PvdA en GrienLinks maken zich echter ernstige zorgen over de effecten die deze winning kan hebben op de natuur, maar ook op de stabiliteit van de zeedijk. Tijdens de Provinciale Staten komende woensdag zullen de fracties PvdA, GrienLinks en SP hier vragen over stellen aan Gedeputeerde Staten.
De Waddenzee is Unesco-werelderfgoed
Eerder liet de Waddenvereniging in een brief al weten dat het milieueffectrapport-oordeel voor deze tweede boorput niet deugt en dat de effecten voor milieu en natuur niet zijn meegenomen in het oordeel. Dit terwijl zoutwinning ernstige gevolgen kan hebben voor de ecologie van de Waddenzee. Jochem Knol, Statenlid voor GrienLinks: ‘De Waddenzee is Unesco-werelderfgoed en de ecologie staat door het hap-snapbeleid van de regering onder druk. Dit is de zoveelste aantasting van het Wad.’ Statenlid Daan Olivier (PvdA) vult aan: ‘De veiligheid van de bewoners van Fryslân gaat wat ons betreft voor op het winnen van zout. Na een paar jaar zijn de winners weg, maar blijven de burgers en lokale overheden met de schade zitten.’ PvdA, GrienLinks en SP zijn van mening dat eerst de effecten goed onderzocht moeten worden, alvorens de winning zou kunnen beginnen. En daar zullen de partijen Gedeputeerde Staten ook kritisch op bevragen.
Zeedijk onderbelicht
Tot nu toe erg onderbelicht in het zoutwinningsdossiers is de zeedijk. Door de zoutwinning is de zeedijk al meer dan tien centimeter gezakt en deze schade wordt afgekocht door de zoutwinner. ‘Maar dat de zeedijk überhaupt zakt is op zichzelf al onwenselijk. Daar komt bij dat er bij zoutwinning altijd de kans is op aardbevingen. Een aardbeving zo dichtbij de zeedijk, terwijl er ook nog twee breuklijnen dichtbij lopen, is zeer onwenselijk. Wij vragen ons af of de veiligheid van Friesland wel gegarandeerd kan worden met de zoutwinning zo dichtbij onze belangrijkste beschermlaag: de zeedijk.’ Daarbij is Olivier van mening dat de mensen uit Wijnaldum en omstreken al genoeg op de proef zijn gesteld. ‘De mensen daar hebben al te maken gehad met enorme verzakkingen en schade, lopen nu vervolgens vast in een bureaucratische rompslomp en ondertussen wordt er dichtbij hun zeedijk een nieuwe boorput geopend.’
Aandringen op actie
De fracties zullen hier daarom ook vragen over stellen en er bij Gedeputeerde Staten op aandringen om actie te ondernemen. Het zou namelijk onverantwoord zijn als de wijze waarop de effecten van de zoutwinning onderzocht en gemonitord worden niet volledig is en Friesland daardoor in de toekomst voor grote onvoorziene problemen komt te staan.