Of je nu in het centrum van Harlingen woont of juist aan de rand: wat er in je leefomgeving zit, maakt verschil. Steeds meer mensen worden nieuwsgierig naar wat ze eigenlijk inademen, eten en drinken in hun directe omgeving. En gelijk hebben ze! Want door bewuster te worden van je omgeving, kun je betere keuzes maken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je buurt. Maar hoe pak je dat aan zonder meteen een soort wetenschapper te moeten worden?
Onzichtbare stoffen
Misschien heb je weleens gehoord van PFAS, maar wat is PFAS nu eigenlijk? Deze afkorting staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Een hele mondvol voor chemische stoffen die water, vet en vuil afstoten. Handig in regenjassen en koekenpannen, maar niet zo fijn als ze in je drinkwater of moestuin terechtkomen. In Harlingen, waar de haven en industrie dichtbij liggen, is het extra belangrijk om alert te zijn, want er zit onder andere ook PFAS in het zeeschuim. PFAS breken amper af in de natuur en kunnen zich ophopen in je lichaam. Gelukkig kun je met een beetje kennis al slimmer omgaan met deze stoffen, zonder meteen in paniek te raken. Door te weten waar PFAS in zit en deze producten te mijden, kun je al veel doen voor je gezondheid.
Waar moet je op letten?
Ook in je eigen huis kun je bewuster leven. Denk maar aan de pannen in je keuken. Weet je wat er op dat laagje zit dat ervoor zorgt dat je ei niet vastplakt? Vaak is dat teflon, een materiaal dat bij oververhitting schadelijke stoffen kan afgeven. Als die antiaanbaklaag beschadigd raakt, kun je beter overstappen op een nieuwe pan. Of kies voor alternatieven zoals gietijzer of keramiek. Die gaan trouwens ook nog eens veel langer mee. Bij een winkel in de buurt kun je zo een nieuwe pan scoren. Rond het huis, vooral in tuinen, kun je ook letten op wat je gebruikt. Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen en kies voor natuurlijke alternatieven. Dat is namelijk veel beter voor de flora en fauna!
Samen sta je sterker
Wist je dat je zelf metingen kunt doen? Er zijn steeds meer betaalbare testsetjes voor bijvoorbeeld luchtkwaliteit. En het wordt pas echt interessant als je dit samen met buurtgenoten doet. Start een WhatsApp-groep of sluit je aan bij een bestaand burgerinitiatief. Zo kun je gegevens vergelijken en krijg je een beter beeld van wat er speelt in de wijk.
Kleine stappen, groot verschil
Het klinkt misschien overweldigend, maar je hoeft niet meteen alles tegelijk aan te pakken. Begin met kleine veranderingen die bij jou passen. Kies bijvoorbeeld een product dat je vervangt door een milieuvriendelijker alternatief. Of plant bloemen die goed zijn voor bestuivers. Als iedereen in Harlingen één klein ding verandert, maken we samen al een wereld van verschil. Dat is pas echt impact hebben!
Blijf nieuwsgierig, blijf leren
De wereld om ons heen verandert voortdurend en onze kennis groeit mee. Wat we vandaag weten over stoffen in onze leefomgeving, is morgen misschien weer aangevuld of veranderd. Blijf daarom nieuwsgierig en deel wat je leert met anderen. Kennis delen maakt ons allemaal wijzer én zorgt voor een gezondere leefomgeving. Door bewuster te worden van wat er in je directe omgeving zit, neem je de regie over je eigen gezondheid en draag je bij aan een beter milieu. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst van Harlingen!