Bij de open haard of houtkachel zitten is bovendien gezellig. Houtkachels en open haarden vormen echter ook een belangrijke bron van luchtverontreiniging en hinder. Stoffen uit open haarden en houtkachels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij medebewoners en omwonenden. Jonge kinderen en mensen met aandoeningen van de ademhaling of hart- en bloedvaten zijn er extra gevoelig voor.
Wat kunt u doen?
Door een goede manier van stoken, kunt u overlast en gezondheidsklachten door rook van houtkachels en haarden tegengaan. Dit kunt u doen door op de volgende punten te letten.
Kachel
- Let bij de aanschaf van een houtkachel op de verwarmingscapaciteit van de kachel. Bij een te hoge capaciteit wordt het snel te warm in de kamer en wordt de kachel gesmoord. Dit leidt tot onvolledige verbranding met negatieve milieugevolgen.
- Het is belangrijk om de kachel of openhaard goed te onderhouden.
- Laat de schoorsteen elk jaar vegen en leeg de asla op tijd.
- Gebruik een houtkachel niet als hoofdverwarming om ernstige overlast te voorkomen.
- Ventileer extra wanneer u de kachel of open haard aan hebt, het vuur heeft verse lucht nodig voor een goede verbranding.
Rook
Stook niet bij windstil en mistig weer: de rook wordt dan niet goed afgevoerd.
De kleur van de rook geeft informatie over de verbranding. Witte of kleurloze rook is een goed teken. Donkere rook geeft aan dat het vuur niet goed brandt.
Brandstof
Gebruik alleen droog en schoon hout. Laat hakhout één tot twee jaar drogen.
Stook nooit geverfd of geïmpregneerd hout, restjes spaanplaat, triplex of hardboard. Deze producten zijn bewerkt en bij het verbranden daarvan komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Materialen als plastic, papier of textiel zijn niet geschikt als brandstof.
Overlast
Er zijn geen wettelijke regels rondom houtkachels. Daarom kan de gemeente er meestal niet iets tegen doen. Heeft u last van houtrook van de buren? Dan is het het beste om met de buren te praten. Leg rustig uit waarom u er last van heeft en blijf vriendelijk. U kunt ook tips delen om het probleem samen op te lossen.
Wist u dat?
- er tijdens een avondje stoken er gemiddeld 28 gram fijnstof vrijkomt uit de schoorsteen?
- 1 op de 4 Nederlanders regelmatig tot vaak overlast ervaart van houtstook?
- mensen met longaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen eerder last hebben van houtstook?
- 1,2 miljoen mensen in Nederland een longaandoening hebben en 1,7 miljoen last hebben van hart- en vaatziekten? Voor hen is fijnstof extra gevaarlijk voor gezondheid.
- een code oranje en rood in de Stookwijzer aangeeft dat de luchtkwaliteit in combinatie met de windkracht op dat moment erg slecht is om te stoken? Doordat er op dat moment weinig wind staat blijft de houtrook met daarin de schadelijke stoffen hangen rond de huizen.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op: