Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Leerlingen Firda Sneek bouwen uniek schip voor milieuproject Harlingen

21-03-2024

HARLINGEN - Op de werf van het MBO Firda in Sneek is op 21 maart de bouw van start gegaan van schip dat speciaal wordt gebouwd om plastic afval uit het water van de Harlinger havens te halen.

Het schip wordt gebouwd van polyethleen, een kunststof dat zelf uit plastic afval is vervaardigd. Leerlingen van Firda Scheepsbouwtechniek plaatsten donderdag 21 maart samen met Ale Ypma en Lammert Brouwer de eerste spanten op de kielbalk. De Harlingers Ypma en Brouwer zijn als initiatiefnemers bestuursleden van de stichting  SkoonSeun Harlingen en daarmee opdrachtgever voor de bouw van deze zogeheten trashskimmer.

 

2 onderwijsinstellingen betrokken

De boot die de komende maanden door de leerlingen van Firda worden gebouwd wordt ruim acht meter lang en bijna drie meter breed. De basis vormen twee kunststof drijvers, verbonden door een platform. Op het platform worden apparaten geplaatst die het afval uit het water gaan opvangen. Een van de meest innovatieve onderdelen wordt een bubble screen. Een scherm van luchtbellen dat zwevend plastic afval, zoals folies, naar de oppervlakte brengt waarna het kan worden opgevangen in de boot. Voorzien van twee elektromotoren, gevoed door zonnepanelen, wordt de trashskimmer niet alleen duurzaam gebouwd, maar ook duurzaam voortgestuwd. Voor dit bijzondere ontwerp tekende een derdejaars student scheepsbouwkunde van de NHL in Leeuwarden. Daarmee zijn twee onderwijsinstellingen vanaf het begin bij het project van de stichting SkoonSeun betrokken. De bouw van het schip met behulp van polyethyleen, betekent volgens docent Hette van der Meer ook een volledig nieuwe richting in het onderwijs van de scheepsbouw.  “Het is voor ons als docenten en voor de leerlingen een heel nieuw product en nieuwe bouwstijl. Daarin komen we nog veel nieuwe dingen tegen. Ik ben er van overtuigd dat dit een noviteit is voor het MBO-onderwijs, en waar is deze nieuwe scheepsbouwtechniek dan beter op z’n plaats dan in Friesland.”

 

Het project is een initiatief van een aantal Harlingers, tevens schipper op de zonnepont de Jonge Seun die van april tot en met oktober met gasten en toeristen door de Harlinger havens vaart. Vrijwel dagelijks worden de schippers geconfronteerd met veel afval, waaronder veel plastics dat in de haven drijft. Wanneer de plastics in het watermilieu afbreken, vormen ze een ernstige bedreiging voor het kwetsbare waddengebied, maar ook voor de mens. Nanoplastics komen onder andere door het consumeren van vis en schaaldieren, ook in de menselijke voedselconsumptie terecht.

 

Project SkoonSeun

Om een bijdrage te leveren het plastic afval in het watermilieu te verminderen is het project SkoonSeun Harlingen ontstaan. Doel is niet om het opgeviste afval grootschalig te gaan recylcen, maar om nieuwe projecten op te zetten die educatie en gedragsverandering tot doel hebben. Naast de bouw en ook het gebruik van het schip, werkt de stichting SkoonSeun Harlingen nauw samen met andere instellingen in de regio die aanhaken op doelstellingen als duurzaamheid en milieubescherming. Samen willen de instellingen komen tot een educatief bezoekerscentrum in de Friese zeehavenstad. Bezoekers krijgen daar informatie en inzichten wat de gevolgen zijn van het afvalplastic in de Waddenzee en het watermilieu om ons heen.

 

Tijdens de bouw van de boot in Sneek, gaan studenten van diverse studierichtingen op de NHL in Leeuwarden onderzoek doen naar diverse onderdelen van boot. Doel van deze onderzoeken is om onder andere de effectiviteit van de inzet van de boot te optimaliseren. Naar verwachting wordt de trashskimmer voor de zomer van 2025 daadwerkelijk ingezet in de strijd tegen de afvalplastics in de Harlinger havens.

 

 

Gemeente Natuur & Milieu

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Van Stee Offshore zaalvoetbal competitie 15-3-2024

21-03-2024

HARLINGEN - Verslag van de afgelopen vrijdag gespeelde wedstrijden.

Het Alternatief 153

21-03-2024

HARLINGEN - Vrijdag 22 maart is er bij omroep Zilt weer een aflevering van het Alternatief gepresenteerd door Bert, Tiede en Peter.

Opening Deelstation Oosterpark Oost

21-03-2024

HARLINGEN - Op 16 maart 2024 heeft Buurtkamer Voor Mekaar een deelstation geopend.

Reacties

Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Connexa Connexa Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Firma Sijtsma Firma Sijtsma Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie-Events Visie-Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Connexa Connexa Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Visie-Events Visie-Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats CZVideoful CZVideoful Firma Sijtsma Firma Sijtsma Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires TeamFRL TeamFRL Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Milûk Milûk Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur TeamFRL TeamFRL Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Visie-Events Visie-Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Connexa Connexa Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats
Kunst & Cultuur Kunst & Cultuur Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen CZVideoful CZVideoful Copini Opticiëns Copini Opticiëns Connexa Connexa Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Karsten Wonen Karsten Wonen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Firma Sijtsma Firma Sijtsma Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Milûk Milûk Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen TeamFRL TeamFRL Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad