebben gemeentelijke hulp nodig. Daar zetten wij ons voor in, zodat iedereen gelijke kansen heeft en mee kan doen. Door ontwikkelingen in de landelijke politiek ligt er steeds meer verantwoordelijkheid bij gemeenten. De gemeente waarin je woont, maakt tegenwoordig een groot verschil. Harlingen heeft altijd een sterk gevoel gehad voor sociale rechtvaardigheid en dat wil ik graag behouden. Hier kan de PvdA haar waarden laten zien: “Er zijn voor hen die ons het hardst nodig hebben.”
Wat maakt het werk in de gemeenteraad boeiend?
Wat maakt het raadswerk boeiend? In de eerste plaats de samenwerking tussen verschillende partijen en overtuigingen. Wij zijn met 17 raadsleden, verdeeld over 9 partijen. Een diverse samenstelling, maar we hebben allemaal de inzet om het beste te doen voor onze stad, dorpen en inwoners. Verschil van mening kan leiden tot verandering – verandering in wat er gedaan kan of moet worden. Het dwingt je om bij de inhoud te blijven en inzicht te krijgen in de complexiteit van besluitvorming. Het is soms lastig om je aan de afgesproken spelregels te houden, vooral bij voorstellen die tot discussie leiden. Maar het raadswerk biedt ook mogelijkheden om zelf punten in te brengen via moties. We werken met 17 verschillende persoonlijkheden die samen het beste willen bereiken voor Harlingen. Dat maakt het boeiend en uitdagend.
Contact met de inwoners
Ik hoor regelmatig de meningen van inwoners, zoals de mannen van de Waddenpromenade, die mij – gevraagd of ongevraagd – feedback geven of vragen stellen. Zulke contacten waardeer ik enorm, vooral vanwege de humor die er vaak bij komt kijken. Ik zit nog maar kort in de raad, dus intensief contact met inwoners is er nog niet, maar dat mag wat mij betreft altijd. Hoe meer input we krijgen, hoe beter we onze inwoners kunnen vertegenwoordigen en zorgen dat zij zich gehoord en gezien voelen.
Tips voor toekomstige raadsleden
Blijf vooral jezelf. Realiseer je dat je er niet zit voor eigen eer en glorie, maar om de kiezer te vertegenwoordigen. Blijf bij de inhoud en volg de ontwikkelingen in de wereld. De kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter. Word vooral geen schreeuwer.
Ik hoop dat toekomstige raadsleden hun politieke ambities binnen de bestaande partijen in Harlingen vinden. Nieuwe aanwas is hard nodig. De raad is op dit moment geen goede afspiegeling van onze samenleving. Daarom een oproep aan de 20-, 30- en 40-jarigen: denk erover na of jij iets kunt betekenen voor onze stad. We hebben nieuwe energie nodig. Vers bloed brengt inspiratie en voorkomt dat we vast blijven zitten in onze eigen denkpatronen. Je eigen gelijk is niet HET gelijk. Gemeentepolitiek staat dicht bij de inwoners en is ontzettend waardevol. Steeds meer verantwoordelijkheden liggen bij de gemeente, en juist daardoor kunnen we echt het verschil maken.
De PvdA-fractie ziet jullie graag bij onze openbare fractievergaderingen, iedere maand in het Vierkant. Tijdstippen en data zijn te vinden op de website van de gemeente.