Twee keer emigreerden oud-Harlingers Jessica van Esch en Edwin de Groot van onze havenstad naar Ierland. Na de tweede keer hebben ze er hun bestaan opgebouwd en hun geluk gevonden. Dit levensgeluk wordt echter bedreigd door de slepende en slopende ziekte Multiple Sclerose (MS) waar Jessica aan lijdt. Actie is nu nodig en daarbij vragen ze iedereen om hulp, ook hun oud stadsgenoten.
Zo'n 22 jaar geleden is tijdens een vakantie in Ierland de liefde voor het ruige landschap ontstaan bij Jessica van Esch en Edwin de Groot. Edwin is geboren in Harlingen en Jessica verhuisde als meisje in 1994 van Breda naar de havenstad. Beide brachten ze er hun jeugd en het eerste deel van hun volwassen leven door, maar het avontuur riep. Dat avontuur vonden ze tijdens een trektocht waarbij ze met een gehuurde huifkar en paard door het Ierse Dingle Schiereiland trokken. Na nog eens een vakantie om het echt zeker te weten, vertrok het stel naar Ierland. Voorgoed dachten zij, maar na 2 jaar werd het gemis van vrienden en familie toch te groot.
Ze keerden terug, maar vonden in Harlingen niet terug wat ze in Ierland zo misten. Oude vrienden woonden inmiddels elders in het land en langzaamaan werd het gemis van het ruige landschap aan de heuvelachtige Ierse kust bij hun woonplaats Annascaul groter en groter. Toen hun voormalige huisje in het zuidwesten van Ierland nog beschikbaar bleek, was de keus snel gemaakt.
Opnieuw zette het stel hun huisraad op Marktplaats, vertrok en bouwde een bestaan op in Ierland. Jessica en Edwin trouwden en kregen hun zoon Peter, die nu 7 jaar oud is. Het stel heeft definitief hun plek gevonden in de Ierse gemeenschap. Peter gaat er naar school, maakt vrienden en spreekt drie talen, Nederlands, Engels en Iers. Jessica en Edwin zijn inmiddels eigenaar van de printshop in Dingle, waar zij daarvoor jaren als medewerkers werkten.
Multiple Sclerose
Helaas is het leven in Ierland niet alleen rozengeur en maneschijn. Zo'n 15 jaar geleden ontwikkelde Jessica vage klachten die na vele onderzoeken tot een onomkeerbare en levens veranderende diagnose leidden: Multiple Sclerose. Ondanks medicatie en het volgen van het op MS gerichte leefstijlprogramma van professor George Jelinek (Overcoming MS), gaat Jessica's gezondheid de laatste jaren achteruit. Rennen lukt al jaren niet meer en lopen moet steeds vaker met een wandelstok. Ook symptomen als vermoeidheid en spastische spieren nemen toe.
Om te kunnen blijven genieten van het Ierse landschap en als moeder activiteiten met zoon Peter te kunnen blijven ondernemen, moet er nu wat gebeuren. Na lange overweging, wil Jessica stamceltherapie ondergaan om de achteruitgang door de zenuwziekte te stoppen. Jessica vertelt over deze ingrijpende behandeling: ‘In Mexico is een kliniek die met behulp van stamcellen en een zware dosis chemotherapie je immuunsysteem kan ‘re-booten’. Deze stamceltherapie of HSCT is de laatste jaren regelmatig in het nieuws. Het idee is dat je hele immuunsysteem platgelegd wordt en zich daarna weer opnieuw opbouwt. Als het goed is, valt je immuunsysteem na deze behandeling je zenuwstelsel niet meer aan. Dat is simpel gezegd wat MS doet.
De kliniek in Mexico heeft de meeste ervaring met deze behandeling en is een van de twee klinieken wereldwijd die privé beschikbaar zijn. De andere is in Moskou. De resultaten van de behandeling zijn veelbelovend. Bij tachtig procent stopt de progressie. Bij veertig procent van de deelnemers levert de behandeling zelfs een verbetering op van de huidige klachten. Om te voorkomen dat ik in een rolstoel eindig, wil ik de ziekte nu een halt toe roepen.’
Kostbare behandeling
Deze stamcelbehandeling voor MS-patiënten is in Ierland niet beschikbaar. In Europa en Nederland alleen onder strikte voorwaarden, zoals bijvoorbeeld niet langer dan tien jaar aan de ziekte MS lijden. Helaas val Jessica alleen daarmee al buiten de boot en is zij voor de behandeling aangewezen op de kliniek in Mexico. ‘De andere optie Moskou lijkt ons nu niet zo'n goed idee.’
De behandeling duurt vier weken en is erg kostbaar. Het stel heeft € 60.000 nodig voor de behandeling, reiskosten en bijkomende medische kosten. ‘Het is een heleboel geld, wat we eigenlijk niet kunnen betalen. Maar we kunnen het ons ook niet veroorloven om het niet te doen. Wat we ook proberen, mijn MS zal langzaamaan steeds erger worden zonder deze ingreep. Daar wil ik me niet bij neerleggen. Ik ben naast MS-patiënt zoveel meer; moeder, echtgenote van mijn lieve man. Ik ben een dochter, een zus, een tante, een vriendin, een harde werker en een behulpzaam persoon met hoop en dromen voor de toekomst. Die persoon wil ik blijven, maar dat lukt niet zonder hulp. We hebben inmiddels een derde van het totaalbedrag bereikt en zijn iedereen erg dankbaar voor hun donatie.’
Wie wil, kan een donatie doen via de crowdfunding pagina: www.idonate.ie/crowdfunder/Jessicashope. Alle beetjes helpen, ook de kleine beetjes.