Voor Harlingen en Waadhoeke betekent dit een extra gezamenlijke woningbouwopgave van 500 woningen. Een duidelijke bevestiging van de groeiende behoefte én van onze ambitie om door te bouwen.
Gemeente Harlingen staat klaar om deze opgave op te pakken. Samen met ontwikkelaars en de Bouwvereniging wordt op meerdere locaties al gewerkt aan nieuwe woningen. Denk aan grootschalige projecten zoals de Spaansenlocatie, maar ook aan kleinschalige ontwikkelingen, zoals aan de Abraham Kuiperstraat. Ook in de dorpen, bijvoorbeeld bij de geplande uitbreiding van Midlum, zorgen we voor extra woningen. Daarbij hechten we veel waarde aan een goede mix van het type woningen.
Ook in de woondeal is dat terug te zien. In de plannen staat een evenwichtige verdeling centraal: betaalbare koop- en huurwoningen, sociale huur en middenhuur. Harlingen volgt hierbij het uitgangspunt uit de woondeal: ten minste twee derde van de woningen moet betaalbaar zijn. Dat is niet alleen een doelstelling, maar ook onze overtuiging.
Meer woningen in minder tijd
De extra opgave betekent dat we tot en met 2030 meer woningen in dezelfde tijd moeten realiseren. Dat is ambitieus. Ontwikkelaars en woningcorporaties krijgen weinig tijd om plannen uit te voeren, terwijl woningzoekenden deze termijn juist als te lang ervaren. Die spanning voelen we, en we zetten alles op alles om te versnellen.
Belemmeringen vragen om landelijke actie
Hoewel de herijking een positieve stap is, lopen we in de praktijk nog vaak tegen landelijke knelpunten aan. Denk aan stikstofbeperkingen bij natuurgebieden of het volle elektriciteitsnet.
Wethouder Erik de Groot doet een duidelijke oproep aan het Rijk: “Met het ondertekenen van de herijkte Friese Woondeal doe ik namens gemeente Harlingen opnieuw een duidelijke oproep aan het Rijk: help ons om de belemmeringen weg te nemen. Wij willen bouwen voor de mensen die graag in onze prachtige gemeente willen wonen. Daar is nú actie voor nodig.”
Vooruitkijken: ook na 2030
Naast de versnelde opgave tot en met 2030, werkt Harlingen ook al aan de periode daarna. De woningbehoefte stopt niet bij deze deal. Daarom bereiden we ons nu al voor op de jaren 2030–2035 en verder. Zo blijven we bouwen aan een toekomstbestendige gemeente voor iedereen.