Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Ongerustheid over voormalig pand Piet Paulusma

25-01-2024

HARLINGEN - Gemeente Harlingen gaat onzorgvuldig om met eigen monumenten.

Door: Vereniging Oud Harlingen.

 

Op een van de meest iconische plekken in Harlingen staat het prachtige gemeentelijk monument van wijlen Piet Paulusma. Met de 3 bruggetjes aan de voorzijde is het één van de meest gefotografeerde plekken van Harlingen. Dat dreigt nu in zijn authenticiteit te worden aangetast, omdat de gemeente Harlingen niets doet om dit belangrijke stadsbeeld te beschermen.

 

Het gaat hier om de voormalige burgemeesterswoning van Hora Adema, gebouwd in 1858 maar tegenwoordig vooral bekend als het pand van Piet Paulusma op het Franekereind 42. Prachtig gelegen aan de Zuidoostersingel, waar zowel de Elfsteden route langs gaat als vele varende toeristen en wat een belangrijk ingang van de stad is.

 

Bezorgd

Toen het bestuur van de Vereniging Oud Harlingen in de Harlinger Courant de publicatie zag dat de gemeente Harlingen op 18 oktober 2022 een vergunning had verleend voor het bouwen van een garage bij het pand Franekereind 42, een gemeentelijk monument, was men bezorgd.

 

De bijna 70-jarige Vereniging heeft onder meer als doel het Harlinger erfgoed, waaronder die vele monumenten in Harlingen, te behouden. Ondersteund door meer dan 1500 leden voelt zij zich verantwoordelijk om deze monumenten zo goed mogelijk te beschermen.

 

Verbijstering

Toen de Vereniging de vergunningstukken had opgevraagd en de daarbij behorende tekeningen zag sloeg de bezorgdheid om in verbijstering. De garage is gepland op de plek op de open plek, tussen de voormalige burgemeesterswoning aan het Franekereind en de woningen op de Oude Turfkade. Hiervoor moet een karakteristieke tuinmuur verdwijnen. Het vrijstaande karakter verdwijnt daardoor en het pand wordt één geheel met de naastliggende woningen. De Vereniging Oud Harlingen heeft daarop besloten om bezwaar te maken tegen deze vergunning. Het bestuur heeft hiervoor begeleiding gekregen van een advocaat en heeft contact gezocht met een onafhankelijk organisatie die zich onder andere bezighoudt met het behoud van cultureel erfgoed, Libau.

 

De conclusie van Libau

De commissie is van mening dat het ontwerp niet voldoet aan de normen, welke ten aanzien van monumentenzorg en welstand worden gesteld. Met de bouw van deze garage zou een onevenredige aantasting plaatsvinden van het straat- en bebouwingsbeeld, de cultuurhistorische en ruimtelijke waarden van het beschermde stadsgezicht. Daarnaast worden de waarden van het gemeentelijke monument aangetast en is het plan op meerdere punten strijdig met de door de gemeenteraad vastgestelde welstandscriteria.”

 

De gemeente Harlingen heeft in mei 2023, enkele dagen voordat de hoorzitting van dit bezwaar zou plaatsvinden, een gewijzigde vergunning afgegeven zodat het voor de Vereniging Oud Harlingen onmogelijk was deze hoorzitting te laten doorgaan.

 

Ook deze gewijzigde vergunning hebben zij laten toetsen door Libau. Deze overweegt in haar advies onder meer: “In de adviezen van beide commissies en het schrijven van Hûs en Hiem ziet de commissie een verschil van inzicht in wat de typologie van het te bouwen object is. Waarbij Hûs en Hiem spreekt van een tuinmuur waar een garage achter wordt gebouwd ziet de commissie dit als de bouw van een garage. Dit zorgt ook voor een andere toetsing aan de gemeentelijke welstandsnota.”.

 

Op 26 juni heeft de hoorzitting alsnog plaatsgevonden. De Vereniging Oud Harlingen heeft daar via zijn advocaat Mr. Jewan de Goede, onder meer met hetgeen Libau heeft aangedragen, een toelichting op de bezwaren gegeven.

 

Twijfels

Het college heeft nadien via de pers laten weten dat ‘het is getest aan de welstandregels en die regels hebben we met elkaar afgesproken’ (Harlinger Courant 8 december 2023)’. Vereniging Oud Harlingen, ondersteunt door Libau en de bezwaarcommissie van de gemeente Harlingen zelf, twijfelt daar echter ernstig aan.

 

Pas 4 maanden na de hoorzitting nam het college van de gemeente Harlingen het besluit om de vergunning toch in stand te houden. Dit besluit is pas op 27 november aan de advocaat van de Vereniging Oud Harlingen gezonden. De termijn om in beroep te gaan beloopt 6 weken en die werd ook nog in de praktijk belemmerd door de periode tussen kerst en oud en nieuw.

 

De Gemeenteraad van de gemeente Harlingen heeft in haar eigen Welstandsnota gesteld dat eenieder die bouw of wijzigingen aan wil brengen verplicht is om archeologisch bodemonderzoek te doen. De reden hiervoor is dat bij nieuw- of verbouw dit het enige moment is om dit te laten plaatsvinden.

 

Helaas is gebleken dat het college deze nota tegenspreekt t.a.v. het verplichte archeologisch onderzoek wat nu niet hoeft plaats te vinden, terwijl deze plek een belangrijk onderdeel van het oude centrum is. Het College negeert dus de Welstandsnota, haar eigen bezwaarcommissie en de onafhankelijke commissie Libau.

Er is daarom een beroep ingesteld bij de rechtbank Noord-Nederland.

 

Het is nu aan de rechter om over de verleende vergunning en de procedure te oordelen. Wat ook het toekomstige oordeel van de rechter zal zijn, de vraag resteert of Harlingen met zijn ruim 600 rijksmonumenten, 140 gemeentelijke monumenten en 400 beeldbepalende panden met deze gemeente voldoende bescherming geniet.

 

 

Algemeen Gemeente

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Harlinger IJsvereniging zoekt bestuurslid

25-01-2024

HARLINGEN - De afgelopen vorstperiode was één nachtvorst te kort om na twee jaar weer te kunnen schaatsen op de ijsbaan in Harlingen.

‘Ik Zie Je’- bordje op bankjes moedigt aan om elkaar écht te zien

25-01-2024

HARLINGEN - Eerder deze maand kondigde de gemeente al aan dat Harlingen meedoet met de campagne ‘Ik zie je (1K Z1E J3)’.

KIJKdozenroute wegens groot succes verlengd

25-01-2024

HARLINGEN - De KIJKdozenroute tijdens het Filmfestival Harlingen was een groot succes, daarom is er besloten de route tot eind januari door te laten lopen.

Reacties

Connexa Connexa Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Copini Opticiëns Copini Opticiëns Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie-Events Visie-Events Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Connexa Connexa Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie-Events Visie-Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis BENG Evenementen BENG Evenementen TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
Connexa Connexa Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zensa Moda Zensa Moda CZVideoful CZVideoful Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Visie-Events Visie-Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Visie-Events Visie-Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Connexa Connexa Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen TeamFRL TeamFRL Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Visie-Events Visie-Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad