Dit gebeurde tijdens de spannende finale van het NK Koken op HORECAVA, waar vijf toprestaurants streden om de winst: Restaurant de Tramhalte, Marco Culinair, Restaurant ’t Havenmantsje, Landgoed het Roode Koper en Restaurant Basliek*.
Een spannende finale
De deelnemers mochten hun amuse vooraf meenemen, maar het 4-gangenmenu moesten ze bereiden vanuit een uitgebreide blackbox, samengesteld door HANOS. In de box bevonden zich ingrediënten zoals kingfish, vongole, groenten, fruit, lever en haas van kalf en Dry Aged Biet van Beetz. Deze ingrediënten vormden de basis voor de creativiteit van de deelnemers, die stuk voor stuk lieten zien hoe goed ze getraind hadden.
De jury lovend over het niveau
De jury, bestaande uit culinair zwaargewichten zoals Lars van Galen (’t Lansink* SVH Meester en oud-winnaar), Marleen Brouwer (Noor* en oud-winnaar), Jurgen van der Zalm (Vinkeles **) en Michèl Lambermon (SVH Meester en oud-winnaar), was vol lof over het hoge niveau van de deelnemers. De jury waardeerde vooral de creativiteit en samenwerking in de teams, hoewel ze aanmoedigden om de bereiding van het kalfsvlees nog uitdagender te maken.
Constant koken op het perfecte niveau
Team ’t Havenmantsje, met Ruben van Zanten en Pascal Poldervaart, viel op door hun constante prestatie. De gerechten waren zowel visueel als qua smaak perfect in balans, iets wat zeldzaam is in kookwedstrijden. “Het winnen van een wedstrijd als deze valt of staat met goed samen trainen en voorbereiden en Ruben en Pascal hadden dat duidelijk gedaan,” aldus Waldrik Kremer en Bert van Manen, de keukenchefs van het restaurant.
Prachtige prijzen voor de winnaars
Als winnaars kregen Ruben en Pascal niet alleen de HANOS Gouden Koksmuts, maar ook een prachtige stoomoven van Rational, een Big Green Egg Large met accessoires van Big Green Egg, een cheque voor een masterclass kalfsvlees van de VanDrie Group, Nederlandse vanille van Koppert Cress, een messenset van Dick en de 'Best of Dobla' van Dobla. Daarnaast werd het Gastronomisch Gilde hen ook beloond met een cheque van €500.
Een familietraditie in Harlingen
Het is bijzonder om te vermelden dat Marco Poldervaart, de vader van Pascal, de HANOS Gouden Koksmuts in 2007 ook al in de wacht sleepte. Nu is de prijs opnieuw naar Harlingen gekomen en wel in de handen van het getalenteerde duo van ’t Havenmantsje!