Volgens advocaat Henri Sarolea, die namens actiegroep Afvaloven Nee en een aantal individuele inwoners optreedt, heeft de REC jarenlang onjuiste informatie verstrekt over de hoeveelheid rookgassen die per uur via de schoorsteen worden uitgestoten.
De kwestie draait om een zogeheten debietfunctie - een rekenmethode die wordt gebruikt om het gemeten debiet (de hoeveelheid uitgestoten rookgas per uur) te corrigeren. Lange tijd werd deze hoeveelheid kunstmatig naar beneden bijgesteld door een rekenformule die inmiddels als foutief wordt beschouwd.
In 2010 werd bij het aanvragen van de vergunning uitgegaan van een maximale uitstoot van 177.000 kubieke meter rookgas per uur. Uit latere metingen bleek echter dat dit in werkelijkheid ruim 50.000 kuub per uur meer was. In plaats van de uitstoot terug te brengen of een aangepaste vergunning aan te vragen, werd een nieuwe debietfunctie toegepast waarmee het gemeten volume omlaag werd gerekend.
Deze debietfunctie werd in 2023 door meetbedrijf ELM BV als wetenschappelijk onderbouwd gepresenteerd. Maar na kritische vragen van Afvaloven Nee moest ELM toegeven dat er fouten in hun rapport zaten. Toch bleef het bedrijf lange tijd volhouden dat de gebruikte correctieformule juist was.
Pas maanden later en opvallend genoeg ná een rechtszitting op 19 november 2024 - bleek uit een intern rapport van ELM dat de gebruikte formule inderdaad niet klopte. Waar eerder een vermenigvuldigingsfactor van 0,91 werd gehanteerd, bleek de juiste factor 1,15 te zijn - een wezenlijk verschil dat resulteert in een flink hogere berekende uitstoot.
Intussen zijn op de website van Omrin recent, zonder enige toelichting, duizenden meetgegevens over 2023 aangepast. Het jaargemiddelde debiet is verhoogd van 211.061 naar 247.810 kubieke meter per uur - aanzienlijk hoger dan eerder werd gecommuniceerd en beter in lijn met de werkelijkheid.
Sarolea noemt het voorbeeld "een ernstig geval van misleidende pseudo-transparantie". Hij vergelijkt de werkwijze met de bekende milieufraude door autofabrikant Volkswagen, waarbij uitstootgegevens werden gemanipuleerd.
Daarnaast bestaan er volgens hem nog andere zorgen rond de REC, zoals het ontbreken van transparantie over de temperatuur in de naverbranding en het stiekem aanbrengen van een omstreden bypass, ondanks eerdere toezeggingen aan milieuorganisaties dat dit niet zou gebeuren.
Bron: Informatie van Henri Sarolea, advocaat van Afvaloven Nee en individuele procespartijen.