Deze inspiratiesessie werd georganiseerd door de ketenpartners; bibliotheek, Firda, Gemeente Harlingen, Gebiedsteam, Stichting Lezen en Schrijven en Connexa.
De bijeenkomst werd georganiseerd omdat laaggeletterdheid een belangrijk onderwerp is waar meer aandacht aan besteed mag worden. Laaggeletterdheid is een groot onderbelicht maatschappelijk probleem. In gemeente Harlingen is 12% van de inwoners laaggeletterd. Een goede taalvaardigheid is een van de basisvaardigheden om goed deel te kunnen nemen aan de maatschappij.
Er was een interactief programma waarvoor ook een taalambassadeur werd uitgenodigd. Zij heeft vanuit haar eigen ervaringen met laaggeletterdheid uitgelegd hoe ingewikkeld het leven is als je basisvaardigheden zoals lezen en schrijven niet goed beheerst. Ook heeft ze verteld wat haar heeft geholpen hierin.
Er was veel ruimte voor professionals om vragen te stellen en daar werd goed gebruik van gemaakt. Er werden vragen gesteld zoals: “hoe heeft een taalcursus jouw leven verrijkt en hoe hebben ze je in die tijd bereikt”.
Wanneer ben je laaggeletterd?
De definitie van laaggeletterd zijn volgens de stichting Lezen en Schrijven is: “Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heb je dan ook beperkte digitale vaardigheden. Dan vind je bijvoorbeeld omgaan met een computer of een smartphone lastig. Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op je geldzaken. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving."
Zo kun je laaggeletterdheid herkennen:
Je kunt een laaggeletterde herkennen aan verschillende signalen:
- Zo kijken ze naar een tekst zonder de ogen te bewegen over de tekst
- Ze gebruiken geen punten of komma’s
- Ze hebben moeite hebben met mobiel bankieren
- Ze hebben vaak geen e-mailadres,
- Er worden smoesjes gebruikt zoals ‘de bril vergeten zijn’, of ‘een zere hand hebben’’ als er gevraagd wordt iets te lezen of te schrijven.
Als je vermoed dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen, dan is het in eerste instantie belangrijk om dit te benoemen. Afhankelijk van wat je ziet, zou je voorzichtig een vraag kunnen stellen om het gesprek te starten. Bijvoorbeeld: “Ik vond het ook lastig om dit in te vullen. Is er iets waarbij ik je kan helpen?” Of: “Vind je het lastig om brieven van de gemeente te begrijpen?”
Je kunt ook verwijzen naar www.ikwilleren.nl. Het Digi-Taalhuis in de bibliotheek of school in de buurt neemt daarna contact op om de mogelijkheden te bespreken. Je kan ook samen bellen naar het landelijke nummer van Startpunt Ik wil leren: 0800 - 023 44 44.
Je kunt ook verwijzen naar het sociaal inloopspreekuur Harlingen.
Tijdens het inloopspreekuur staat het Gebiedsteam en hun partners (waaronder bijvoorbeeld de bibliotheek) klaar voor jong en oud. Samen kijken we naar een passende oplossing bij uw hulpvraag. U kunt met verschillende vragen bij ons terecht. Denk bijvoorbeeld aan vragen op het gebied van zorg, welzijn en inkomen.
- Waar en wanneer?
- Het inloopspreekuur is iedere week op maandag tussen 14.00 – 16.00 uur en op donderdag tussen 10.00 – 12.00 uur. Locatie: MFC het Vierkant, Harlingen.
De bibliotheek is er voor:
- Beter Nederlands willen leren lezen, schrijven en spreken.
- Beter willen leren rekenen, internetbankieren, ordenen van je administratie en plannen in makkelijke taal.
- Als je beter wilt leren werken met de computer. Er zijn (gratis) cursussen voor de beginner en voor de (iets meer) gevorderden.
- Als je zelf wilt leren werken en omgaan met uw DigiD. Wat kan ik hier allemaal zelf mee regelen en hoe doe ik dat veilig?
- Als je kennis wilt maken met Digitale zorg en hiermee wilt leren werken. Denk aan: uw patiënten portaal bij uw huisarts of ziekenhuis.
- Informatie over: Voel je goed! Groepslessen in gezond eten en voldoende bewegen in makkelijke taal. (Gezondheidsvaardigheden)
De Bibliotheek heeft een Informatiepunt Digitale Overheid. Contact met de Overheid gaat steeds vaker digitaal. Kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken? Zij denken met u mee en geven informatie zodat u verder kunt.
Aanwezig op: Maandag 14:00 – 16:00 uur
Locatie: MFC het Vierkant, Harlingen.
Bereikbaar op: 088-1656123 / info@bnfrl.nl
Wil je meer weten over laaggeletterdheid? Kijk dan op de website van de stichting Lezen en Schrijven.