Geachte inwoners van Harlingen,
Allereerst wil ik u en alle Harlingers, Winamers en Mullumers een gelukkig nieuwjaar wensen. Ik hoop dat het voor ons allen, en voor allen die ons dierbaar zijn, een vrolijk, zonnig en vredig jaar wordt.
Dat woord, vredig, kwam in mij op toen ik een paar weken geleden de kerstkaarten ging schrijven. Het is een woord dat ik nog nooit eerder in een nieuwjaarswens had gebruikt. Kennelijk vond ik het niet nodig. Tot nu. Want terwijl we dit jaar vieren dat we in Nederland 80 jaar in vrijheid en vrede leven, is de schaduw van oorlog sterker aanwezig in ons leven dan het in decennia is geweest. De wereld om ons heen is onrustiger en op een aantal plekken ook ronduit gevaarlijk. Dat vraagt van ons allemaal een grotere oplettendheid: wat gebeurt er in de wereld en wat betekent dat voor ons? Laten we ons hierdoor uit het veld slaan, of zetten we met elkaar de schouders eronder?
Het Sociaal Cultureel Planbureau kwam vorige week met het bericht dat 63% van de Nederlanders wil dat de regering zich minder richt op het buitenland en meer op de problemen in eigen land. Veel Nederlanders willen dus dat de overheid de blik meer naar binnen keert.
Dat wil niet zeggen dat Nederlanders tegen internationale samenwerking zijn. We weten heel goed dat we voor onze economie en veiligheid als klein land afhankelijk zijn van onze samenwerking met andere landen. Dat geldt zeker ook voor Harlingen. We zijn immers een gemeente met een internationaal georiënteerde haven. En daar zijn we trots op. Bij een haveneconomie hoort de blik naar buiten, het ondernemerschap van mensen die de wereld ingaan om nieuwe kansen te verkennen.
Maar toch wil de overgrote meerderheid, en waarschijnlijk ook van de Harlingers, liever dat de regering zich meer op het binnenland richt.
Het is wel begrijpelijk dat mensen zich meer naar binnen richten naarmate de buitenwereld onvriendelijker wordt. Maar daar kan het niet bij blijven. We moeten ons toch tot die buitenwereld verhouden, weten wat daar gaande is en onze eigen koers bepalen.
En dat betekent volgens mij dat we niet alleen, zoals wordt geadviseerd, een overlevingspakket met water en transistorradio moeten aanschaffen, maar ook dat we actief onze samenleving, onze democratie moeten versterken. Want dat is de basis voor onze welvaart en ons welzijn.
Als burgers mogen we er niet van uitgaan dat de overheid wel voor alles zorgt als wij maar één keer per zoveel jaar naar de stembus gaan, of zelfs niet eens die moeite nemen.
Een democratie vraagt betrokkenheid, vraagt van burgers dat ze zich niet alleen inzetten voor hun eigen belang en het belang van hun naasten, maar ook voor het algemeen belang.
Dat geldt voor ons als nationale gemeenschap, maar ook voor iedere lokale gemeenschap.
In onze dorpen en stad zien we dat heel velen zich inzetten voor vrijwilligerswerk en mantelzorg, en dat is fantastisch. Zo dadelijk gaan we weer mensen in het zonnetje zetten die dit al jarenlang onbaatzuchtig doen. Maar we hebben ook mensen nodig die zich inzetten voor het bestuur. Van sport- en muziekverenigingen, van welzijnsorganisaties, maar ook van onze gemeenschap, onze gemeente.
Als onze inwoners graag willen dat het bestuur zich vooral inzet voor de lokale problemen, dan zijn zij, bent u, goed bediend met het gemeentebestuur. Want de gemeenteraad, het college van B&W en de hele gemeentelijke organisatie van Harlingen zetten zich juist daar voor in. Met resultaat: we zien allemaal dat Harlingen mooier en sterker wordt.
Er zijn burgemeesters die hun inwoners oproepen om trotser te zijn op hun gemeente. Dat hoef ik niet te doen: Harlingers, Mullumers en Winamers zijn dat al.
Maar om de kwaliteit van onze gemeenschap te behouden, is het wel nodig dat er ook weer nieuwe mensen gaan meedenken, meepraten, meebesturen. Ik vraag iedere van onze inwoners om na te denken over de vraag of, en zo ja, hoe ze hieraan een bijdrage kunnen leveren. Dat kan bijvoorbeeld door lid te worden van het bestuur van een van onze verenigingen, door je te informeren over het werk van de gemeenteraad en daarover mee te praten. Bijvoorbeeld online, via ons participatieplatform samen.harlingen.nl, of in persoon, door mee te praten in een politieke partij of je kandidaat te stellen bij de gemeenteraad. Voor geïnteresseerden biedt de gemeente ook dit jaar weer de nodige cursussen aan.
Als inwoners van een kleine gemeente aan de Waddenkust hebben we maar weinig invloed op internationale ontwikkelingen. Maar we zijn er wel onderdeel van en kunnen, als sterke gemeenschap en krachtige lokale democratie, wel op onze eigen manier bijdragen aan welzijn, welvaart en vrede voor onszelf en onze naasten.
Ik wens u daarom niet alleen een vrolijk, zonnig en vredig nieuwjaar, maar ook een democratisch en bestuurlijk sterk jaar, waarin zoveel mogelijk mensen bijdragen aan het besturen van onze mooie gemeenschap en gemeente.