Het indrukwekkende lied gaat over alle gevaren die de redders van de KNRM trotseren om ons allemaal hier in Nederland veilig te houden, op en rondom het water. De productie van de pakkende song werd verzorgd door Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. In de music video speelt de 200 jaar oude KNRM een hoofdrol.
“Niets is mooier dan een song te schrijven over mensen die in stilte hun handen uit de mouwen steken.” - Stef Bos
“Wat een supergrote eer. Als je als artiest gevraagd wordt om een nummer te maken als eerbetoon voor al die redders, die met gevaar voor eigen leven de zee op gaan.” - Fleur Raateland
De reddingstations van de KNRM hebben een sterke regionale en lokale binding. Om deze reden maken Stef Bos en Fleur een tour langs alle regio’s waar de KNRM actief is. Op deze manier willen ze niet alleen laten zien dat het nummer voor de hele KNRM en haar bemanning geschreven is maar ook de pers in de gelegenheid te stellen interviews, foto’s en video’s te maken met Stef Bos, Fleur en de lokale KNRM’ers rondom de lancering van de KNRM 200 Jaar anthem.
-
Zaterdag 13 januari zijn Stef en Fleur bij KNRM reddingstation Harlingen.
KNRM 200 jaar
Dit jaar bestaat de oudste vrijwilligersorganisatie van Nederland, de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) 200 jaar. Tot 1824 bestond er geen reddingsorganisatie langs de Nederlandse kust. Een noodlottige scheepsramp in 1824 veranderde alles: bij een reddingsactie komen 6 kustbewoners van Huisduinen (Noord-Holland) om. Het is de aanleiding om een zelfstandige reddingsorganisatie op te richten. Met steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor wat nu nog steeds het succes bepaalt van de KNRM: vrijwillige bemanningen, kosteloze hulp, zonder overheidssteun en maximaal gericht op de veiligheid aan boord van de reddingboten, al 200 jaar lang.
Er is veel veranderd sinds 1824: van roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van reddingvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Sinds de oprichting zijn er meer dan 30.000 vrijwilligers betrokken geweest en heeft de KNRM heeft inmiddels 45 reddingstations langs de kust. Op dit moment worden de 75 reddingboten bemand door 1.500 vrijwilligers. De KNRM komt jaarlijks meer dan 2.000 keer in actie voor noodmeldingen waarbij gemiddeld ruim 3.000 mensen worden geholpen of gered.
Bewust onafhankelijk
Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM'ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen. Dat is niet vanzelfsprekend, de KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder overheidssteun en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften. Daarmee is de KNRM onafhankelijk en kunnen de vrijwilligers altijd hun reddingswerk uitvoeren.