Onder begeleiding van Universiteit Utrecht gingen de examenleerlingen van havo en vwo aan de slag met het Ioniserende Stralen Practicum (ISP).
Ioniserende straling
Wat is dat, ioniserende straling? Je ziet het niet, je ruikt het niet maar toch is het overal aanwezig. We gebruiken het om energie op te wekken, te kijken in ons lichaam en ook voor genezing, in fabrieken om processen te bewaken en om voedsel langer houdbaar te maken. Toch moet je er voorzichtig mee zijn omdat het je ook ziek kan maken. In de volksmond noemen we dit ook wel radioactieve straling. Radioactiviteit is een onderdeel van het examen op havo en vwo. Omdat scholen niet zomaar met ioniserende straling mogen werken, maar het toch belangrijk is dat je ook in de praktijk ziet wat het is, reist Universiteit Utrecht het land door met het ISP. Zo ook op RSG Simon Vestdijk. Op die manier raken leerlingen in contact met de praktijk van straling en kunnen ze dit koppelen aan de theorie uit het boek.
Het practicum
RSG Simon Vestdijk vindt het belangrijk dat leerlingen meer leren dan alleen de theorie. Juist een onderwerp als radioactiviteit blijft abstract wanneer dit alleen uitgelegd wordt in de les. Door het ISP begint het onderwerp te leven bij leerlingen. Het krijgt zo maatschappelijke relevantie en leerlingen doen een experimentele ervaring op met radioactiviteit. Dit leidt tot een beter begrip voor de achterliggende theorie, en tegelijkertijd verhoogd het de motivatie van de leerlingen. Dit in ogenschouw nemende, in combinatie met dat de noodzakelijke apparatuur behoorlijk kostbaar is, maakt dat het stralingspracticum al jaren een constante factor is in het natuurkunde programma voor examenleerlingen. De leerlingen van RSG Simon Vestdijk gingen dan ook vol enthousiasme aan de slag met de diverse opdrachten en experimenten.