Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ina Sjerps

09-01-2024

HARLINGEN - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen, op maandag 8 januari in Café 't Noorderke, sprak burgemeester Ina Sjerps de aanwezige inwoners, bestuurders, ondernemers en andere aanwezigen toe.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ina Sjerps
Toespraak burgemeester Ina Sjerps | Gemeente Harlingen. Foto: Dorus Breidenbach

Toespraak burgemeester Ina Sjerps | Gemeente Harlingen

Om te beginnen een gelukkig, succesvol en zonnig nieuwjaar gewenst aan alle Winamers, Midlummers en Harlingers. En voor de liefhebbers: een mooie schaatswinter op natuurijs!

 

Wellicht kan dat in de toekomst op een schaatsbaan in Wijnaldum. Er is immers een mooi initiatief om daar een multifunctionele buitenruimte te realiseren waar diverse sportieve en culturele activiteiten kunnen worden gerealiseerd. Een initiatief dat geheel is ontwikkeld door inwoners van Wijnaldum, en waar nu financiële steun voor wordt gezocht. De gemeenteraad heeft in zijn laatste vergadering van vorig jaar besloten daar alvast 400.000€ voor vrij te maken, onder voorwaarde dat andere financiers ook bijdragen.

 

Een ander prachtig particulier initiatief is de verbouwde kerk aan de Midlumerlaan, waar nu een filmzaal en theater is gerealiseerd, en waar nog deze maand een filmfestival van start gaat.

 

Beide initiatieven zijn mooie voorbeelden van de inzet en betrokkenheid van onze inwoners bij de gemeenschap die we als Harlingen samen vormen. Want die inzet en betrokkenheid vallen iedere keer op. Het grote aantal vrijwilligers dat zich inspant om hun mede-inwoners te helpen, of onze vele evenementen van de grond te tillen is indrukwekkend. De betrokkenheid van onze seunen en ouwe seunen als het gaat om de inrichting van de stad, onze evenementen en onze tradities is niet alleen te horen als je in de Voorstraat wat gesjanter opvangt, maar ook wanneer de gemeente om uw mening vraagt.

 

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 hebben de raad en het college zich voorgenomen onze inwoners meer te betrekken bij het maken van nieuw beleid. En dat heeft u gemerkt: er zijn nogal wat enquêtes en inspraakavonden geweest, vooral in het afgelopen jaar. De resultaten daarvan zullen de komende tijd zichtbaar worden, bijvoorbeeld als het kernwinkelgebied opnieuw wordt ingericht of het nieuwe evenementenbeleid tot stand komt.

 

En we zullen onze inwoners nog vaker vragen naar hun mening en hun deskundigheid. Dit jaar start de gemeenteraad met een nieuwe manier van vergaderen. De besluitvorming in de raad wordt voortaan in twee commissievergaderingen voorbereid. Allereerst in een beeldvormende vergadering waarbij het de bedoeling is dat de raad zich zo breed mogelijk kan informeren over het onderwerp waarover een besluit wordt gevraagd. Pas in een latere commissie gaat de raad zich dan een oordeel vormen en daarna, in de raadsvergadering, besluiten nemen.

 

Vooral bij die eerste, beeldvormende vergadering, kunnen we de kennis en opvattingen van onze inwoners goed gebruiken. Voor die vergadering zullen onze inwoners regelmatig worden uitgenodigd om de raad te informeren over wat er in onze gemeenschap leeft. Raadsleden kunnen dit dan betrekken bij hun oordeelsvorming en besluitvorming.

 

Ik wil u dan ook graag oproepen om, waar relevant, hieraan mee te doen, opdat onze lokale democratie nog meer gaat leven. Maar ik zou u ook willen vragen om te overwegen om meer te doen dan af en toe in te spreken of een enquête in te vullen. Overweeg eens om u aan te sluiten bij een van de politieke groeperingen die zich in Harlingen inzetten voor uw welzijn.

 

U hebt misschien gehoord of gelezen dat 2024 een belangrijk jaar wordt voor de democratie. De halve wereldbevolking gaat dit jaar stemmen. Vaak genoeg in een land waar stemmen eigenlijk een farce is. Waar van een reële oppositie en politieke keuzes geen sprake is. Waar een autocraat de dienst uitmaakt.

 

In ons land is die keuze er wel, bent u vrij om uw mening te geven en kunt u een stem uitbrengen op een veelvoud aan partijen en kandidaten. In onze gemeente heeft u 17 raadsleden gekozen die namens u zich inzetten voor de gehele gemeente, Harlingen, Midlum en Wijnaldum. Maar die kunnen dat niet alleen. Het aantal mensen dat zich aansluit bij een politieke partij of groepering om via die weg mee te doen aan het democratische proces neemt al jaren af.

 

Vandaar mijn oproep om politiek actief te worden. Het mooie is dat u dan nog meer invloed kunt uitoefenen op de zaken die in Harlingen spelen en waarbij u allen zo betrokken bent. Denk bijvoorbeeld maar aan het verstrekken van subsidie aan het initiatief in Wijnaldum, de herinrichting van het kernwinkelgebied of de totstandkoming van het nieuwe evenementenbeleid. De democratie is immers van ons allemaal en is het waard om je voor in te zetten.

 

Ik hef dan ook graag het glas om te proosten op een geslaagd democratisch jaar in een bruisend Harlingen.

 

Traditiegetrouw besteden we als gemeente bij de Nieuwjaarsreceptie ook aandacht aan mensen die onze speciale waardering verdienen.

 

Boei van Harlingen

Allereerst een man die zich al decennia lang vrijwillig inzet voor allerlei activiteiten en daarmee Harlingen op een prachtige manier verbeeld en op de kaart zet. Hij is van alle markten thuis. Als bestuurslid, als organisator, als docent of als uitvoerder, in de muziek, de sociale media, de radio, maar vooral in de fotografie. Er hoeft in Harlingen maar iets te gebeuren of hij is er bij en legt het vast, als hij het al niet mee heeft georganiseerd. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten de Harlinger Boei, onze onderscheiding voor iemand die Harlingen op een uitstekende manier op de kaart zet, toe te kennen aan Dorus Breidenbach.

 

Harlinger draagspeld

Het hoogste blijk van waardering, onze draagspeld, kent de gemeente toe aan een persoon die zich op baanbrekende wijze heeft ingezet voor de Harlinger samenleving. Burgemeester en Wethouders hebben besloten deze onderscheiding dit keer toe te kennen aan iemand die langjarig een sleutelrol heeft vervuld op sociaal gebied in onze gemeente. Iemand die zich al jaren belangeloos inzet voor mensen die tussen wal en schip dreigen te raken, die onvoldoende netwerk hebben om hen te helpen als het tegenzit. Ik heb het over de oprichter van Seun en Steun, een burgerinitiatief dat vrijwilligers koppelt aan inwoners van onze gemeente die een steuntje in de rug nodig hebben. Een man met een bewonderenswaardige maatschappelijke betrokkenheid: Kees Lugtmeier.

 

  • Fotoimpressie gemaakt door Dorus Breidenbach

 

Nieuwjaarsreceptie gemeente Harlingen 2024

 

Algemeen Gemeente

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Nieuwjaarsreceptie 2024 gemeente Harlingen

09-01-2024

HARLINGEN - Maandag 8 januari was Café ’t Noorderke het decor voor de traditionele gemeentelijke nieuwjaarsreceptie van gemeente Harlingen.

Boei van Harlingen voor Dorus Breidenbach!

09-01-2024

HARLINGEN - Fotograaf Dorus Breidenbach heeft de Boei van Harlingen 2023 gewonnen.

Energietoeslag 2023 aan te vragen in Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke

09-01-2024

HARLINGEN - Inwoners van Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke kunnen sinds 2 januari 2024 de Energietoeslag 2023 aanvragen.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie-Events Visie-Events Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen TeamFRL TeamFRL Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie-Events Visie-Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Karsten Wonen Karsten Wonen
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie-Events Visie-Events TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Connexa Connexa Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie-Events Visie-Events Connexa Connexa Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Connexa Connexa Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor