Als je een eigen bedrijf hebt, dan is de kans groot dat je vroeg of laat met de arbeidsinspectie te maken krijgt. Maar je hebt weliswaar veel gehoord over de Nederlandse Arbeidsinspectie, maar het kan goed zijn dat je niet precies weet wat ze doen. Daarom is het interessant om dit artikel te lezen, want we gaan dieper in op de belangrijkste taken.
Toezicht houden
Het grootste deel van de volwassen Nederlandse bevolking verricht wekelijks arbeid en het zal je dan ook niet verbazen dat er veel regeltjes zijn. Deze regels en wetten zijn onder meer opgenomen in de Arbeidsomstandighedenwet, Arbeidsomstandighedenbesluit en de Arbeidsomstandighedenregeling. Als er bijvoorbeeld met zware of scherpe materialen wordt gewerkt, dan moet je goede veiligheidsschoenen, die je bijvoorbeeld bij drworker.nl kunt kopen, voor je werknemers regelen.
Het grootste takenpakket van de Arbeidsinspectie is toezicht houden. Dat wil zeggen: controleren of alle regeltjes en wetjes wel worden nageleefd. In de praktijk ziet het houden van toezicht er heel divers uit. Denk bijvoorbeeld aan een controle als het gaat over het naleven van de arbeidstijden die zijn opgenomen in de Arbeidstijdenwet. Maar bijvoorbeeld ook controleren of werkgevers wel genoeg doen om risico’s op arbeidsongevallen te minimaliseren.
Opsporen en boetes uitschrijven
Natuurlijk zijn er zeer veel ondernemers actief en de Nederlandse arbeidsinspectie kan niet iedereen, bij wijze van spreken, om de maand controleren. Daarom houdt de Arbeidsinspectie zich ook bezig met opsporingen. Op basis van bijvoorbeeld meldingen kan de Inspectie onderzoek doen naar fraude, arbeidsuitbuiting, mensensmokkel.
Als er regels worden overtreden, dan heeft de Arbeidsinspectie ook het recht om boetes uit te schrijven en die zijn lang niet altijd mild. UIteraard hangt de boete af van de ernst van de overtreding en daarom zijn de boetebedragen ingedeeld in verschillende categorieën. Voor een lichte overtreding kun je bijvoorbeeld een boete van €340.00 krijgen. Bij zwaardere overtredingen kan dit bedrag al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s en soms zelfs nog meer.
Ook zijn er verschillende factoren die een boete kunnen verhogen of verlagen. Als een arbeidsongeval bijvoorbeeld leidt tot de dood, dan wordt de boete doorgaans vermenigvuldigd met vijf. Ook bij blijvend letsel wordt de boete vermenigvuldigd of wanneer veel werknemers tegelijkertijd zijn blootgesteld aan gevaren.
Boetes kunnen daarentegen ook gematigd worden wanneer duidelijk is dat er inspanningen zijn verricht om problemen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van adequate instructies.
Conclusie
De belangrijkste taken van de arbeidsinspectie hebben we in dit artikel besproken. Als ondernemer is het belangrijk om aan alle wetten en regeltjes te voldoen, want dan weet je zeker dat je geen problemen krijgt.