Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!

Leerlingen Firda Sneek bouwen uniek schip voor milieuproject Harlingen

21-03-2024

HARLINGEN - Op de werf van het MBO Firda in Sneek is op 21 maart de bouw van start gegaan van schip dat speciaal wordt gebouwd om plastic afval uit het water van de Harlinger havens te halen.

Het schip wordt gebouwd van polyethleen, een kunststof dat zelf uit plastic afval is vervaardigd. Leerlingen van Firda Scheepsbouwtechniek plaatsten donderdag 21 maart samen met Ale Ypma en Lammert Brouwer de eerste spanten op de kielbalk. De Harlingers Ypma en Brouwer zijn als initiatiefnemers bestuursleden van de stichting  SkoonSeun Harlingen en daarmee opdrachtgever voor de bouw van deze zogeheten trashskimmer.

 

2 onderwijsinstellingen betrokken

De boot die de komende maanden door de leerlingen van Firda worden gebouwd wordt ruim acht meter lang en bijna drie meter breed. De basis vormen twee kunststof drijvers, verbonden door een platform. Op het platform worden apparaten geplaatst die het afval uit het water gaan opvangen. Een van de meest innovatieve onderdelen wordt een bubble screen. Een scherm van luchtbellen dat zwevend plastic afval, zoals folies, naar de oppervlakte brengt waarna het kan worden opgevangen in de boot. Voorzien van twee elektromotoren, gevoed door zonnepanelen, wordt de trashskimmer niet alleen duurzaam gebouwd, maar ook duurzaam voortgestuwd. Voor dit bijzondere ontwerp tekende een derdejaars student scheepsbouwkunde van de NHL in Leeuwarden. Daarmee zijn twee onderwijsinstellingen vanaf het begin bij het project van de stichting SkoonSeun betrokken. De bouw van het schip met behulp van polyethyleen, betekent volgens docent Hette van der Meer ook een volledig nieuwe richting in het onderwijs van de scheepsbouw.  “Het is voor ons als docenten en voor de leerlingen een heel nieuw product en nieuwe bouwstijl. Daarin komen we nog veel nieuwe dingen tegen. Ik ben er van overtuigd dat dit een noviteit is voor het MBO-onderwijs, en waar is deze nieuwe scheepsbouwtechniek dan beter op z’n plaats dan in Friesland.”

 

Het project is een initiatief van een aantal Harlingers, tevens schipper op de zonnepont de Jonge Seun die van april tot en met oktober met gasten en toeristen door de Harlinger havens vaart. Vrijwel dagelijks worden de schippers geconfronteerd met veel afval, waaronder veel plastics dat in de haven drijft. Wanneer de plastics in het watermilieu afbreken, vormen ze een ernstige bedreiging voor het kwetsbare waddengebied, maar ook voor de mens. Nanoplastics komen onder andere door het consumeren van vis en schaaldieren, ook in de menselijke voedselconsumptie terecht.

 

Project SkoonSeun

Om een bijdrage te leveren het plastic afval in het watermilieu te verminderen is het project SkoonSeun Harlingen ontstaan. Doel is niet om het opgeviste afval grootschalig te gaan recylcen, maar om nieuwe projecten op te zetten die educatie en gedragsverandering tot doel hebben. Naast de bouw en ook het gebruik van het schip, werkt de stichting SkoonSeun Harlingen nauw samen met andere instellingen in de regio die aanhaken op doelstellingen als duurzaamheid en milieubescherming. Samen willen de instellingen komen tot een educatief bezoekerscentrum in de Friese zeehavenstad. Bezoekers krijgen daar informatie en inzichten wat de gevolgen zijn van het afvalplastic in de Waddenzee en het watermilieu om ons heen.

 

Tijdens de bouw van de boot in Sneek, gaan studenten van diverse studierichtingen op de NHL in Leeuwarden onderzoek doen naar diverse onderdelen van boot. Doel van deze onderzoeken is om onder andere de effectiviteit van de inzet van de boot te optimaliseren. Naar verwachting wordt de trashskimmer voor de zomer van 2025 daadwerkelijk ingezet in de strijd tegen de afvalplastics in de Harlinger havens.

 

 

Gemeente Natuur & Milieu

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Van Stee Offshore zaalvoetbal competitie 15-3-2024

21-03-2024

HARLINGEN - Verslag van de afgelopen vrijdag gespeelde wedstrijden.

Het Alternatief 153

21-03-2024

HARLINGEN - Vrijdag 22 maart is er bij omroep Zilt weer een aflevering van het Alternatief gepresenteerd door Bert, Tiede en Peter.

Opening Deelstation Oosterpark Oost

21-03-2024

HARLINGEN - Op 16 maart 2024 heeft Buurtkamer Voor Mekaar een deelstation geopend.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Firma Sijtsma Firma Sijtsma CZVideoful CZVideoful Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen TeamFRL TeamFRL Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis TeamFRL TeamFRL Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Firma Sijtsma Firma Sijtsma Connexa Connexa Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie-Events Visie-Events Milûk Milûk Copini Opticiëns Copini Opticiëns
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Connexa Connexa Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie-Events Visie-Events TeamFRL TeamFRL Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen CZVideoful CZVideoful Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Firma Sijtsma Firma Sijtsma Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Milûk Milûk Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie-Events Visie-Events Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 CZVideoful CZVideoful Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns
Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Visie-Events Visie-Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Milûk Milûk CZVideoful CZVideoful