Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Verslag Algemene Beschouwingen 2023 | PvdA Harlingen

04-11-2023

HARLINGEN - De Partij van de Arbeid is trots en blij dat we na de verkiezingen als gemeenteraad met z’n allen een raadsbreed Akkoord op hoofdlijnen hebben gesloten en dat we als gemeenteraad de komende jaren over een flinke financiële ruimte beschikken voor nieuw beleid.

Daar komt vanaf januari onze nieuwe vergaderwijze bij, het BOB-model. Als gemeenteraad willen we werken aan een nieuwe politieke en democratische cultuur. Tegelijkertijd weten we dat niet zo ver hiervandaan al ruim anderhalf jaar in Oekraïne een oorlog woedt die vele slachtoffers maakt en mensen doet vluchten op zoek naar een veilige plek. Maar ook het conflict tussen Israël en de Palestijnen laat ons niet onberoerd. Als gemeente sta je buiten de internationale politieke ontwikkelingen, maar het heeft wel effecten op ons dagelijks bestaan. Opvang van vluchtelingen is het meest concrete wat wij in deze situatie kunnen doen.

 

Over de Begroting 2024 willen we als PvdA beginnen met de opmerking dat de leesbaarheid sterk is verbeterd, er is niet alleen minder tekst, maar vooral ook begrijpelijkere tekst. Maar dan de inhoud, want daar gaat het uiteindelijk om, wat zijn de ambities van ons gemeentebestuur? De Begroting staat vol met ambities die wij als PvdA van harte ondersteunen. Eigenlijk teveel om op te noemen. Wij beperken ons daarom tot een paar, zoals het opstellen van een uitvoeringsnota Erfgoed. Het Harlinger erfgoed staat ons na aan het hart, dus wij zijn hier blij mee.

 

Wij zijn tevreden dat het college gaat onderzoeken hoe we sport- en cultuurbeoefening met name bij kinderen en jongeren kunnen stimuleren. Bijvoorbeeld via ‘Sjors Sportief en Sjors Creatief’. Je zou het ook de ‘Opgroeien in Harlingen pas’ kunnen noemen. Om cultuur voor alle inwoners toegankelijk te maken zou een Harlinger cultuurpas volgens ons een goede zaak zijn.

 

Wij constateren tevreden dat na doorberekening van de Septembercirculaire blijkt dat de begrotingen tot en met het jaar 2027 een positief saldo laten zien. Financieel staat de gemeente er dus goed voor, er is de komende jaren volop ruimte voor nieuw beleid. Zo zouden wij graag de mogelijkheden willen verkennen naar een vrijliggend fietspad van Achlum naar Atjetille. Om ook langs de Ludingaweg een voor fietsers veilige situatie te creëren. Wij hebben begrepen dat deze beleidswens op wat we vroeger de B-lijst zouden hebben genoemd is beland. De PvdA wil graag onderzoeken wat aanleg van het fietspad zou gaan kosten. Dan kan de raad een definitieve afweging maken. De motie van CDA, PvdA, HB en D66 om dit onderzoek te regelen is aangenomen.

 

In de Harlinger Courant staat de rubriek ‘Het hemd van het lijf’, regelmatig staat daar dat de gemeente meer aandacht zou moeten schenken aan activiteiten voor de jeugd. Is er te weinig te doen voor de Harlinger jeugd of is het misschien zo dat het aanbod slechts een deel van de jeugd aantrekt? Of ligt het aan de bekendheid met de activiteiten? Kan de verbouw van de locatie van De Diamant een stimulans hierin zijn?

 

In Harlingen wordt momenteel veel gebouwd, zie de uitbreiding van de Maritieme Academie en de nieuwbouw aan de Kimswerderweg. De plannen met het Spaansenterrein worden uitgewerkt, mogelijk dat er in de toekomst ook bij de Pollendam en in het artikel 11 gebied bij Ludinga gebouwd gaat worden. Flinke bouwplannen voor de komende jaren dus. Zodat een ieder die in onze stad betaalbaar wil wonen daar meer kans voor krijgt.

 

De verdere ontwikkeling van het Westerzeedijkgebied en de Willemshaven juicht de PvdA toe. We zijn benieuwd naar de invulling van de plannen. Dat Fries Blauw, met veel aandacht voor Harlinger aardewerk, na een aantal jaren toch van de grond komt doet ons goed, dit is een mooie invulling van één van de loodsen op de Willemshaven.

 

Een lang gekoesterde wens is de realisatie van een openlucht zwembad. Een havenzwembad of investeren in het Harlinger strand lijken financieel dan wel technisch niet mogelijk. Daarom lijkt het de PvdA goed om binnendijks te gaan kijken wat er mogelijk is. Zodat we als raad hierover een definitieve afweging kunnen maken. Daarom heeft de PvdA samen met CDA en VVD een motie ingediend om te onderzoeken of binnendijks een goede plek te vinden is. Een zwemplek met misschien een strandje en plek voor kleine evenementen. De motie is aangenomen.

 

Ook komend jaar trekken we extra geld uit om het ambtelijk apparaat te versterken, noodzakelijk om tot een betere dienstverlening te komen en om alle ambities te kunnen realiseren. Ook gaan we meer mensen in vaste dienst nemen in plaats van gebruik te maken van dure externe inhuur. De PvdA juicht dat toe, maar verwacht dat we gezien de forse investeringen hierin ook resultaten te zien.

 

Dit alles is slechts een kleine greep uit de plannen voor komend jaar. We zijn een kleine gemeente, maar dat zou je niet zeggen gezien alle ambities! Alles overziend kan er door ons maar één conclusie getrokken worden: de Partij van de Arbeid steunt van harte de voorgestelde Begroting 2024. Wij wensen het college en onze ambtenaren met de uitvoering veel succes toe.

 

Samen verder met Harlingen!

PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Welmoed Konst, Jacqueline Huizenga en Greet Stoker.

Gemeente Politiek & Maatschappij

Terug naar Nieuws

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie-Events Visie-Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Haarmode Cats Haarmode Cats Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor CZVideoful CZVideoful Connexa Connexa Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken
Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie-Events Visie-Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Milûk Milûk Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Connexa Connexa Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats
Hubo-Faber Hubo-Faber Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Milûk Milûk Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Connexa Connexa Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Visie-Events Visie-Events Karsten Wonen Karsten Wonen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
CZVideoful CZVideoful Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen BENG Evenementen BENG Evenementen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Connexa Connexa Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie-Events Visie-Events CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Milûk Milûk Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Connexa Connexa Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad