Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ina Sjerps

09-01-2024

HARLINGEN - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen, op maandag 8 januari in Café 't Noorderke, sprak burgemeester Ina Sjerps de aanwezige inwoners, bestuurders, ondernemers en andere aanwezigen toe.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ina Sjerps Toespraak burgemeester Ina Sjerps | Gemeente Harlingen. Foto: Dorus Breidenbach

Toespraak burgemeester Ina Sjerps | Gemeente Harlingen

Om te beginnen een gelukkig, succesvol en zonnig nieuwjaar gewenst aan alle Winamers, Midlummers en Harlingers. En voor de liefhebbers: een mooie schaatswinter op natuurijs!

 

Wellicht kan dat in de toekomst op een schaatsbaan in Wijnaldum. Er is immers een mooi initiatief om daar een multifunctionele buitenruimte te realiseren waar diverse sportieve en culturele activiteiten kunnen worden gerealiseerd. Een initiatief dat geheel is ontwikkeld door inwoners van Wijnaldum, en waar nu financiële steun voor wordt gezocht. De gemeenteraad heeft in zijn laatste vergadering van vorig jaar besloten daar alvast 400.000€ voor vrij te maken, onder voorwaarde dat andere financiers ook bijdragen.

 

Een ander prachtig particulier initiatief is de verbouwde kerk aan de Midlumerlaan, waar nu een filmzaal en theater is gerealiseerd, en waar nog deze maand een filmfestival van start gaat.

 

Beide initiatieven zijn mooie voorbeelden van de inzet en betrokkenheid van onze inwoners bij de gemeenschap die we als Harlingen samen vormen. Want die inzet en betrokkenheid vallen iedere keer op. Het grote aantal vrijwilligers dat zich inspant om hun mede-inwoners te helpen, of onze vele evenementen van de grond te tillen is indrukwekkend. De betrokkenheid van onze seunen en ouwe seunen als het gaat om de inrichting van de stad, onze evenementen en onze tradities is niet alleen te horen als je in de Voorstraat wat gesjanter opvangt, maar ook wanneer de gemeente om uw mening vraagt.

 

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 hebben de raad en het college zich voorgenomen onze inwoners meer te betrekken bij het maken van nieuw beleid. En dat heeft u gemerkt: er zijn nogal wat enquêtes en inspraakavonden geweest, vooral in het afgelopen jaar. De resultaten daarvan zullen de komende tijd zichtbaar worden, bijvoorbeeld als het kernwinkelgebied opnieuw wordt ingericht of het nieuwe evenementenbeleid tot stand komt.

 

En we zullen onze inwoners nog vaker vragen naar hun mening en hun deskundigheid. Dit jaar start de gemeenteraad met een nieuwe manier van vergaderen. De besluitvorming in de raad wordt voortaan in twee commissievergaderingen voorbereid. Allereerst in een beeldvormende vergadering waarbij het de bedoeling is dat de raad zich zo breed mogelijk kan informeren over het onderwerp waarover een besluit wordt gevraagd. Pas in een latere commissie gaat de raad zich dan een oordeel vormen en daarna, in de raadsvergadering, besluiten nemen.

 

Vooral bij die eerste, beeldvormende vergadering, kunnen we de kennis en opvattingen van onze inwoners goed gebruiken. Voor die vergadering zullen onze inwoners regelmatig worden uitgenodigd om de raad te informeren over wat er in onze gemeenschap leeft. Raadsleden kunnen dit dan betrekken bij hun oordeelsvorming en besluitvorming.

 

Ik wil u dan ook graag oproepen om, waar relevant, hieraan mee te doen, opdat onze lokale democratie nog meer gaat leven. Maar ik zou u ook willen vragen om te overwegen om meer te doen dan af en toe in te spreken of een enquête in te vullen. Overweeg eens om u aan te sluiten bij een van de politieke groeperingen die zich in Harlingen inzetten voor uw welzijn.

 

U hebt misschien gehoord of gelezen dat 2024 een belangrijk jaar wordt voor de democratie. De halve wereldbevolking gaat dit jaar stemmen. Vaak genoeg in een land waar stemmen eigenlijk een farce is. Waar van een reële oppositie en politieke keuzes geen sprake is. Waar een autocraat de dienst uitmaakt.

 

In ons land is die keuze er wel, bent u vrij om uw mening te geven en kunt u een stem uitbrengen op een veelvoud aan partijen en kandidaten. In onze gemeente heeft u 17 raadsleden gekozen die namens u zich inzetten voor de gehele gemeente, Harlingen, Midlum en Wijnaldum. Maar die kunnen dat niet alleen. Het aantal mensen dat zich aansluit bij een politieke partij of groepering om via die weg mee te doen aan het democratische proces neemt al jaren af.

 

Vandaar mijn oproep om politiek actief te worden. Het mooie is dat u dan nog meer invloed kunt uitoefenen op de zaken die in Harlingen spelen en waarbij u allen zo betrokken bent. Denk bijvoorbeeld maar aan het verstrekken van subsidie aan het initiatief in Wijnaldum, de herinrichting van het kernwinkelgebied of de totstandkoming van het nieuwe evenementenbeleid. De democratie is immers van ons allemaal en is het waard om je voor in te zetten.

 

Ik hef dan ook graag het glas om te proosten op een geslaagd democratisch jaar in een bruisend Harlingen.

 

Traditiegetrouw besteden we als gemeente bij de Nieuwjaarsreceptie ook aandacht aan mensen die onze speciale waardering verdienen.

 

Boei van Harlingen

Allereerst een man die zich al decennia lang vrijwillig inzet voor allerlei activiteiten en daarmee Harlingen op een prachtige manier verbeeld en op de kaart zet. Hij is van alle markten thuis. Als bestuurslid, als organisator, als docent of als uitvoerder, in de muziek, de sociale media, de radio, maar vooral in de fotografie. Er hoeft in Harlingen maar iets te gebeuren of hij is er bij en legt het vast, als hij het al niet mee heeft georganiseerd. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten de Harlinger Boei, onze onderscheiding voor iemand die Harlingen op een uitstekende manier op de kaart zet, toe te kennen aan Dorus Breidenbach.

 

Harlinger draagspeld

Het hoogste blijk van waardering, onze draagspeld, kent de gemeente toe aan een persoon die zich op baanbrekende wijze heeft ingezet voor de Harlinger samenleving. Burgemeester en Wethouders hebben besloten deze onderscheiding dit keer toe te kennen aan iemand die langjarig een sleutelrol heeft vervuld op sociaal gebied in onze gemeente. Iemand die zich al jaren belangeloos inzet voor mensen die tussen wal en schip dreigen te raken, die onvoldoende netwerk hebben om hen te helpen als het tegenzit. Ik heb het over de oprichter van Seun en Steun, een burgerinitiatief dat vrijwilligers koppelt aan inwoners van onze gemeente die een steuntje in de rug nodig hebben. Een man met een bewonderenswaardige maatschappelijke betrokkenheid: Kees Lugtmeier.

 

  • Fotoimpressie gemaakt door Dorus Breidenbach

 

Nieuwjaarsreceptie gemeente Harlingen 2024

 

Algemeen Gemeente

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Nieuwjaarsreceptie 2024 gemeente Harlingen

09-01-2024

HARLINGEN - Maandag 8 januari was Café ’t Noorderke het decor voor de traditionele gemeentelijke nieuwjaarsreceptie van gemeente Harlingen.

Boei van Harlingen voor Dorus Breidenbach!

09-01-2024

HARLINGEN - Fotograaf Dorus Breidenbach heeft de Boei van Harlingen 2023 gewonnen.

Energietoeslag 2023 aan te vragen in Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke

09-01-2024

HARLINGEN - Inwoners van Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke kunnen sinds 2 januari 2024 de Energietoeslag 2023 aanvragen.

Reacties

Visie-Events Visie-Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful Connexa Connexa Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
Visie-Events Visie-Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen CZVideoful CZVideoful Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zensa Moda Zensa Moda Milûk Milûk Karsten Wonen Karsten Wonen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen
Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Visie-Events Visie-Events Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Connexa Connexa Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda CZVideoful CZVideoful Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Milûk Milûk Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen
TeamFRL TeamFRL Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Connexa Connexa Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Haarmode Cats Haarmode Cats Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen CZVideoful CZVideoful Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie-Events Visie-Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Visie-Events Visie-Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Milûk Milûk Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful Karsten Wonen Karsten Wonen